Image default
Οικονομία

Με εντυπωσιακές προσφορές 19 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για το 15ετές – Κοντά στο 1,9% η απόδοση

Ανέλπιστα καλά εξελίχθηκε η έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο με τις προσφορές να ξεπερνούν κάθε προσδοκία αγγίζοντας τα 19 δισ. ευρώ.

Το Δημόσιο άντλησε τελικά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η εκρηκτική ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου, το οποίο λήγει το 2035, να διαμορφωθεί κοντά στο 1,9% λειτουργώντας ως… υπερόπλο στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για μείωση των στόχων των πλεονασμάτων.

Με το επιτόκιο σε αυτά τα επίπεδα «κλειδώνει» η αναχρηματοδότηση ενός ακόμη τμήματος του ελληνικού χρέους με επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο συγκριτικά με αυτό που είχε προβλεφθεί κατά τη σύνταξη της προηγούμενης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τον Ιούνιο του 2018.

Επιπλέον, δεδομένης της διάρκειας ομολόγου, που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, οπότε λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, οι επενδυτές έδειξαν εμπράκτως ότι εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και θεωρούν ότι το ελληνικό κράτος θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί το χρέος του και μετά το 2033.

Κρίσιμο στοίχημα σε κάθε έκδοση εκτός από το επιτόκιο είναι βέβαια και η σύνθεση και η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που αγόρασαν το ομόλογο, εάν δηλαδή πρόκειται για θεσμικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές ή κερδοσκοπικά hedge funds.

Η αγορά περιμένει τώρα να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για το προφίλ των επενδυτών στη νέα αυτή έκδοση.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι υπήρξε μια μετατόπιση της επενδυτικής βάσης προς τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Οι περσινές εκδόσεις εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί από υψηλή ζήτηση- χάρη και στο άκρως ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον- και με τη σύνθεση των αγοραστών να είναι ποιοτική: διευρύνθηκε το μερίδιο των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων και αντίστοιχα περιορίστηκε η συμμετοχή των hedge funds.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες

Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση άνοιξε σήμερα το πρωί.

Οι αρχικές σκέψεις για την αποτίμηση του τίτλου (IPT) ήταν στα Mid Swaps 175 μονάδες βάσης, ωστόσο, η έκρηξη της ζήτησης από τους επενδυτές οδηγεί σε μείωση του κόστους, αρχικά στα Mid Swaps 170 μονάδες βάσης και στη συνέχεια στα Mid Swaps 165 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η απόδοση να αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 1,9%.

Σύμφωνα με την πρόσκληση στους επενδυτές, ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.

Σημειώνεται ότι χθες δόθηκε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035.

Ως προς τον στόχο για την κατανομή του τίτλου ανά κατηγορία επενδυτή, στην πρωτογενή αγορά θα είναι να ξεπεράσει το 75% σε real money επενδυτές και χαμηλότερο από 10% σε hedge funds και 10% σε τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα.

Η ποιοτική αναβάθμιση του 2019 έναντι του 2018 πιθανότατα να επιτρέψει μια τέτοια κατανομή των ομολόγων, η οποία αν επιτευχθεί, θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Εμπιστοσύνη για το μέλλον

Η επιτυχής έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου ενέχει και μία συμβολική αξία, καθώς οι επενδυτές εμπράκτως απεδέχθησαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις δανειακές τους υποχρεώσεις και μετά το 2033, που αποτελεί το απώτατο χρονικό όριο βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.

Σημειώνεται ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους καταλήγει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας διατηρούνται κάτω από το όριο του 20% του ΑΕΠ έως το 2033.

Βέβαια τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ESM, οι λεγόμενοι δανειστές του επίσημου τομέα της Ελλάδας, έχουν δεσμευτεί (τον Ιούνιο του 2018) να επανεξετάσουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας στο τέλος της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δηλαδή το 2032) προκειμένου να παράσχουν πρόσθετη απαλλαγή από χρέη (OSI), αν τούτο κριθεί αναγκαίο.

Στόχος άντληση από τις αγορές 4-8 δισ. ευρώ φέτος

Με την δημοπρασία των 15ετών ομολόγων εγκαινιάζεται επιτυχώς το δανειακό πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2020.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές φέτος από 4 έως 8 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί στηρίζεται σε δύο βασικά σενάρια:

Το πρώτο συνδέεται με τη μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων των 12,6 δισ. ευρώ, και την μερική αντικατάσταση τους με πιο μακροπρόθεσμους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Στο τέλος του 2020 τα έντοκα γραμμάτια αναμένεται να μειωθούν στα 8,2 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη πιθανές πρόωρες αποπληρωμές του χρέους του Δημόσιου κυρίως προς το ΔΝΤ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Λαγκάρντ στη Σύνοδο : Έως 15% η μείωση του ΑΕΠ το 2020, κάνετε «πολύ λίγα, πολύ αργά»

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης : Στα ύψη η τιμή του – Που θα κυμανθεί

admin

Με άλμα 4,6% το Χρηματιστήριο πάτησε τις 820 μονάδες

admin

«Πακέτο» παροχών ετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει Χριστουγέννων

admin

Στην Αθήνα κλιμάκια των θεσμών – Μείωση πλεονασμάτων ο στόχος του οικονομικού επιτελείου

admin

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Οι απαντήσεις σε 9 συχνές ερωτήσεις

admin

ΕΝΦΙΑ: Tips για να μειωθεί ο λογαριασμός του φόρου – Πώς εκτυπώνεται

admin

Ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 2018 το δημόσιο χρέος το γ’ τρίμηνο του 2019

admin

Αναδρομικά έως 1.764 ευρώ τον Απρίλιο

admin

ΣΕΒ: Υστερεί η Ελλάδα στην κάλυψη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης

admin

Ανατροπή στην εργασία – Τι θα ισχύει από 1ης Ιουνίου για το μειωμένο ωράριο και τους μισθούς

admin

Πρωταγωνιστές του καλοκαιριού οι οδικώς προσεγγίσιμοι προορισμοί – Αύξηση στις τιμές

admin

Αυτό είναι το νέο πλάνο λειτουργίας της ΔΕΗ

admin

Ευρωζώνη : Άλμα κατέγραψαν οι μετοχές μετά τις αναφορές στα διαθέσιμα ποσά του ταμείου ανάκαμψης

admin

Λαμπερά εγκαίνια για την 15η έκθεση Horeca

admin

Νέο «χτύπημα» στο παρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας

admin

Thomas Cook: Άμεσα η χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση

admin

Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της μαρίνας Χίου

admin