Image default
Σοφοκλέους 10

Κοροναϊός: Προκαλεί τεκτονικές αναταράξεις στις αγορές χρήματος

Κλυδωνισμούς έχει προκαλέσει από τις αρχές της εβδομάδας στις παγκόσμιες αγορές η εξάπλωση του κοροναϊού και η αύξηση του απολογισμού των νεκρών σε καθημερινό επίπεδο. Τομείς, όπως οι αερομεταφορές έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, γεγονός που καταγράφηκε στα χρηματιστηριακά ταμπό. Από το βράδυ της Πέμπτης και το ανοδικό κλείσιμο της Wall Street, πάντως, οι αγορές δείχνουν σημάδια αντίδρασης.

Η εβδομάδα ωστόσο κύλησε με σημαντικές αναταράξεις. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες απώλειες που υπέστησαν οι κυριότεροι δείκτες των παγκόσμιων χρηματιστηρίων, ο Dow Jones στη Wall Street διολίσθησε τη Δευτέρα στις 28.533,15 μονάδες (-1,57%), στην Ευρώπη ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε την Πέμπτη στις 13.157,12 μονάδες (-1,41%) και στην Ασία ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έπεσε χθες στις 22.977,75 μονάδες (-1,72%).

Σημάδια αντίδρασης

Σήμα αντεπίθεσης και ανάκαμψης έδωσε την Πέμπτη το βράδυ η Wall Street, ενώ προηγουμένως είχαμε και πάλι απώλειες στην Ευρώπη.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επέστρεψε στα κέρδη την Πέμπτη, με τους βασικούς δείκτες της να ξεπερνούν τους φόβους για την εξάπλωση του φονικού κοροναϊού, με οδηγό τα εταιρικά αποτελέσματα και την απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 28.859,44 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,31% στις 3.283,66 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 9.298,93 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια της Ασίας κατεγράφησαν μικτά πρόσημα, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να καταγράφει άνοδο 0,99% στις 23.205,18 μονάδες και με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να κλείνει με απώλειες 0,34% στις 26.360,50 μονάδες.

Ώθηση στις τιμές του πετρελαίου έδωσε ο ΠΟΥ

Άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, που τις προηγούμενες ημέρες υποχωρούσαν σημαντικά, μετά την κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού για την εξάπλωση του κορωναϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος τάχθηκε κατά της επιβολής περιορισμών σε ταξίδια και εμπόριο.

Πιο συγκεκριμένα, στους δύο τύπους πετρελαίου, το αμερικανικό αργό καταγράφει «άλμα» 1,21% στα 52,77 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ σημειώνει κέρδη 0,92% και διαπραγματεύεται στα 57,86 δολάρια το βαρέλι.

Στα βασικά μέταλλα, ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,47% και διαμορφώνεται στα 1.576,10 δολάρια ανά ουγγιά. Ο άργυρος σημειώνει πτώση 0,74% στα 17,858 δολάρια ο μετρικός τόνος και ο χαλκός κινείται ανοδικά κατά 0,48% στα 2,536 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Ακόμη, στα υπόλοιπα εμπορεύματα, το φυσικό αέριο κερδίζει κατά 0,33% στο 1,835 δολάριο ανά φυσική ατμόσφαιρα και το αμερικανικό σιτάρι καταγράφει άνοδο 0,49% και ανέρχεται στα 563,75 δολάρια το μπουσέλ.

Κέρδη για την βρετανική λίρα εν όψει Brexit

Η στερλίνα ενισχύεται έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς στις 01:00 (ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Brexit, 1.317 ημέρες μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ισοτιμία ευρώ – βρετανικής λίρας διαμορφώνεται στο 0,8399 ανά στερλίνα, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,27% έναντι του βρετανικού νομίσματος. Παράλληλα, η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,28% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία τους να διαπραγματεύεται στο 1,3131 ανά δολάριο. Τέλος, το ευρώ καταγράφει απώλειες 0,02% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την σχετική ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1027 ανά δολάριο.

Σχετικα αρθρα

Αναγκαία μία δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Χ.Α.

admin

Χρηματιστές: «Επιτέλους ξεσκουριάσαμε»

admin

PIRAEUS/EUROXX: Improved Performance on a Core PPI Basis while PPI and Bottom Line Weighed by COVID

admin

ΧΑ: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση δύο εταιρειών

admin

XA:Αντίδραση στην διορθωση…

admin

UBS: Πέντε παράγοντες που οδηγούν στην ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος

admin

XA:Φόρμουλα ανόδου

admin

Συνθήκες αποπληθωρισμού στην ελληνική οικονομία και στο Χρηματιστήριο

admin

«Κλειδωμένη» στο limit down και στο -29,83% η MLS

admin

ΧΑ: Αυξάνεται το βραχυπρόθεσμο πτωτικό ρίσκο

admin

Μειώθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο

admin

Το Χρηματιστήριο, ο S&P, οι τράπεζες και το momentum

admin

Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας

admin

Χ.Α. :Διακύμανση 12% στις τράπεζες λογω Τουρκιας

admin

XA:Προσεχώς ευκαιρίες…

admin

Lamda Development: Επίκειται η έκδοση ομολόγου 300 εκατ. ευρώ

admin

Θετικός απολογισμός από το Road Show της Νέας Υόρκης

admin

Συνθήκες παράλογης ευρωστίας στα χρηματιστήρια

admin