Image default
Οικονομία

Ισχυρό μήνυμα στις αγορές με 15ετές ομόλογο – Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών

Την ώρα που η Αθήνα θα κινεί τη διαδικασία για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στο Ελληνογαλλικό Επενδυτικό Φόρουμ. Στην  Πόλη του Φωτός ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οργανισμών (Lazard, Societe Generale, BNP-Paribas).

Με την νέα έξοδο στις αγορές, το Δημόσιο σκοπεύει να δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ  και είναι η πρώτη έκδοση του Δημοσίου για φέτος.

Για πρώτη φορά μάλιστα επιλέγεται τίτλος μακροπρόθεσμης διάρκειας άνω των 10 ετών με στόχο η προσέλκυση ενδιαφέροντος να αποτελέσει ένα ακόμη ηχηρό σήμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι την έκδοση θα τρέξουν μεγάλες τράπεζες και συγκεκριμένα οι Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Το ομόλογο και οι όροι της έκδοσης θα διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο, που σημαίνει ότι τυχόν σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια. Επίσης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που είχε υπογράψει από την περασμένη Παρασκευή ο Χρήστος Σταϊκούρας, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών θα καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlied Steen &Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και στη Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Η προμήθεια για τους  6 αναδόχους θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Οι περσινές εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί από υψηλή ζήτηση ενώ αντίστοιχες είναι οι προσδοκίες και για φέτος για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το επιτόκιο δανεισμού.

Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η απόδοση του ομολόγου να κρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 2%, με τις συνθήκες στις χρηματαγορές να θεωρούνται ευνοϊκές.

Στη 10ετία οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έκλεισαν χθες στο 1,141% και στη 15ετία στο 1,583%. Ενας άλλος στόχος είναι η σύνθεση των αγοραστών να είναι ποιοτική και η συμμετοχή των hedge funds στην έκδοση να είναι περιορισμένη.

Η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα είναι βασικός στόχος για την κυβέρνηση, που δίνει έμφαση στη μείωση των έντοκων γραμματίων μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων.

Έτσι, παρότι η στρατηγική που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ τοποθετεί τον πήχη των φετινών εκδόσεων έως τα 8 δισ. ευρώ, στην πράξη είναι πολύ πιθανό να ανεβεί στα 9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή άντλησε η χώρα μας και πέρυσι από τις αγορές.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt για Ελλάδα : Βήμα προς την σταθεροποίηση η έξοδος στις αγορές

admin

Κλειδί για τις αποφάσεις στο μέτωπο των πλεονασμάτων το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

admin

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Δεκτό με αστερίσκους από την ΕΚΤ το πρόγραμμα Ηρακλής

admin

Η ΕΤΕπ και οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο Ταμείο Υποδομών ύψους 650 εκατ. ευρώ

admin

Eurogroup : Πρώτο crash test για τον προϋπολογισμό

admin

Ανάπτυξη και τιμές ακινήτων κρίνουν τα stress tests

admin

Κοροναϊος : Πόσα έχασαν οι πλούσιοι του πλανήτη σε μια μέρα

admin

«Αμύθητη» η περιουσία των Ελλήνων – Δείτε που έχει τοποθετηθεί

admin

Moody’s: Γιατί η Ελλάδα θα παραμείνει στην κατηγορία «Β»

admin

ΟΑΕΔ : Ειδικό πρόγραμμα για τις εταιρίες που επλήγησαν από το κανόνι της Thomas Cook

admin

Εξαγωγείς: Νέα εποχή για τις εξαγωγές μετά την πλήρη άρση των capital controls

admin

Ελλάδα- ΗΠΑ: Στο απόγειο σχέσεις και προοπτικές εξαγωγών- επενδύσεων

admin

Τι φταίει για το brain drain – Οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας

admin

Γαλακτοβιομηχανία «Όλυμπος»: Μπόνους 1,2 εκατ. ευρώ και 300.000 ευρώ στους εργαζόμενους με παιδιά

admin

Ολα στο τραπέζι, και η μείωση του κόστους δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία

admin

FT : Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

admin

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για τη μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή και τη φορολογία

admin

Tι θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ από τα funds διαχείρισης δανείων

admin