Image default
Οικονομία

Νέο πλαίσιο ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων -Στόχος η ανακαίνιση 60.000 το χρόνο

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, με στόχο να ανακαινιστεί το 15% των σπιτιών ως το 2030.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα κατατεθεί ως τις 10 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει εναρμόνιση με την νεώτερη κοινοτική νομοθεσία, αλλαγές στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης και περιγραφή της μακροχρόνιας στρατηγικής για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος που προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία θα ανακαινίζονται κατά μέσο όρο 60.000 κτίρια ετησίως.

Αυτά προκύπτουν από την ομιλία της γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, σήμερα, σε ημερίδα που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Προτεραιότητα για τη χώρα η ενεργειακή απόδοση

«Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα για την χώρα στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης είναι η εναρμόνιση με την αναθεωρημένη οδηγία 2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων μέχρι τις 10 Μαρτίου 2020. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως σε βελτιώσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων», ανέφερε η κ. Σδούκου.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα κατατεθεί η μακροχρόνια στρατηγική για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος που θα αποτυπώνει όλα τα μέτρα και τις απαιτούμενες ενέργειες για τον τομέα αυτό και αποτελεί κριτήριο αιρεσιμότητας, που σημαίνει ότι αποτελεί προϋπόθεση για να αποδεσμευτούν κονδύλια από το επόμενο ΕΣΠΑ (2021-2027) για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Ανακαίνιση ή αντικατάσταση στο 15% των σπιτιών ως το 2030

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η γγ του ΥΠΕΝ, έχει τεθεί ως στόχος έως το 2030 το 15% των κατοικιών να έχει ανακαινιστεί ή να έχει αντικατασταθεί από νέα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ο συνολικός αριθμός κτιρίων που πρέπει να ανακαινιστούν υπολογίζεται σε περίπου 600.000.

Επομένως, κάθε χρόνο θα αναβαθμίζονται ενεργειακά ή θα αντικαθίστανται από νέα ενεργειακά αποδοτικότερα, κατά μέσο όρο 60.000 κτίρια ή κτιριακές μονάδες. Συνολικά, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία και διατήρηση 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Έρχεται το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, να δώσουμε περισσότερα και διαφορετικά κίνητρα, να καταστήσουμε ελκυστικότερες τις επενδύσεις στον τομέα της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος», τόνισε η κ. Σδούκου, καθώς μέσω των δύο προγραμμάτων Εξοικονόμησης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, έχουν αναβαθμιστεί περί τις 140.000 κατοικίες.

Τέλος, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και επισήμως το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τη χορήγηση επενδυτικών δανείων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία θα αποπληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, εφόσον το έργο υλοποιηθεί σύμφωνα με τους εκάστοτε όρους.

Σχετικα αρθρα

Κίνα : Η Moody’s υποβαθμίζει το Χονγκ Κονγκ, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

admin

Φόροι : Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος – Τι έχουμε να πληρώσουμε

admin

Τέλος εποχής για το πιο ιστορικό ντελικατέσεν της Αθήνας, έκλεισε μετά από 112 χρόνια

admin

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα 17.000 ευρώ για 5.000 άνεργους

admin

ΑΒ Βασιλόπουλος: To ’19 φεύγει, τα 15 βραβεία ήρθαν για να μείνουν!

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με μικρή άνοδο

admin

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το APS «Ηρακλής»

admin

Σταϊκούρας: Δεν μπορούμε να δώσουμε πλήρη 13η σύνταξη

admin

Το νέο πλαίσιο για τακτοποίηση αυθαιρέτων

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: Έφτασαν τα 15 εκατομμύρια οι χρεωστικές κάρτες

admin

Τραμπ : Αισιόδοξος ότι επίκειται η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

admin

Στα ανοδικά βήματα… της Wall Street το χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Βρούτσης : Μειώσεις στους φόρους, αυξήσεις στις συντάξεις

admin

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του φορολογικού

admin

Ετήσια αύξηση 10,4% στον κύκλο εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων το γ’ τρίμηνο

admin

Η ΕΕ προειδοποιεί με αντίμετρα στους νέους αμερικανικούς δασμούς

admin

Μαζικές ακυρώσεις ταξιδιών στην Αυστραλία λόγω των πυρκαγιών, πλήγμα στον τουρισμό

admin

ΣΕΒ και υπ. Ανάπτυξης έθεσαν τους στόχους για Αν. Μακεδονία και Θράκη

admin