Image default
Οικονομία

Τράπεζα της Αγγλίας : Διατηρεί στο 0,75% τα επιτόκια για να διασκεδάσει τις ανησυχίες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια δανεισμού στο 0,75%, παρά και τις πρόσφατες δηλώσεις υπευθύνων της, που άφηναν να εννοηθεί πως έβαιναν προς πιθανή μείωση, στηρίζοντας το σκεπτικό της κυρίως στις προσδοκίες για διάψευση των αβεβαιοτήτων που συνοδεύουν το Brexit και παρά τις εκτιμήσεις για τα ποσοστά της ανάπτυξης.

«Αναμένεται μία ελαφρά ανάκαμψη της αύξησης του ΑΕΠ στη Βρετανία για τις αρχές του 2020», ιδίως χάρις στην «επανεκκίνηση της παγκόσμιας δραστηριότητας, τη μείωση της αβεβαιότητας για το Brexit και για τα μέτρα γι’ ανάκαμψη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», αναφέρεται στο σκεπτικό της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Κατά συνέπεια, όπως συνέβη και στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής, τα επτά μέλη της ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0,75%, έναντι δύο μελών που υποστήριξαν τη μείωσή τους στο 0,25%.

Η απόφαση αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία: και τούτο γιατί ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ –του οποίου η παρούσα συνεδρίαση είναι η τελευταία προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Άντριου Μπέιλι και αναλάβει τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το κλίμα στα μέσα Μαρτίου—είχε επισημάνει προ τριών εβδομάδων πως διαγράφεται μία προοπτική για «μείωση» των όποιων αβεβαιοτήτων συνοδεύουν το Brexit μετά τη νίκη της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον τον Δεκέμβριο, μόλο που «δεν είναι εγγυημένη» μία αναθέρμανση της οικονομίας.

Η διατήρηση των επιτοκίων αποφασίσθηκε παρά και τις αρκετά δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη για φέτος (από το 1,2% στο 0,8%), κυρίως λόγω της ισχνής παραγωγικότητας, αλλά και της επίσης όχι τόσον ενθαρρυντικής εκτίμησης για το 2021 (1,4%, έναντι 1,7% τον Νοέμβριο).

Η Κεντρική Τράπεζα αιτιολόγησε την απόφασή της με βάση τη θετική επίπτωση που αναμένεται να έχει η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα, παρ’ ότι οι εντάσεις μεταξύ τους «παραμένουν έντονες», επαναλαμβάνοντας γι’ άλλη μία φορά την αισιοδοξία πως όποια βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα για το Brexit θα αποδειχθεί αβάσιμη. Επιπροσθέτων, η Βρετανία ετοιμάζεται για τις ολισθηρές διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ, μακράν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Η στερλίνα, που πριν την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας σημείωνε ελαφρά πτώση έναντι των υπολοίπων κυρίων νομισμάτων, ανέκαμψε θετικά: στις 14.15, ώρα Ελλάδος, κέρδιζε 0,37% έναντι του δολαρίου (1.3072) και 0,27% έναντι του ευρώ (84,33).

--

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στήριξη της ελληνικής περιφέρειας με νέα οικονομικά εργαλεία

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από τις 860 μονάδες η αγορά

admin

EWG: Θετικά μηνύματα στέλνουν οι Βρυξέλλες

admin

Μητσοτάκης από Σανγκάη: Ιδιαίτερα σημαντική η συμφωνία με κινεζική τράπεζα

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

admin

Ο κοροναϊός «κόβει» τα φτερά των αεροπορικών: Ποιες εταιρίες κολοσσοί ζητούν κρατική βοήθεια

admin

Νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του ελληνικού 10ετους

admin

Γεωργιάδης : Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να φέρουμε επενδύσεις

admin

Τουρισμός: Πάνω από 17,5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο 10μηνο

admin

Πώς θα αγοράσετε κινητό ή laptop χωρίς να πληρώσετε ΦΠΑ

admin

Γεωργιάδης : Κάθε πλεόνασμα να περνά κυρίως στους φορολογικούς συντελεστές

admin

Εβδομαδιαία κέρδη 1,54% κατέγραψε το Χρηματιστήριο, μια ανάσα από τις 950 μονάδες

admin

Ισχυρή αύξηση εσόδων & EBITDA για τη WIND

admin

Βρούτσης : Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις – Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό

admin

Χ. Θεοχάρης: Στόχος οι 500.000 Κινέζοι τουρίστες το 2021

admin

Ο τιμοκατάλογος της αγοραπωλησίας ενός ακινήτου

admin

Πόσο θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέσα στο 2020 και πότε θα καταργηθεί (γραφήματα)

admin

Ομοβροντία Fitch και S&P : Υποβάθμισαν σε «επιλεκτική χρεοκοπία» την Αργεντινή

admin