Image default
Οικονομία

Τράπεζα της Αγγλίας : Διατηρεί στο 0,75% τα επιτόκια για να διασκεδάσει τις ανησυχίες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια δανεισμού στο 0,75%, παρά και τις πρόσφατες δηλώσεις υπευθύνων της, που άφηναν να εννοηθεί πως έβαιναν προς πιθανή μείωση, στηρίζοντας το σκεπτικό της κυρίως στις προσδοκίες για διάψευση των αβεβαιοτήτων που συνοδεύουν το Brexit και παρά τις εκτιμήσεις για τα ποσοστά της ανάπτυξης.

«Αναμένεται μία ελαφρά ανάκαμψη της αύξησης του ΑΕΠ στη Βρετανία για τις αρχές του 2020», ιδίως χάρις στην «επανεκκίνηση της παγκόσμιας δραστηριότητας, τη μείωση της αβεβαιότητας για το Brexit και για τα μέτρα γι’ ανάκαμψη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», αναφέρεται στο σκεπτικό της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Κατά συνέπεια, όπως συνέβη και στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής, τα επτά μέλη της ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0,75%, έναντι δύο μελών που υποστήριξαν τη μείωσή τους στο 0,25%.

Η απόφαση αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία: και τούτο γιατί ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ –του οποίου η παρούσα συνεδρίαση είναι η τελευταία προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Άντριου Μπέιλι και αναλάβει τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το κλίμα στα μέσα Μαρτίου—είχε επισημάνει προ τριών εβδομάδων πως διαγράφεται μία προοπτική για «μείωση» των όποιων αβεβαιοτήτων συνοδεύουν το Brexit μετά τη νίκη της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον τον Δεκέμβριο, μόλο που «δεν είναι εγγυημένη» μία αναθέρμανση της οικονομίας.

Η διατήρηση των επιτοκίων αποφασίσθηκε παρά και τις αρκετά δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη για φέτος (από το 1,2% στο 0,8%), κυρίως λόγω της ισχνής παραγωγικότητας, αλλά και της επίσης όχι τόσον ενθαρρυντικής εκτίμησης για το 2021 (1,4%, έναντι 1,7% τον Νοέμβριο).

Η Κεντρική Τράπεζα αιτιολόγησε την απόφασή της με βάση τη θετική επίπτωση που αναμένεται να έχει η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα, παρ’ ότι οι εντάσεις μεταξύ τους «παραμένουν έντονες», επαναλαμβάνοντας γι’ άλλη μία φορά την αισιοδοξία πως όποια βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα για το Brexit θα αποδειχθεί αβάσιμη. Επιπροσθέτων, η Βρετανία ετοιμάζεται για τις ολισθηρές διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ, μακράν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Η στερλίνα, που πριν την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας σημείωνε ελαφρά πτώση έναντι των υπολοίπων κυρίων νομισμάτων, ανέκαμψε θετικά: στις 14.15, ώρα Ελλάδος, κέρδιζε 0,37% έναντι του δολαρίου (1.3072) και 0,27% έναντι του ευρώ (84,33).

--

-

Σχετικα αρθρα

Επίδομα 400 ευρώ : Πώς θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους

admin

Βουλή: Τροπολογία για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων επαγγελματιών και τον Απρίλιο

admin

Σε τρία στάδια το άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής αγοράς

admin

Διορθώσεις στο Ε9 για «ευθυγράμμιση» των στοιχείων με το Κτηματολόγιο

admin

ΣΕΛΠΕ : Με επιλεκτικές αποφάσεις και αποκλεισμούς η λειτουργία της λιανικής αγοράς

admin

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα       

admin

Κοροναϊός : Ξεκινά το πρώτο test drive στον τουρισμό – Με ποιους όρους ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα

admin

Ποιος πληρώνει τα χρέη της πανδημίας στην Ε.Ε;

admin

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

Στο τραπέζι με τους θεσμούς ηλεκτρονικές συναλλαγές – τεκμήρια

admin

Οι φορολογικές παρεμβάσεις που θα συζητηθούν με τους θεσμούς

admin