Image default
Πρώτο Θέμα

Blitzkrieg Σταϊκούρα στους θεσμούς για μείωση φόρων

Καμιά διαφορά με το υπουργείο Εργασίας δεν υφίσταται όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας προς τους δημοσιογράφους σήμερα το μεσημέρι. «Υπάρχει ταύτιση απόψεων με το κ.Βρουτση» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συνεχείς διαπραγματεύσεις όλο το επόμενο δίμηνο με στόχο στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να υπάρξει από πλευράς δανειστών, απόφαση για  κάποια από τα πέντε αιτήματα της ελληνικής πλευράς για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, θα διεξάγει το οικονομικό επιτελείο.

Ο λόγος για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων με τη μεταφορά υπέρ-πλεονασμάτων από έτος σε έτος ή την εξαίρεση δαπανών για το προσφυγικό, αξίας 200 εκατ. ευρώ.

 Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να υπάρξει απόφαση για τα τρία πιο ώριμα αιτήματα της κυβέρνησης για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε προχθές και εγγράφως την ελληνική θέση.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει ένα ή δύο και όχι συνολικά όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς μπορεί να κριθεί από την πλευρά των Θεσμών ότι κάποια άλλα συνδέονται με τη μεγάλη διαπραγμάτευση και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα ολοκληρωθεί όχι τώρα, αλλά στο καλύτερο σενάριο μεταφέρεται για τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ πάντως, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, να τον διαθέσει κατά 70% σε μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης κλπ) και το υπόλοιπο 30% σε δαπάνες με πρόθεση να υπάρξει ενίσχυση και της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Τα πέντε μέτωπα

Η τριήμερη παρουσία των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ προαναγγέλλοντας για το απόγευμα κοινό ανακοινωθέν των θεσμών.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, με την τελική προθεσμία να ορίζεται για λίγο μετά τα μέσα Φεβρουάριου, καθώς στις 26 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται η έκθεση των θεσμών για την πέμπτη αξιολόγηση και επικυρώνεται πολιτικά στο Eurogroup του Μαρτίου στο οποίο θα τεθούν παράλληλα επί τάπητος τα αιτήματα της Αθήνας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι σε δημοσιονομικό πεδίο υπάρχει σύγκλιση αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε τουλάχιστον πέντε πεδία: ιδιωτικό χρέος, κρατικές οφειλές, εγγυήσεις δημοσίου προς τράπεζες, αγορά ενέργειας και ασφαλιστικό.

Στο τελευταίο θέμα, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει ούτε η κυβέρνηση ούτε οι θεσμοί δημοσιονομικό κενό αλλά εξετάζονται παράμετροι του νομοσχεδίου.

Στο θέμα του νέου πτωχευτικού δικαίου οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στην επόμενη αξιολόγηση και στόχος της κυβέρνησης είναι να βγουν “στη σέντρα” οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μέσα από τη νέα πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί το Μάιο.

Σημειώνεται ότι η επόμενη αξιολόγηση θα οδηγήσει σε πόρισμα θεσμών το οποίο θα ανακοινωθεί τον Μάιο και θα εξεταστεί στο Eurogroup του Ιουνίου. Τα πέντε αιτήματα της ελληνικής πλευράς για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, τίθενται από πλευράς υπουργείου Οικονομικών ανεξάρτητα.

Ωστόσο θεωρείται πάρα πολύ πιθανό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κάποια από αυτά να συνδεθούν. Η ελληνική πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη να θέσει ως επίσημη πρόταση συγκεκριμένο στόχο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα, ωστόσο ως κυβερνητική πρόθεση παραμένει ο στόχος του 2%. Οι θεσμοί φέρεται να συμφώνησαν ότι το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης περί το 2% και επεξεργάζονται ακόμη τα στοιχεία για το 2020, παραμένοντας πιο αισιόδοξοι όπως αναφέρθηκε και στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, τέθηκε επί τάπητος με τη συνδρομή του ΟΔΔΗΧ, το θέμα της αλλαγής παραμέτρων στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους την οποία θα ξεκινήσουν να τρέχουν και οι θεσμοί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που κλιμακώνεται.

Σχετικα αρθρα

Το πολιτικό ρίσκο ανησυχεί τους διεθνείς οίκους

admin

Ευρώπη E Pluribus;

admin

Η «Μεγάλη Τετάρτη» του Τσίπρα και οι λίστες των επικείμενων εκλογών

admin

Παγιώνεται το προβάδισμα Μέρκελ έναντι Σουλτς

admin

Forbes: Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι επενδυτές της “Λίστας του Μίδα” για το 2019

admin

Γιατί η Αργεντινή δυσκολεύεται να γίνει μια κανονική χώρα ;

admin

Η κρίσιμη νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο

admin

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στη βιομηχανία το Νοέμβριο

admin

Επιδείνωση στα κρατικά ομόλογα -Ξεπέρασε το 4,5% το 10ετές

admin

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης ανεβάζει ρυθμό παρά το ισχυρότερο ευρώ

admin

Ο Ντράγκι επιτίθεται στις ΗΠΑ για την πτώση του δολαρίου

admin

Η Βρετανία έχει αποπροσανατολιστεί με το Brexit

admin

Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τιμών ακινήτων παγκοσμίως εμφάνισε η Ελλάδα

admin

Κύπρος:Το δίκιο του ισχυρού

admin

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ στο τουρκικό δημοψήφισμα

admin

Το εταιρικό χρέος της Τουρκίας προκαλεί πανικό στην οικονομία της

admin

Δύσκολος Σεπτέμβρης για την κυβέρνηση

admin

Είναι καιρός οι αγορές να αναγνωρίσουν την πολιτική πραγματικότητα

admin