Image default
Πολιτική

Σχοινάς: Η οικονομία πάει καλά – Ανησυχώ πολύ για τα γεωπολιτικά

Στους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρός της, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συζήτηση που διοργάνωσε το περιοδικό Economist με τίτλο «Ο κόσμος το 2020», χαρακτηρίζοντάς την «επιτροπή της μετάβασης», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή.
«Είμαι βέβαιος ότι το 2020 θα είναι ένα έτος που η οικονομία θα συνεχίσει να αποδίδει, όμως ανησυχώ ιδιαίτερα για το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η γειτονιά της Ευρώπης δεν είναι πιο ασφαλής σήμερα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν».
«Μετά τα χρόνια της προεδρίας του Γιούνκερ, τα οποία κανείς θα μπορούσε να ονομάσει χρόνια των πολλαπλών κρίσεων, όταν η ΕΕ είχε ‘χτυπηθεί’ από μια σειρά από συνεχόμενες κρίσεις, τις οποίες, λίγο έως πολύ καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε, τώρα ξεκινά ένας νέος πολιτικός κύκλος», σημείωσε ο κ. Σχοινάς. «Αυτή θα είναι η Επιτροπή που θα προτετοιμάσει τη μετάβαση» εκτίμησε.
Οι τρεις βασικές κατηγορίες για τη μετάβαση στις οποίες θα εστιάσει η επιτροπή, είναι κατά τον κ. Σχοινά, η μετάβαση στην πράσινη εποχή, η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς και η μετάβαση της κοινωνίας σε μια πιο ανθεκτική και συνεκτική μορφή, που όχι μόνο θα προστατεύει τους Ευρωπαίους, αλλά θα τους ανοίγει και περισσότερες ευκαιρίες.
«Αυτή η Επιτροπή θα προετοιμάσει την Ευρώπη για τη μετάβαση για το αύριο», τόνισε ο αντιπρόεδρός της.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, η Επιτροπή έχει παρουσιάσει την «Πράσινη Συμφωνία», έναν οδικό άξονα που προορίζεται να γίνει η νέα στρατηγική ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της ΕΕ, ενώ έχει θέσει ως στόχο το 2050 η Ευρώπη να γίνει η πρώτη ήπειρος ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα.
Όπως τόνισε, «η μετάβαση στη νέα πράσινη Ευρώπη συμβαίνει ήδη», και σε πολλές περιπτώσεις, η πραγματικότητα στις επενδύσεις είναι πολύ πιο γρήγορη από τις πολιτικές.
«Η αγορά και η κοινωνία θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα» σημείωσε και εξέφρασε τη σιγουριά πως ο στόχος που έχει θέσει η Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί. Το πλαίσιο της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη θα παρουσιαστεί φέτος, το αργότερο κοντά στο καλοκαίρι, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής έθεσε ως κεντρικό στόχο της θητείας του το να υπάρξει μια συστημική βελτίωση της πολιτικής για το άσυλο, σε ένα σύστημα με μεγαλύτερη ευθύνη και αλληλεγγύη, που θα περιλαμβάνει καλύτερη διαχείριση του προβλήματος και καλύτερο μηχανισμό επιμερισμού.
«Είμαι πιο αισιόδοξος από ό,τι ήμουν το 2016», σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Υπάρχει αλλαγή στη συνολική πολιτική ατμόσφαιρα στην Ε.Ε., υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει περισσότερη κατανόηση στην Ανατολική Ευρώπη, και ναι, αισθάνομαι πιο σίγουρος».
Αναφερόμενος στην αλλαγή του ονόματος του χαροφυλακίου του, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως ορισμένοι «προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το όνομα ως ‘εμείς εναντίον των άλλων’», παρόλο που όπως τόνισε, ο ίδιος εξήγησε από την πρώτη στιγμή, ότι τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής τον βλέπει σαν έναν καθρέφτη που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία, τον πλούτο και τις ιδιαιτερότητες του πολιτισμού της Ευρώπης.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ακόμη και στις νέας μορφής απειλές που δέχεται η Ευρώπη, με το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων – όπως αυτή που δέχθηκε χθες η Ελλάδα – και τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να καταβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις απειλές αυτές.

Σχετικα αρθρα

Φρουζής στην προανακριτική για Novartis: Πριν το 2015 συναντήθηκα με Τσίπρα, Σταθάκη, Ξανθό και άλλους του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Παραιτήθηκε η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου

admin

Δένδιας για ΕΣΕΠ: Διαπιστώθηκε ομοψυχία παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις

admin

Το δώρο με ιδιόχειρη αφιέρωση του Πάπα στον Αλέξη Τσίπρα

admin

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες – Κατέθεσαν ερώτηση 58 βουλευτές

admin

Μητσοτάκης από το Νταβός: Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν σήμερα διαφορετικά την Ελλάδα

admin

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ

admin

Πωλείται το 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

admin

Αυτοί αναλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια στην ΟΝΝΕΔ – Αντιπρόεδρος ο Κώστας Μαμούλης

admin

Άγρια κόντρα Παπαδημούλη – Γεωργιάδη για τους «αρμούς της εξουσίας»

admin

Yπ. Εξωτερικών: Η Ελλάδα γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου

admin

Μήνυμα Γεωργιάδη στους επενδυτές: Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να έρθετε

admin

Οι προϋποθέσεις του ΚΚΕ για δικαίωμα ψήφου των αποδήμων

admin

Γεωργιάδης για καύσιμα: Αύξηση τιμής σήμερα δεν δικαιολογείται

admin

Λιβύη: Ο πρόεδρος της Βουλής μετά την επιστολή-μανιφέστο για την «άκυρη» συμφωνία με την Τουρκία έρχεται στην Αθήνα

admin

Πόθεν έσχες Ζουράρι: Εισπράττει από ενοίκια, χρωστάει τον ΕΝΦΙΑ

admin

ΚΙΝΑΛ: Ετοιμάζεται για την πανελλαδική συνδιάσκεψη Μαρτίου

admin

Τσιγκρής: Αυξάνουν ανησυχητικά τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών στο πλαίσιο της οικογένειας

admin