Image default
Πρώτο Θέμα

Handelsblatt για 15ετές: Ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα

Στην αποδοχή του 15ετούς ελληνικού ομολόγου και τη σημασία της έκδοσή του εστιάζει ρεπορτάζ της Handelsblatt. «Για πρώτη φορά μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα θέτει στις αγορές με επιτυχία δεκαπενταετές ομόλογο» γράφει τη εφημερίδα, σημειώνοντας σε άλλο σημείο ότι «με το ομόλογο η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη σταθεροποίηση της εξόδου της στις αγορές, την οποία απώλεσε την άνοιξη του 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους».

Όπως παρατηρεί η Handelsblatt «η ιδιαιτερότητα του νέου ομολόγου είναι η μακρά διάρκειά του. Με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035, εκτείνεται πολύ πιο μακριά από το έτος-κλειδί 2032 – τότε θα λήξουν οι παρασχεθείσες ελαφρύνσεις χρέους από τους δημόσιους πιστωτές. Το 2034 η Ελλάδα θα πρέπει εξάλλου να ξεκινήσει την εξόφληση των δανείων αρωγής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το γεγονός ότι οι επενδυτές δείχνουν τώρα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σε ένα oμόλογο με τόση μακροπρόθεσμη λήξη είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη χώρα». Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «η μεγάλη ζήτηση για το νέο ομόλογο μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι από τα λίγα κρατικά ομόλογα στην ευρωζώνη που εξακολουθούν να αποφέρουν κέρδη».

«Η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο χρέος όλων των χωρών της Ευρωζώνης με 173% του ΑΕΠ. Ωστόσο καθησυχαστικό για τους επενδυτές είναι ότι το 81% του δημόσιου χρέους βρίσκεται σε δημόσιους πιστωτές, όπως ο ESM. Δεν μπορούν να αφήσουν τη χώρα έκθετη, αλλά θα μπορούσαν να χορηγήσουν νέες ελαφρύνσεις χρέους, αν η Αθήνα αντιμετώπιζε δυσκολίες αποπληρωμής» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Αναφορικά με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Fitch, η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι ο διεθνής οίκος αιτιολόγησε την απόφαση αυτή «με την επιτάχυνση της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης και την αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους».

Όπως σημειώνει η Handelsblatt «οι σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν προγραμματίσει για φέτος συνολικά δέκα ακόμη αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».

«Αναλυτές αναμένουν ότι η Ελλάδα το πρώτο μισό του 2021 θα μπορούσε να λάβει τον πολυπόθητο βαθμό ‘Investment Grade’. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανώτερη πιστωτική βαθμίδα, στην οποία ανήκε μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2010, θεωρείται η ταχεία μείωση των πιστωτικών ρίσκων των ελληνικών τραπεζών» καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχετικα αρθρα

Tο παράλληλο σύμπαν του Πούτιν

admin

Στην «κόψη του ξυραφιού» Ελλάδα και Ευρώπη

admin

Ο Trump, η Ευρώπη, και η Μέση Ανατολή

admin

Αναπόφευκτος ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ;

admin

Εφικτός πλέον ο στόχος του 2% στον ρυθμό ανάπτυξης το 2019

admin

Τα στερεότυπα, η κρίση και η ευρωπαϊκή βαβέλ

admin

Ψηφίζουν μετοχές οι διεθνείς διαχειριστές

admin

Οι ευθύνες Ομπάμα για τη Συρία και τον κόσμο

admin

Δυσκολία να καταβάλλουν έγκαιρα μισθούς έχουν τέσσερις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις

admin

Μια ιστορία του τι θα μπορούσε να γίνει στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ

admin

Τι συμβαίνει με την δόση ;

admin

Τι δείχνουν σήμερα τα «ταμεία» των τραπεζών

admin

DW: Κρίση χωρίς τέλος στη Deutsche Bank- «Τρίζει» η καρέκλα του Τζον Κράιαν

admin

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας

admin

Γερμανία: O Ιούλιος που κλόνισε το αίσθημα ασφάλειας

admin

Τραμπ και Πούτιν μπορούν να καταστρέψουν ο ένας τον άλλον

admin

Οι νικητές μεταξύ των κρυπτονομισμάτων…

admin

Το… δολάριο οδήγησε στον τουρισμό σε νέα ρεκόρ

admin