Image default
Οικονομία

Ισχυρό μήνυμα στις αγορές με 15ετές ομόλογο – Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών

Την ώρα που η Αθήνα θα κινεί τη διαδικασία για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στο Ελληνογαλλικό Επενδυτικό Φόρουμ. Στην  Πόλη του Φωτός ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών (Lazard, Societe Generale, BNP-Paribas).

Με την νέα έξοδο στις αγορές, το Δημόσιο σκοπεύει να δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ  και είναι η πρώτη έκδοση του Δημοσίου για φέτος.

Για πρώτη φορά μάλιστα επιλέγεται τίτλος μακροπρόθεσμης διάρκειας άνω των 10 ετών με στόχο η προσέλκυση ενδιαφέροντος να αποτελέσει ένα ακόμη ηχηρό σήμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι την έκδοση θα τρέξουν μεγάλες τράπεζες και συγκεκριμένα οι Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Το ομόλογο και οι όροι της έκδοσης θα διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο, που σημαίνει ότι τυχόν σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια. Επίσης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που είχε υπογράψει από την περασμένη Παρασκευή ο Χρήστος Σταϊκούρας, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών θα καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlied Steen &Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και στη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Η προμήθεια για τους  6 αναδόχους θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Οι περσινές εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί από υψηλή ζήτηση ενώ αντίστοιχες είναι οι προσδοκίες και για φέτος για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το επιτόκιο δανεισμού.

Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η απόδοση του ομολόγου να κρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 2%, με τις συνθήκες στις χρηματαγορές να θεωρούνται ευνοϊκές.

Στη 10ετία οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έκλεισαν χθες στο 1,141% και στη 15ετία στο 1,583%. Ενας άλλος στόχος είναι η σύνθεση των αγοραστών να είναι ποιοτική και η συμμετοχή των hedge funds στην έκδοση να είναι περιορισμένη.

Η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα είναι βασικός στόχος για την κυβέρνηση, που δίνει έμφαση στη μείωση των έντοκων γραμματίων μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων.

Έτσι, παρότι η στρατηγική που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ τοποθετεί τον πήχη των φετινών εκδόσεων έως τα 8 δισ. ευρώ, στην πράξη είναι πολύ πιθανό να ανεβεί στα 9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή άντλησε η χώρα μας και πέρυσι από τις αγορές.

Σχετικα αρθρα

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για να τερματιστεί σύντομα ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας

admin

Κοροναϊός : Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα σε επαγγελματίες, εργαζόμενους, ενοικιαστές

admin

ΟΑΕΔ : Τελευταία προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ για την έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ

admin

Φορολοταρία : Ποιες αλλαγές έρχονται

admin

Βέβαιη η Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τελικά ελληνικά ομόλογα

admin

Χλιαρή η αγοραστική κίνηση τα Χριστούγεννα

admin

Άρση μέτρων : Ποιοι κλάδοι και επιχειρήσεις παραμένουν κλειστοί έως τις 17 Μαΐου

admin

Χρηματιστήριο σε «ελεύθερη πτώση» -Σε επίπεδα 2016 ο Γενικός Δείκτης

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση λόγω κοροναϊού

admin

ΕΦΚΑ: Νωρίτερα οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2020

admin

Γουίλμπουρ Ρος: Οι ΗΠΑ θέλουν μια «σωστή» εμπορική συμφωνία με την Κίνα

admin

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επανεκκίνηση των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ

admin

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον : Επιπλέον χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

admin

Βουλή : Κατατέθηκε η τροπολογία για τη ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ – Τι προβλέπει για τους μισθούς

admin

Φορολογικό : 2+1 μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Η φοροδιαφυγή «στοιχίζει» 170 δισ. ευρώ το χρόνο στην ΕΕ

admin

Ηertz: Αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ

admin

Πάγια ρύθμιση : Στην τελική ευθεία η εφαρμογή για τις 24 έως 48 δόσεις

admin