Image default
Πολιτική

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας»

«Η νέα κυβέρνηση – η πρώτη της μετά κρίσης εποχή – σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για την χώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα παραμείνει στο πλευρό μας. Η Ευρώπη θα είναι δίπλα μας, όχι απέναντι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την διάρκεια της ομιλίας στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης που διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας.

Ο κ. Σχοινάς μιλώντας για την χρηματοδότηση της χώρας από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, είπε ότι αυτή η χρηματοδότηση ανέρχεται γύρω στα 21 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Όπως τόνισε αυτό σημαίνει ότι «περίπου 35.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν στήριξη, περισσότερες από 16.000 θέσεις απασχόλησης και περίπου 8.000 νέοι ερευνητές που εργάζονται σε υποστηριζόμενες οντότητες, πάνω από 26.000 νοικοκυριά θα έχουν πιο οικονομική κατανάλωση ενέργειας, πάνω από 60.000 νοικοκυριά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε συνδέσεις ιντερνέτ υψηλών ταχυτήτων, πάνω από 400.000 μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε νέα ή ανακαινισμένα σχολικά κτήρια, πάνω από 3 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες υποδομές επεξεργασίας πόσιμου νερού».

Επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφοντας την εξέλιξη των χρηματοδοτήσεων είπε ότι στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή πρότεινε κονδύλια συνοχής ύψους 21,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Μιλώντας για τον μελλοντικό σχεδιασμό, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την άποψη να υπάρχουν ορισμένες βασικές προτεραιότητες.

Όπως είπε, βασικό ζήτημα είναι να υπάρξει «προώθηση ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του επιχειρηματικού και του επενδυτικού κλίματος με τομές στη φορολογία, ολοκλήρωση του κτηματολογίου, απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την τάξη στην αγορά ενέργειας».

Επίσης είπε ότι «χρειαζόμαστε μια δημόσια διοίκηση με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία και εντιμότητα. Και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση πρέπει να ολοκληρωθούν».

«Είναι μία μεγάλη εθνική προτεραιότητα γιατί κανένας μας δεν ξεχνάει ότι στην αρχή της κρίσης η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν είχε οργανογράμματα, δεν είχε περιγραφές καθηκόντων για τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν είχε κανένα είδος αξιολόγησης, δεν είχε ορθολογική σχεδίαση του διοικητικού κορμού της χώρας. Αυτό πρέπει τώρα να αλλάξει και θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Παράλληλα σημείωσε, ότι η μελλοντική ανάπτυξη θα πρέπει να υποστηριχθεί από την περαιτέρω εξομάλυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα, μέσω της εναρμόνισης του πλαισίου αφερεγγυότητας και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Μιλώντας για την περιοχή της Θεσσαλίας ο κ. Σχοινάς είπε ότι «η Θεσσαλία ξέρει από καινοτομία, έχει ευρωπαϊκό ιστορικό, έχει βουλευτές, περιφερειάρχη αλλά και δημάρχους με δυναμική παρουσία στα κέντρα των αποφάσεων».

Αναφορικά με τα έργα που έχουν λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στο έργο της ανασύστασης της Κάρλας που έχει βραβευτεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οδικό έργο στα Τέμπη στον περιφερειακό δρόμο της Λάρισας, ο οποίος ολοκληρώνει τη συνολική αναβάθμιση του οδικού δικτύου Λάρισας – Τρικάλων κ.α.

«Αυτά και παρόμοια έργα συμβάλουν στο να καταστεί η Λάρισα το δεύτερο, μετά την Αθήνα, εμπορευματικό κέντρο (“logistics center”) της χώρας και να αναδειχθεί η περιοχή σε σημαντικό πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις» είπε ο κ. Σχοινάς.

Επίσης σημείωσε ότι η Θεσσαλία έχει λάβει από τις υψηλότερες αποδόσεις των κονδυλίων του Ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με έργα ύψους άνω των 799 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι «χάρη στο Ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα επενδυθούν 110 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών επιχειρήσεων».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνω είναι και θα είναι έμπρακτα στο πλευρό της χώρας και της Θεσσαλίας . Ας είναι η επόμενη δεκαετία η πραγματική και καθολική απογείωση της δυναμικής της Ελλάδας, που τόσο στερηθήκαμε, αλλά και τόσο αξίζουμε» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σχοινάς.

Σχετικα αρθρα

Κεφαλογιάννης: Τα σύνορα της ΕΕ είναι και σύνορα της Κύπρου

admin

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση επιτάσσει χώρους για κλειστά κέντρα στα νησιά

admin

Τσίπρας: Να μην επιμείνουν στην απομάκρυνση των αρχαίων από τον Σταθμό Βενιζέλου

admin

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μας έλεγε «θα δώσουμε (στους δανειστές) τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά»

admin

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Σκοπός μας είναι ο «μήνας του μέλιτος» να γίνει τετραετία

admin

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή χορήγησης ΑΜΚΑ σε πολίτες τρίτων χωρών

admin

Καταδικάζουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας από τον Γιάννη Λαγό

admin

Προεδρικό Μέγαρο: Οι ευχές στον Παυλόπουλο, οι απουσίες και οι διάλογοι

admin

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα

admin

Υπηρεσία Ασύλου: Σε εναλλασσόμενες βάρδιες οι εργαζόμενοι το 2020

admin

Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν ερωτήσεις στον Αλέξη Τσίπρα

admin

Διάσκεψη Βερολίνου: Τα επόμενα βήματα και η θέση της Ελλάδας

admin

Πέτσας για Σύνοδο Κορυφής: Ικανοποίηση της κυβέρνησης από το κείμενο συμπερασμάτων

admin

Σκανδαλίδης: Η κυβέρνηση άλλαξε, όχι όμως και η οικονομική πολιτική

admin

Το «ΔΑΦΝΙ» επισκέφτηκε ανήμερα των Χριστουγέννων ο Βασίλης Κικίλιας

admin

Σε δίκη για τους πλειστηριασμούς ο Λαφαζάνης από τις διώξεις επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ

admin

Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου

admin

Χαρίτσης: Το Προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με επίδειξη αυταρχισμού και πυγμής

admin