Image default
Οικονομία

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

Άνοιξε πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2%. Οι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης είναι οις Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

«Μια ακόμη απόδειξη για αυτό είναι η σημερινή έκδοση 15ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup», σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στο μέλλον» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση, υπογραμμίζοντας πως «στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα:

  • Η Διεθνής Διαφάνεια κατέγραψε για τη χώρα μας βελτίωση επτά θέσεων στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς. Ανέβασε τη χώρα στην 60ή από την 67η θέση, όπου βρισκόταν πέρυσι. Έτσι η Ελλάδα είναι μια, από τις λίγες χώρες που βελτίωσαν σημαντικά τη θέση τους, ενώ αντίθετα είχε χάσει πόντους μεταξύ 2017 και 2018. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Έκθεση σημειώνει τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία ιδρύθηκε με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί επιτελικού κράτους.
  • Την ίδια στιγμή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ από BB- με θετική προοπτική, φέρνοντάς μας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα, από τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και από την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εργασία και το κεφάλαιο. Σημειώνει, επίσης, την έναρξη αντιμετώπισης των ζητημάτων ποιότητας ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, καθώς και τις προσπάθειες για νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Αναλάβαμε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το χρέος να κάνουμε τη «χώρα αγνώριστη» σε σχέση με το αρνητικό παρελθόν. Και το χρέος αυτό, θα εκπληρώσουμε».

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός, λέγοντας ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στο μέλλον απεικονίζεται και στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στο Νταβός. Σημειώνεται ότι εκτός από τη συμμετοχή του σε δύο επίσημες εκδηλώσεις και τις συνεντεύξεις που έδωσε σε - και Politico είχε περισσότερες από δεκαεπτά διμερείς συζητήσεις.

Μέσα από όλα αυτά, επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μια φορά, σε διεθνές επίπεδο, η εικόνα της Ελλάδας, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν τη θετικά τη χώρα μας μετά την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από τη μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας, την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και την πολιτική σταθερότητα.

Επιβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, το αυξημένο ενδιαφέρον τους για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων και η αγορά ακινήτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίστηκε από κορυφαίες Ευρωπαϊκές προσωπικότητες ως “ο πιο πράσινος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα” (αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς) και ως “ο πρωθυπουργός που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις” (καγκελάριος Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ). Όλα αυτά πιστοποιούν ότι η Ελλάδα επιστρέφει».

Σχετικα αρθρα

ΕΛΠΕ: Άμεσος στόχος η δημιουργία σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ

admin

ΥΠΟΙΚ: Εμβληματική η επένδυση στο Ελληνικό – Τα βήματα για την υλοποίησή της

admin

Ερευνα: Ενισχυμένη εμπιστοσύνη των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία

admin

ΟΠΕΚΑ : Από Τετάρτη οι αιτήσεις για βοήθημα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες

admin

Μηταράκης: Μετά από 10 χρόνια οι συνταξιούχοι θα δουν φέτος αυξήσεις

admin

Ποιος φοβάται το φθηνό χρήμα;

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό επίπεδο από το 2007 ο δείκτης οικονομικού κλίματος

admin

Moody’s: H άρση των capital controls θα ενισχύσει τις καταθέσεις

admin

Μηταράκης : Σχέδιο επαναφοράς του συστήματος των κλάσεων για τους ασφαλισμένους

admin

Θεοδωρικάκος : Μέτρα για την ελάφρυνση της πολύτεκνης οικογένειας

admin

Πώς θα δείτε ηλεκτρονικά τα ένσημά σας

admin

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη

admin

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης στην αγορά ακινήτων

admin

Folli Follie: Ξήλωμα της διοίησης αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών -Το νέο προσωρινό ΔΣ

admin

Κοροναϊός : 1,2 τρισ. γουαν από την κεντρική τράπεζα της Κίνας για στήριξη της οικονομίας της χώρας

admin

Φοροελαφρύνσεις : Ποιες αλλαγές έρχονται το 2020

admin

Σήμερα στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό- Οι «ποινές» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

admin

Οι καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση Σταϊκούρα – Ράιχελ

admin