Image default
Πολιτική

Πέρασε η τροπολογία για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Κυρώθηκαν από την ολομέλεια της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις του Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας. Οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν δωρεές του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Ε. Νιάρχος» (α) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για εξοπλισμό και υποτροφίες στη Σχολή Επιστημών Υγείας (β) στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για εξοπλισμό και μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλευτών, (γ) στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας του ΕΚΠΑ για εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα του τραύματος, εξοπλισμό χειρουργικών προσομοιωτών κά, καθώς και (δ) τη χρηματοδότηση πενταετούς προγράμματος για την Πρόληψη και Εκπαίδευση Ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής.

Υπέρ του σχετικού νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία, απαλλάσσονται για το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 έως 31/12/2020 από τη συμμετοχή στους στη φαρμακευτική δαπάνη, όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης:

  • η παράταση κατά δύο χρόνια (έως 31/12/2021) ο χρόνος ισχύος της απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, σε ιατρούς που ήδη υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου γιατρού ΕΣΥ, εκτός εάν παραιτηθούν εκ των προτέρων από τη θέση αυτή,
  • βελτιστοποιείται η διαδικασία χορήγησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) τα οποία δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για νοσοκομειακή χρήση.
  • προβλέπεται η δημιουργία εφαρμογής με την ονομασία «Εφαρμογή διάθεσης ΦΥΞ», στην οποία θα έχουν πρόσβαση διαδικτυακά οι ασθενείς, προκειμένου να δηλώσουν ως δικαιούχοι τον τόπο παράδοσης ΦΥΚ σε ιδιωτικό φαρμακείο ή την κατοικία τους.

Κικίλιας: Ρυθμίζουμε, καταρχάς για ένα έτος, την απαλλαγή 450.000 χαμηλοσυνταξιούχων από τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ο παριστάμενος υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σημείωσε ότι η καρδιά της συγκεκριμένης τροπολογίας αφορά στην υποχρέωση 450.000 χαμηλοσυνταξιούχων να συμμετέχουν στο 25% της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όταν συμπαρασύρθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου που κατήργησε το ΕΚΑΣ. «Ρυθμίζουμε, καταρχάς για ένα έτος, ότι δεν επιβαρύνονται οι συμπολίτες μας, που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, στην επιβάρυνση του 25% στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση» είπε ο κ. Κικίλιας. Η τροπολογία έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25, που δήλωσε «παρών».

Τέλος, σημειώνεται ότι δεν ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο οι τροπολογίες που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προτεινόταν η μετατροπή των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) των Δήμων και των νομικών τους προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα σε οργανικές μονάδες των Δήμων.

Οι τροπολογίες που είχε καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής ήταν (α) για την «Ολιστική αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και ουσιαστική στήριξη της οικογένειας» και (β) για την ανάκτηση της αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και την ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τις τροπολογίες είχε υπογράψει το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας με πρώτη υπογράφουσα την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Με την πρώτη εκ των δύο τροπολογιών, η οποία βασίζεται στα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό του 2018, πέραν του επιδόματος γέννησης, προτεινόταν η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό από νεοσυσταθείσα Εθνική Επιτροπή Δημογραφικής Πολιτικής, η αύξηση του επιδόματος παιδιού για τα τρία (3) πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, η δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης στους Δήμους, η επιδότηση υπογόνιμων ζευγαριών για σκοπούς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, η ρήτρα διατήρησης των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών παράλληλα με την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες, και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης: Στο Νταβός επιβεβαιώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας

admin

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η τουρκική εισβολή στη Συρία, η ισχυρή ανάκαμψη στην Ελλάδα έχει αρχίσει

admin

Κόντε: Ιστορικό λάθος της ΕΕ η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

admin

Στις Βρυξέλλες με σκληρή ατζέντα πηγαίνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

admin

Προανακριτική για Novartis: Θα εξεταστεί κανονικά την Τρίτη ο Φρουζής, λέει ο Λάππας

admin

Ο πρόεδρος της Κίνας επισκέπτεται την Ελλάδα στις 10 Νοεμβρίου

admin

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση προωθει την ηλεκτροκίνηση και τη χρήση φυσικού αερίου

admin

Αβραμόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τη μεταναστευτική κρίση

admin

Επικοινωνία Αναστασιάδη – Τζόνσον: Αποδοκιμάζει η Βρετανία την τουρκική προκλητικότητα

admin

Σαμαράς: Κυριαρχεί γενική δυσαρέσκεια για το «λαθρομεταναστευτικό»

admin

Λαφαζάνης: Με τις ελληνοκινεζικές σχέσεις θα τελειώσει η γερμανοαμερικανικοκρατία

admin

Τροπολογία: Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κρίσιμες δίκες παράνομα κτηθείσες αποδείξεις

admin

Γεραπετρίτης: Αναζήτηση ευθυνών και για τη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015

admin

«Καταλάβαμε ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει πίσω στη συμφωνία με τη Λιβύη και θέλει περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό»

admin

Πέτσας για την εισβολή Ρουβίκωνα στο γραφείο του Κικίλια: Η κυβέρνηση δεν εκφοβίζεται

admin

Πιερρακάκης: Οι νέες ταυτότητες θα μπορούν να βρίσκονται στα smartphones μέσω εφαρμογής

admin

Τσίπρας: Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά

admin

Υπουργείο Υγείας: Οι επτά «εντολές» προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

admin