Image default
Οικονομία

Χειμερινές εκπτώσεις: «Καταναλωτική κόπωση» στην Αττική -Δεν ψώνισε ο κόσμος

Οι χειμερινές εκπτώσεις δεν φαίνεται να «συγκινούν» ιδιαίτερα το καταναλωτικό κοινό πλέον.

Συγκεκριμένα, «καταναλωτική κόπωση» καταγράφει έρευνα του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής η οποία διεξήχθη από το τμήμα μελετών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων νομών και νήσων και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά για το διάστημα, από την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων μέχρι σήμερα.

«Black Friday» και «Cyber Monday» αρκούν για τους καταναλωτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία από 13 εμπορικούς συλλόγους και 30 επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εικόνα στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα λιανικής της Αττικής, τις δύο πρώτες εβδομάδες από την επίσημη έναρξη των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, που παραδοσιακά καταγράφεται η μεγαλύτερη κίνηση, είναι μάλλον απογοητευτική.

Στις αγορές της Αττικής παρατηρείται πως, μετά την απαιτητική περίοδο της εορταστικής αγοράς και όσα «market events» προηγήθηκαν, οι καταναλωτές δείχνουν «χορτασμένοι» από την «Black Friday» και την «Cyber Monday», τις συνεχείς προσφορές και το δεκαπενθήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην «συγκινούνται» ιδιαιτέρως από τις τακτικές εκπτώσεις. Βεβαίως, κανένας δεν παραβλέπει το γεγονός ότι εξακολουθεί να υφίσταται πίεση ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Στο τραπέζι η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης, μετέφερε με επιστολή του στον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Π. Σταμπουλίδη, το μήνυμα της μίνι έρευνας και το αίτημα της πλειοψηφίας των εμπόρων στην Αττική για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, προτείνοντας μάλιστα ως ισοδύναμο μέτρο την παράταση κατά μία εβδομάδα στην διάρκεια των τακτικών εκπτωτικών περιόδων.

Η πρόταση για τις χειμερινές εκπτώσεις

Συγκεκριμένα, προτείνεται οι χειμερινές εκπτώσεις να ξεκινούν αμέσως μετά την λήξη της εορταστικής περιόδου, δηλαδή την 1η Δευτέρα του Ιανουαρίου, αντί της 2ης Δευτέρας, που ισχύει σήμερα και αντίστοιχα οι θερινές εκπτώσεις να επεκταθούν στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αντί του συνήθους 10ήμερου των προσφορών που ακολουθεί τις θερινές εκπτώσεις από την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων.

Από τους 13 Εμπορικούς Συλλόγους της Αττικής οι 8 λένε «ναι» στη παραπάνω πρόταση, οι 2 λένε «όχι» και οι 3 λένε να καταργηθούν οι ενδιάμεσες, χωρίς αλλαγές στην έναρξη και λήξη των τακτικών εκπτώσεων. Από τις 30 εμπορικές επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου οι 20 λένε «ναι» σε έναν τέτοιο συνδυασμό, οι 9 λένε «ναι» στη κατάργηση των ενδιάμεσων και «όχι» στην επέκταση των τακτικών, ενώ μόνο μία επιχείρηση απάντησε πως θέλει να παραμείνουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Η πληροφόρηση που προκύπτει από τους 13 εμπορικούς συλλόγους της Αττικής είναι ενδιαφέρουσα, αφού οι 8 δήλωσαν στην αγορά τους χειρότερο τζίρο από πέρυσι τις δύο πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων, οι 4 στα ίδια επίπεδα και μόνο ένας καλύτερα. Σε 30 εμπορικές επιχειρήσεις της Αττικής οι 12 κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, οι 2 καλύτερα με άνοδο 5-10% και οι 16 χειρότερα με πτώση 2-20%. Για τη συνέχεια των εκπτώσεων οι 10 εμπορικοί σύλλογοι προβλέπουν χειρότερη πορεία και οι 3 ότι θα κινηθούν καλύτερα ή έστω στα ίδια επίπεδα. Από τις 30 επιχειρήσεις οι 14 είναι απαισιόδοξες για την πορεία των εκπτώσεων, οι 6 αισιόδοξες ότι θα πάνε καλύτερα και οι 10 εκτιμούν ότι οι χειμερινές εκπτώσεις θα ολοκληρωθούν τελικά με τις πωλήσεις τους στα ίδια επίπεδα.

Τι ψωνίζουν οι καταναλωτές περισσότερο στις εκπτώσεις

Οσον αφορά στις επιλογές των καταναλωτών τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων, ο εμπορικός κόσμος διαπιστώνει ότι, οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν την περίοδο των εκπτώσεων, για να αποκτήσουν «επώνυμες» φίρμες ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών και άλλων ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών. Αυτό φάνηκε και φέτος, στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων των εκπτώσεων, όπου οι καταναλωτές αναζήτησαν εκπτώσεις πάνω από 50% στις ακριβές φίρμες και μάρκες. Μάλιστα, φέτος, ίσως για πρώτη φορά, καταγράφηκε ένας διακριτός διαχωρισμός ανάμεσα στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης, καθώς, όπως διαπιστώνεται, στην κατηγορία ένδυση-υπόδηση, τόσο στην προτίμηση όσο και στις αποδείξεις, οι αγορές παπουτσιών, είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με αυτές για ρούχα.

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, στις 19/1/20, τα περισσότερα καταστήματα στις περισσότερες αγορές της Αττικής λειτούργησαν. Συγκεκριμένα 9 εμπορικοί σύλλογοι δήλωσαν πως το 100% ήταν ανοικτά τα εμπορικά, 3 σύλλογοι ότι ήταν το 50% ανοικτά και μόνο ένας ότι ήταν κλειστή όλη η αγορά. Από τα 30 εμπορικά καταστήματα μόνο τα 4 ήταν κλειστά την συγκεκριμένη Κυριακή. Όμως, από τα 26 ανοικτά καταστήματα, μόνο τα 2 κινήθηκαν θετικά, 5 στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και τα 19 αρνητικά. Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν, όταν με υπουργική απόφαση επιτρέπεται πλέον να ανοίγουν 32 Κυριακές το χρόνο τα καταστήματα στα όρια των δήμων που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και πλησίον των αεροδρομίων, αρχής γενομένης με το εκπτωτικό χωριό και το εμπορικό κέντρο των Σπάτων, προς προβληματισμό των μικρομεσαίων εμπόρων λιανικής στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και τον Ιανουάριο του 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2018, υπήρξε μείωση -2,3% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2018, μείωση -21,9%. Επίσης, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης, όγκου και Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2018, παρουσίασε μείωση. Συμπερασματικά λοιπόν από την έρευνα του ΠΕΣΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ, ο φετινός Ιανουάριος του 2020 δεν αποτελεί εξαίρεση με ότι παρατηρήθηκε πέρυσι και πρόπερσι, κατά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων.

Σχετικα αρθρα

Η Wall Street «προαναγγέλλει» πως ο κορονοϊός θα εξελιχθεί σε πανδημία

admin

Μεγάλη ανατροπή για τα ακίνητα – Τι θα γίνει με την μεταφορά συντελεστή δόμησης

admin

Επισπεύδεται η εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» ως 31η Δεκεμβρίου 2021

admin

Ε.Ε.: Πώς ο Covid-19 φέρνει το ιστορικό βήμα, που δεν έγινε στην κρίση χρέους

admin

Κοροναϊός – Guardian : Τουρισμός στην Ελλάδα – Νέοι κανόνες για παραλίες, ξενοδοχεία και μπουφέδες πρωινού

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ποιες άδειες απαιτούνται για τις ανακαινίσεις σπιτιών – Ποια η ιδανική εποχή για εργασίες

admin

Αιφνίδια μείωση επιτοκίων και στη Νορβηγία

admin

Κοροναϊός : Αναζητείται αντιϊκή θεραπεία για τη διάσωση του τουρισμού

admin

Στρατηγική επένδυση ύψους 46 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη Διϋπουργική Επιτροπή

admin

Γαλλία: Πτώση έως και 40% της τουριστικής κίνησης λόγω κοροναϊού

admin

Σταϊκούρας : Εντός του δημοσιονομικού πλαισίου το κόστος του ασφαλιστικού

admin

Διευκρινίσεις για την παράταση στην καταβολή εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου

admin

ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

admin

ΚΕΠΕ : Μείωση του Δείκτη Φόβου, που συνδέεται με την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας

admin

ΗΠΑ : Ο κοροναϊός επιμένει αλλά η «οικονομία δεν θα κλείσει ξανά»

admin

Ενόχληση θεσμών για την πρόθεση Βαρουφάκη να δημοσιεύσει τις ηχογραφήσεις του Eurogroup

admin

Οριακή άνοδος στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin