Image default
Επιχειρήσεις

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το swap της Εθνικής

Πιστωτικά θετικό κρίνει η Moody’s το swap ομολόγων που συμφώνησε η Εθνική Τράπεζα με το ελληνικό Δημόσιο. Όπως εξηγεί, η συναλλαγή θα τονώσει κατά 515 εκατ. ευρώ περίπου την κερδοφορία και τα κεφάλαια της τράπεζας, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια γρήγορης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Τα 515 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 72% της προ προβλέψεων κερδοφορίας της ΕΤΕ ως το τρίτο τρίμηνο του 2019. Αν και μη επαναλαμβανόμενο όφελος, στηρίζει την θετική τροχιά των κεφαλαίων προσθέτοντας περίπου 135 μονάδες βάσης στα κεφάλαια CET1, τα οποία αντιστοιχούσαν σε 16,8% στα τέλη του 2019. Επιπλέον εξασφαλίζει επαναλαμβανόμενα έσοδα από τόκους σε καθαρή βάση περίπου 85 εκατ. ευρώ το χρόνο από τα νέα ομόλογα που έλαβε και τα οποία λήγουν το 2050.

Η υψηλότερη κεφαλαιακή βάση, σημειώνει ο οίκος, θα διευκολύνει τις προσπάθειες της τράπεζας να μειώσει τα NPEs, έχοντας μεγαλύτερη δυνατότητα να γράψει δυνητικές ζημιές από την τιτλοποίηση ή την πώλησή τους.

Η πρώτη προτεραιότητα της τράπεζας είναι να βελτιώσει τη φερεγγυότητά της μειώνοντας τα NPEs τα οποία βαρύνουν τον ισολογισμό της αλλά και την οικονομική της απόδοση τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν και σε πτωτική τροχιά, ο δείκτης NPEs των τραπεζών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός, στο 34,1% με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου 2019.

Η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί σε στόχους μείωσης των NPEs στα 4,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021, από 11,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019, κυρίως μέσα από την τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ. Η σταδιακή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας συνδυασμένη με την καλύτερη κεφαλαιακή θέση θα βοηθήσει την τράπεζα να κάνει την τιτλοποίηση φέτος, και δυνητικά να καταφέρει να περιορίσει τα κόκκινα δάνεια στο 1,6 δισ. ευρώ νωρίτερα από το 2022 που σχεδίαζε αρχικά.

Η Εθνική, σημειώνει η Moody’s θα αξιοποιήσει τον Ηρακλή και πιθανότητα να διατηρήσει, κατηγοριοποιώντας ως εξυπηρετούμενα δάνεια τα senior ομόλογα που θα εγγυηθεί το Δημόσιο βελτιώνοντας την ποιότητα ενεργητικού της. Ο CEO Παύλος Μυλώνας, θυμίζει, υποστήριξε σε δημοσιογράφους ότι θα τιτλοποιηθούν πάνω από 6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, και η ζημιά από τη συναλλαγή θα καλυφθεί κυρίως από τα προαναφερθέντα έκτακτα κέρδη.

Σχετικα αρθρα

MLS: Στη βουλγαρική αγορά η πλατφόρμα MAIC

admin

Αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α του πτωχευτικού υπέβαλε η Euromedica

admin

Αλουμύλ: Διευκρινίσεις για την απορρόφηση της ΑΛΟΥΦΟΝΤ

admin

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Δεδομένο το ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ

admin

Αυξημένα έσοδα και κέρδη για ΟΛΠ το α’ εξάμηνο

admin

ΔΕΗ: Τέλος με νόμο στους περιορισμούς σε αμοιβές, προσλήψεις και προμήθειες

admin

Σταθερά τα οικονομικά μεγέθη Lavipharm το α’ εξάμηνο

admin

Οι δύο «κρυφές» εκκρεμότητες στο Ελληνικό

admin

Τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη παρασημοφόρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

admin

Epsilon Net: Απέκτησε το 34% της HiT Hospitality Integrated Technologies

admin

Στο δίκτυο Endeavor εντάχθηκαν οι Matternet και NumberAI

admin

Creta Farms: Τα επόμενα στάδια της συμφωνίας εξυγίανσης

admin

ΟΛΠ: Παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό έργο SAURON

admin

Διαμαρτυρίες ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου

admin

Νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες ισχύος 150MW για την METKA EGN

admin

Στα χέρια του Diorama η Μινέρβα

admin

Συλλαλητήριο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

admin

Πράσινο φως για τα επόμενα στάδια του East Med, άναψε το Δ.Σ. του ΥΑΦΑ Ποσειδών

admin