Image default
Οικονομία

ΕΚΤ προς τράπεζες : Εφαρμογή των σχεδίων για το Brexit

Η ΕΚΤ με ανακοίνωση της εξέφρασε την λύπη της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζοντας ωστόσο την κύρωση της συμφωνίας σχετικά με την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ: «Με μεγάλη λύπη παρακολουθούμε την αποχώρηση των Βρετανών φίλων μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η συμφωνία, όμως, θα θέσει τις βάσεις για μια εύτακτη αποχώρηση η οποία δεν θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Θα εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η αναστάτωση που θα προκαλέσει το Brexit θα είναι η ελάχιστη δυνατή για τους πολίτες, τους εργοδότες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στη ζώνη του ευρώ και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.»

Τα μέτρα της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ και η Bank of England ενεργοποίησαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων τον Μάρτιο του 2019 μέσω της οποίας η Bank of England προσφέρεται να δανείζει ευρώ στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου σε εβδομαδιαία βάση. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, το Ευρωσύστημα θα είναι έτοιμο να δανείσει λίρες Αγγλίας σε τράπεζες της ζώνης του ευρώ αν προκύψει ανάγκη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν πιθανές πηγές έντασης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας, η ΕΚΤ διεκπεραίωσε περίπου 25 διαδικασίες αδειοδότησης για τράπεζες που θα μετεγκατασταθούν στη ζώνη του ευρώ και αξιολόγησε σχέδια για το Brexit 42 τραπεζών της ζώνης του ευρώ οι οποίες θα διατηρήσουν τα υποκαταστήματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ. Προσδοκία της ΕΚΤ είναι ότι οι τράπεζες θα εφαρμόσουν τα σχέδια τους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο παρελθόν.

Η ΕΚΤ και οι αντισυμβαλλόμενοί της στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Για τον σκοπό αυτό, συμφώνησαν να υπογράψουν μνημόνιο συνεννόησης που θα επιτρέπει στις εποπτικές αρχές να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζουν την εποπτεία των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων.

Η Bank of England θα αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών. Το μερίδιο της Bank of England στο εγγεγραμμένο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο ανέρχεται επί του παρόντος σε 14,3%, θα ανακατανεμηθεί τόσο στις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ όσο και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός: Δραματική πρόβλεψη ΟΗΕ για την παγκόσμια οικονομία -Απώλειες ως και 1,7 τρισεκ. ευρώ

admin

Κληρώνει σήμερα για το QE – Τι περιμένουν οι αγορές από τον Super Mario

admin

Πρόστιμα 5.700 ευρώ για παραεμπόριο σε Αθήνα και Μέγαρα

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο -Στις 909,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

admin

Συντάξεις : Πότε θα καταβληθούν

admin

ΕΦΚΑ: Αυτοί είναι οι μέσοι μισθοί πλήρους και μερικής απασχόλησης

admin

O κοροναϊός καθηλώνει την παγκόσμια οικονομία, ματώνει τις αγορές

admin

Στο τραπέζι του EWG το κυβερνητικό σχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα

admin

Ευρωζώνη: Ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο η ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα

admin

Τράπεζες : Στοχευμένες ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες λόγω κοροναϊου

admin

Εικόνα σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές τάσεις στο κλείσιμο της αγοράς

admin

Συντάξεις : Ανοίγει ο δρόμος για τα αναδρομικά, δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ

admin

Πόθεν έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή του

admin

Κίνα – ΗΠΑ : Άρση δασμών σε διαφορετικές φάσεις για την επίτευξη συμφωνίας

admin

Εκλογές στη Βρετανία: Εκτοξεύτηκε η στερλίνα μετά την καθαρή νίκη του Τζόνσον

admin

Κοροναϊός : Σενάρια για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

admin

Οι 500 πλουσιότεροι του πλανήτη έχασαν 139 δισ. δολάρια σε μια ημέρα λόγω κορονοϊού

admin