Image default
Επιχειρήσεις

Οκτώ όμιλοι στο δεύτερο γύρο για το mega-ΣΔΙΤ των ευρυζωνικών συνδέσεων

Τον αποκλεισμό των δύο από τους δέκα υποψηφίους για τη μεγαλύτερη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα, ύψους περί τα 850 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ), που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband – UFBB), αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή. Συγκεκριμένα αποκλείονται η Oman Fiber Optic SAOC και η Wind Hellas, ενώ στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, με συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο ώστε να διαμορφωθούν οι τελικοί όροι του διαγωνισμού, προκρίνονται οκτώ υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα προκρίνονται οι Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (σ.σ. θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών, ΑΒΑΞ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων, ΔΕΗ ΑΕ, Ιντρακόμ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών, Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία Όμιλος Επιχειρήσεων, ΟΤΕ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία Α.Ε.

Το ΣΔΙΤ καλύπτει την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, δηλαδή στις περιοχές που δεν έχουν εντάξει στα επενδυτικά τους σχέδια οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Το UFBB αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

Το τελικό σχέδιο του διαγωνισμού θα προκύψει έπειτα από ανταγωνιστικό διάλογο με τους ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Από τους όρους που τελικά θα συμφωνηθούν μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψηφίων θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν σε κάποιους μήνες από σήμερα.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, θα δημιουργηθούν επτά διαφορετικές περιοχές (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διεκδικήσει μία ή περισσότερες περιοχές, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερες από τρεις.

Το ειδικό επενδυτικό όχημα (SPV) που θα δημιουργηθεί, θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (τουλάχιστον 20 χρόνια). Στη συνέχεια, οι υποδομές δικτύων θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Πάντα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων που θα προσφέρουν αρχικά ταχύτητες σύνδεσης 100 Mbps, αλλά που στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν στο 1 Gbps μέσω οπτικών ινών.

Όπως είχαν ανακοινώσει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «ο ανταγωνιστικός διάλογος προβλέπεται ως διαγωνιστική διαδικασία από τη νομοθεσία κατ’ επιταγή οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται κατά κανόνα σε πολύπλοκα έργα υποδομής, όπως είναι το UFBB. Στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, η Αναθέτουσα Αρχή διεξάγει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την υλοποίηση του εκάστοτε έργου». Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται προς τα τέλη του έτους.

Σχετικα αρθρα

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 10ετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ

admin

Μοτοδυναμική: Αυξημένα τα λειτουργικά κέρδη στο 9μηνο

admin

Ακίνητα για αγορά αναζητά στην Αθήνα η Zoia

admin

Thomas Cook: Στις 50.000 οι «εγκλωβισμένοι» τουρίστες στην Ελλάδα

admin

Ανακαλεί μοντέλα Honda η «Αδελφοί Σαρακάκη»

admin

Πειραιώς: Χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις το πρόστιμο της ΕΚΤ

admin

ΥΠΕΝ: Τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ

admin

50 μεγάλες επιχειρήσεις στο 1o Career Day του Project Future της Πειραιώς

admin

Πρόγραμμα υποτροφιών του Ομίλου Quest για εκμάθηση κώδικα

admin

Δυο νέα εφοδιαστικά πλοία παρήγγειλε στη Hyundai η Probunkers

admin

Ideal: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Ολοκληρώθηκε η λειτουργική συγχώνευση Eurobank Bulgaria-Piraeus Bank Bulgaria

admin

ΕΛΠΕ: Ισχυρή ζήτηση από θεσμικούς για το ομόλογο

admin

Μασούτης: Υποχώρησε η κερδοφορία το 2018

admin

Η Redex κατασκευάζει το θέρετρο One & Only στη Τζιά

admin

F.G. Europe: Επιτυχής ολοκλήρωση του squeeze-out από τη Silaner

admin

Cosmote: Διπλασιάζει τα GB στα πακέτα δεδομένων με τις ίδιες χρεώσεις

admin

Alpha Bank: Έτοιμη για έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης

admin