Image default
Επιχειρήσεις

Οκτώ όμιλοι στο δεύτερο γύρο για το mega-ΣΔΙΤ των ευρυζωνικών συνδέσεων

Τον αποκλεισμό των δύο από τους δέκα υποψηφίους για τη μεγαλύτερη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα, ύψους περί τα 850 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ), που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband – UFBB), αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή. Συγκεκριμένα αποκλείονται η Oman Fiber Optic SAOC και η Wind Hellas, ενώ στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, με συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο ώστε να διαμορφωθούν οι τελικοί όροι του διαγωνισμού, προκρίνονται οκτώ υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα προκρίνονται οι Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (σ.σ. θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών, ΑΒΑΞ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων, ΔΕΗ ΑΕ, Ιντρακόμ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών, Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία Όμιλος Επιχειρήσεων, ΟΤΕ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία Α.Ε.

Το ΣΔΙΤ καλύπτει την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, δηλαδή στις περιοχές που δεν έχουν εντάξει στα επενδυτικά τους σχέδια οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Το UFBB αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

Το τελικό σχέδιο του διαγωνισμού θα προκύψει έπειτα από ανταγωνιστικό διάλογο με τους ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Από τους όρους που τελικά θα συμφωνηθούν μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψηφίων θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν σε κάποιους μήνες από σήμερα.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, θα δημιουργηθούν επτά διαφορετικές περιοχές (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διεκδικήσει μία ή περισσότερες περιοχές, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερες από τρεις.

Το ειδικό επενδυτικό όχημα (SPV) που θα δημιουργηθεί, θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (τουλάχιστον 20 χρόνια). Στη συνέχεια, οι υποδομές δικτύων θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Πάντα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων που θα προσφέρουν αρχικά ταχύτητες σύνδεσης 100 Mbps, αλλά που στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν στο 1 Gbps μέσω οπτικών ινών.

Όπως είχαν ανακοινώσει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «ο ανταγωνιστικός διάλογος προβλέπεται ως διαγωνιστική διαδικασία από τη νομοθεσία κατ’ επιταγή οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται κατά κανόνα σε πολύπλοκα έργα υποδομής, όπως είναι το UFBB. Στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, η Αναθέτουσα Αρχή διεξάγει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την υλοποίηση του εκάστοτε έργου». Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται προς τα τέλη του έτους.

Σχετικα αρθρα

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Zητά μείωση ενοικίου 100% ανεξαρτήτως κύριου ΚΑΔ επιχείρησης

admin

Enterprise Greece και eBay επεκτείνουν τη συνεργασίας τους για ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών

admin

Intralot: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 20% στην Intralot de Peru έναντι $16,2 εκατ.

admin

Intralot: Πούλησε τη συμμετοχή της στην Intralot de Peru

admin

Η μάχη των μίνι μάρκετ: Νέοι παίκτες για την «πίτα» των 8 δισ. ευρώ στη μικρή λιανική

admin

Στα 18,815 τρισ. το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ε.Ε. το 2020

admin

SOLIDUS: Υπόμνημα για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Συμφωνία με την Hellenic Healthcare Group για την κάλυψη ρομποτικών επεμβάσεων

admin

Eurolife FFH: Eπιταχύνει τον διάλογο για την κλιματική αλλαγή

admin

Yalco: Αυτό είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ της Yalco-Τα νέα μέλη

admin

The View: Εκεί που ο κοσμοπολιτισμός συναντά τη χαλάρωση

admin