Image default
Οικονομία

Nestlé Ελλάς: Πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα

Σε μια εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, η Nestlé Ελλάς παρουσίασε στους δημοσιογράφους μια σειρά από στοχευμένες δράσεις για την ανοικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς απορρίματα.

Κλιματική αλλαγή. Ένα θέμα που απασχολεί όλο και πιο επίμονα κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Τα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρα. Ο πλανήτης χρειάζεται προσοχή και πιο επίμονη απειλή για την επιβίωσή του, εξακολουθεί να παραμένει ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του. Συχνά, οι νουθεσίες και οι προειδοποιήσεις των αρμοδίων παραμένουν μεγαλόπνοα σχέδια και ελπιδοφόρες υποσχέσεις. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που έχουν ήδη ξεκινήσει να περπατούν τον δρόμο της πράσινης ανάπτυξης.

Το iefimerida.gr βρέθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δράσεων της Nestlé Ελλάς που έχει βάλει στόχο ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα και μια δυναμική παραγωγή χωρίς πλαστική ρύπανση. Η Nestlé Ελλάς έχει δεσμευθεί στην ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για τις συσκευασίες των προϊόντων της, αλλά και αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμάτων στις εγκαταστάσεις της στη χώρα μας ώστε να μειώσει δραστικά το οικολογικό της αποτύπωμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Nestlé Ελλάς σημείωσε: «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Nestle και η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητά μας εδώ και χρόνια και είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει. Χρειάζεται όμως να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής»

Η στρατηγική της Nestlé ανά τον κόσμο

Η Nestlé S.A. ανακοίνωσε την επένδυση ύψους 2 δις ελβετικών φράγκων σε βιώσιμες λύσεις συσκευασίας, στο πλαίσιο της δέσμευσης της να καταστήσει όλες τις συσκευασίες της πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, η Nestlé Ελλάς παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της, τόσο στα κεντρικά στο Μαρούσι, όσο όμως και στο εργοστάσιο νερού που βρίσκεται στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και το εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Πρώτος στόχος η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Από το 2013, η Nestlé Ελλάς έχει μειώσει τις εκπομπές κατά 17.700 τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές ρύπων 12.000 ΙΧ αυτοκινήτων.

«Καθαρή» ενέργεια και μηδέν απορρίμματα για τη Nestlé Ελλάς

Παράλληλα, η Nestlé Ελλάς εστίασε στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδια ώρα που φροντίζει η ενέργεια που καταναλώνει στις εγκαταστάσεις της να προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει καρπούς, με τρόπο που η Nestlé Ελλάς να μπορεί να ανακοινώσει την εξοικονόμηση 12.900 μεγαβατωρών, που αντιστοιχούν σε κατανάλωση που απαιτείται για την φωταγώγηση μια πόλης όπως η Καβάλα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για την επίλυση αυτής της σύνθετης πρόκλησης, να αναπτύξουμε και να υιοθετήσουμε λύσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο» σημείωσε για την προσπάθεια αυτή της εταιρείας ο Νίκος Εμμανουηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Nestlé Ελλάς. Τέλος, στα αποτελέσματα της «πράσινης» προσπάθειας της εταιρίας θα πρέπει να προσμετρήσει κανείς πως από εδώ και έναν χρόνο (από τον Ιανουάριο του 2019) κανένα απόρριμμα από τις εγκαταστάσεις της δεν καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, με αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ κατά 250 τόνους ετησίως.

Τέλος, η Νestlé Ελλάς προχώρησε σε εξοικονόμηση νερού από τις εγκαταστάσεις της, με αποτέλεσμα σήμερα να μπορεί να ανακοινώσει πως η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στην κατανάλωση 350 οικογενειών το χρόνο.

Οι συσκευασίες του μέλλοντος στο «εργαστήρι» της Nestlé Ελλάς

Η προσπάθεια της Nestlé Ελλάς όμως δεν εξαντλείται στην διαχείριση των δικών της απορριμμάτων, ούτε φυσικά μόνο στον τρόπο διαχείρισης της ενέργειας και των φυσικών πόρων που καταναλώνει. Ένα μεγάλο κομμάτι της προσπάθειας παγκοσμίως, είναι η έρευνα, ο σχεδιασμός και η παραγωγή συσκευασιών που σέβονται το περιβάλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε το πρώτο Ινστιτούτου Επιστημών Συσκευασίας, με έδρα την Ελβετία, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη βιώσιμων υλικών που θα απαντούν στις προκλήσεις της παραγωγής.

«Δουλεύουμε εντατικά για την επίτευξη σημαντικών στόχων που έχουμε θέσει και πιο συγκεκριμένα μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025.» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εμμανουηλίδης.

Συμπράξεις της Nestlé με πρωτοβουλίες που βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος

Ανάμεσα στους ανθρώπους που μίλησαν για τις προσπάθειες της Nestlé, ένας νέος άνθρωπος, που από το πρώτο λεπτό κέρδισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Ο Λευτέρης Αραπάκης, μεγαλωμένος σε οικογένεια ψαράδων, θέλησε να φτιάξει από το μηδέν την πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα.

Η «Εναλεία» βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες καθημερινά. Ψαράδες από όλη τη χώρα «πιάνουν» συνέχεια στα δίχτυα τους τα κατάλοιπα της προβληματικής διαχείρισης των απορριμάτων. Πλαστικά, σκουπίδια και αντικείμενα που δεν βάζει ο νους, θέτουν σε κίνδυνο τους υδροβιότοπους των ελληνικών θαλασών.

Με όραμα μια Μεσόγειο καθαρή από πλαστικά, η «Εναλεία», τις δράσεις της οποίας υποστηρίζει η Nestlé Ελλάς, δημιούργησε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την απομάκρυνση των θαλάσσιων απορριμμάτων με τη συνεργασία επαγγελματιών αλιέων και των αλιευτικών σκαφών τους.

Οι άνθρωποι της «Εναλείας» εκπαιδεύουν, ενδυναμώνουν και παροτρύνουν τους ψαράδες να συλλέγουν πλαστικό από τη θάλασσα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και εταιρείες, το πλαστικό αυτό οδηγείται για ανακύκλωση και upcycling. Ο κ. Αραπάκης έβγαλε από την τσέπη του ένα ζευγάρι κάλτσες, το οποίο, όπως μας εξήγησε δημιουργήθηκε από την επεξεργασία διχτυών που περισυνελέγησαν από τον βυθό. Με τον ίδιο τρόπο, εταιρίες στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, μεταποιούν τα απορρίμματα των θαλασσών σε νέα, ιδιαίτερα πρακτικά προϊόντα.

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment) επέλεξε μάλιστα την δράση αυτή μεταξύ των 5 καλύτερων στην Ευρώπη το 2019, όσον αφορά το θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τη δουλειά των ψαράδων εκθείασε πρόσφατα και εκτενές άρθρο της βρετανικής Guardian.

«Η συνεργασία μας με τη Nestlé προκύπτει από την κοινή επιδίωξη να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης με τρόπο ουσιαστικό, μέσω της πρόληψης και της κυκλικής οικονομίας. Η υποστήριξη και η τεχνογνωσία της Nestlé μας δίνει επιπλέον εφόδια στην προσπάθεια που κάνουμε για ένα βιώσιμο θαλάσσιο οικοσύστημα», δήλωσε ο Λευτέρης Αραπάκης, συνιδρυτής της «Εναλείας».

Sponsored by Nestlé

Σχετικα αρθρα

Ετοιμάζουν 7.000 μπλοκάκια για τα πρόστιμα από το κάπνισμα!

admin

ΔΕΗ: Διακανονισμοί οφειλών από σήμερα και μέσω τηλεφώνου στο 11770

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των ενεργειακών εταιρειών Enagas, Snam και Fluxys

admin

Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Επιταχύνεται η κατάργηση της

admin

Καταρρέουν τα χρηματιστήρια και στην Ασία λόγω κορωνοϊού- Μέρες 87’ στην Wall Street

admin

ΔΝΤ για Ελλάδα: Προβλέπει ανάπτυξη 2% το 2019 και 2,2% το 2020

admin

Ομόλογο : Ιστορικό ρεκόρ κάτω από το 1%

admin

Airbnb : Ποιοι θα πιαστούν στην «τσιμπίδα»

admin

Ενοίκια : Τι ισχύει τελικά και τι θα γίνει με τις e-αποδείξεις

admin

Ακίνητα : Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ με παραδείγματα

admin

Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή – Τι προβλέπει

admin

Αντικειμενικές αξίες : Ποιες αλλαγές έρχονται στα ακίνητα

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτωτικά κινούνται οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών

admin

Εγκρίθηκαν δύο νέα έργα ΣΔΙΤ από τη διυπουργική επιτροπή

admin

Κοροναϊός : Η χώρα βιώνει συνθήκες πολέμου – Πιο μαύρη θα είναι η επόμενη ημέρα

admin

Ο «Ηρακλής» και το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον τραπεζικό τομέα

admin

Κατακρημνίστηκε η τιμή του πετρελαίου λόγω κορωνοϊού

admin