Image default
Οικονομία

Fitch : Θετική έκπληξη, αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ, με θετική προοπτική

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικης αξιολόγησης της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Fitch, που δεν περιορίστηκε στην επί τα βελτίω αναθεώρηση της προοπτικής (outlook), από σταθερή σε θετική, αλλά προχώρησε και στην τοποθέτηση του ελληνικού αξιόχρεου σε υψηλότερη βαθμίδα [στο BB από ΒΒ-].

Ανοίγοντας την κούρσα των αξιολογήσεων από τους οίκους, κάνει καλό ποδαρικό, δίνοντας «χρυσό εισητήριο» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και δανεισμό με ακόμη ευνοϊκότερους όρους.

Στους βασικους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην κίνηση αυτή η Fitch αναφέρει τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, στην οποία συμβάλει και η πολιτική σταθερότητα, τη διατηρήσιμη ανάπτυξη και την υπεραπόδοση έναντι των στόχων στο δημοσιονομικό πεδίο.

Ο οίκος προσθέτει επίσης ότι οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία αντανακλούν τις βελτιούμενες προσδοκίες για πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών μετά τις εκλογές του Ιουλίου, καθώς και την αυξανόμενη πεποίθηση ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό.

Η Fitch σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και ξεκίνησε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ποιότητας ενεργητικού του τραπεζικού τομέα. ενώ καταβάλλει επίσης προσπάθειες για να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι εξελίξεις αυτές στηρίζουν τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και ενισχύουν την πεποίθηση, ότι η σχέση της με τους Ευρωπαίους πιστωτές της θα παραμείνει εποικοδομητική.

Όπως τονίζει η Fitch, επί του παρόντος, η εκτίμησή της, για τον ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ, παραμένει αμετάβλητη, στο 1,2%, αλλά, προσθέτει, ότι η απτή πρόοδος που επιτυγχάνεται επί της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης (με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων) θα μπορούσε να στηρίξει μεσοπρόθεσμα τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης.

«Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα»

Την ικανοποίηση του έσπευσε να εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα».

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένας από τους μεγάλους στόχους για την ελληνική οικονομία, καθώς αυτό συνεπάγεται όχι μόνο σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και αποκατάστασης της επενδυτικης εμπιστοσύνης, καθώς και θετική αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Με τον ΟΔΔΗΧ να σχεδιάζει φέτος την άνληση 4 με 8 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης χρέους η σημερινή αναβάθμιση απο τη Fitch δίνει άλλο αέρα στο οικονομικό επιτελείο, βασική επίδιωξη του οποίου είναι η βελτίωση της καμπύλης αποδόσεων και η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να δρομολογείται έξοδος στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως Δευτέρα ή Τρίτη, ενώ ως εναλλακτική ημερομηνία θεωρείται η 4η Φεβρουαρίου.

«Θα είναι ομόλογο μεγάλης διάρκειας», είχε δηλώσει χθες στο - κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πόσο απέχει η πολυπόθητη βαθμίδα

Η Fitch, μετά τη σημερινή κίνηση, κατατάσσει πλέον την Ελλάδα δύο βαθμίδες κάτω του Investment grade.

Η Standard & Poor’s κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από τον επιθυμητό στόχο (μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στο ΒΒ- από Β τον Οκτώβριο) και η Moody’s τέσσερις βαθμίδες κάτω, στην κατηγορία Β1.

Μετά τη Fitch, θα ακολουθήσουν οι ετυμηγορίες των S&P και DBRS στις 24 Απριλίου (διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) και της Moody’s στις 8 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το β’ εξάμηνο τρεις είναι οι κρίσιμες Παρασκευές, καθώς η δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου, οι S&P και DBRS δίνουν και πάλι την ίδια ημέρα, στις 23 Οκτωβρίου, τη δική τους αξιολόγηση, και τέλος, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει τη δεύτερη «ετυμηγορία» της στις 6 Νοεμβρίου.

ΥΠΟΙΚ: Η χώρα πάει μπροστά, με σιγουριά και ασφάλεια

«O οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Επίσης, αναβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας από ‘σταθερή’ σε ‘θετική» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά την βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου» προσθέτει ο κ. Σταϊκούρας.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε ταχεία πρόοδο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί μία συνετή, φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας και καταλήγει:

«Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την οικονομία και τη χώρα. Όμως, δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε, με σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Η χώρα πάει μπροστά, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια!».

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

ΕΛΠΕ: Άμεσος στόχος η δημιουργία σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ

admin

Ομοβροντία Fitch και S&P : Υποβάθμισαν σε «επιλεκτική χρεοκοπία» την Αργεντινή

admin

Κομισιόν: «Ναι» στη χρήση των κερδών από τα ομόλογα για επενδύσεις, «ευαίσθητο θέμα» το πλεόνασμα

admin

ΣΕΒ: Πώς θα επιστρέψει το ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα

admin

Η θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο επίκεντρο Ζαββού – Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών

admin

Στουρνάρας: Βιώσιμο το χρέος με πλεόνασμα στο 2,2% από το 2021

admin

Αγροτικό Τιμολόγιο: Παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για τις αιτήσεις

admin

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στα ΕΛΤΑ

admin

Νέα διασταύρωση για ανασφάλιστα οχήματα

admin

ΑΜΚΑ σε πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι οδηγίες του ΕΦΚΑ

admin

Ο Ντράγκι αφήνει στη Λαγκάρντ να κλείσει το ρήγμα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ : Εξετάζουν άρση δασμών έναντι συμφωνίας με Κίνα

admin

ΕΛΠΕ: Ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις με υψηλή κερδοφορία το β΄τρίμηνο

admin

Ασφαλιστικές εισφορές : Τι αλλάζει για μισθωτούς που αμείβονται και με δελτίο παροχής υπηρεσιών

admin

Χατζηδάκης : Θέλουμε να αποφύγουμε την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ

admin

Σταϊκούρας : Στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ

admin

Λιμάνι Πειραιά: Πιο κοντά στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στη Μεσόγειο

admin

ΔΕΗ : Έρχονται μειωμένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα

admin