Image default
Ευρώπη

Μήνυμα Ίσινγκερ για μεγαλύτερες γερμανικές επενδύσεις σε ΕΕ και NATO

Ο πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ τάσσεται υπέρ των μεγάλων επενδύσεων της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, εν ανάγκη παραιτούμενη ακόμα και από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της.

«Ποια είναι η χρησιμότητα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για εμάς, εάν αυτοί οι βασικοί θεσμοί της ασφάλειας μας καταστραφούν για λόγους οικονομίας;» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» (έκδοση του Σαββάτου). Tόνισε δε πως: «Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο λειτουργική, αλλιώς θα καταρρεύσομε συλλογικά».

Αιτιολόγησε δε το αίτημα με το επιχείρημα ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο και η διατλαντική συμμαχία είναι δύο θεσμικοί πυλώνες της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής: «Αυτοί οι δύο πυλώνες μας επέτρεψαν μια ειρηνική ανάπτυξη στην ήπειρό μας, προστατευμένη από στρατιωτικές απειλές. Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός στόχος πρέπει να παραμείνει, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οικονομικά και πολιτικά».

Ο Ίσινγκερ θεωρεί επίσης ότι δεν είναι καθόλου συμβατό με τις αρχές της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής αν τώρα — δεδομένης της απουσίας της βρετανικής συνεισφοράς και των νέων καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η μεγαλύτερη προστασία των συνόρων — «αμφισβητήσουμε εάν θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ΕΕ. Φυσικά και πρέπει να το κάνουμε. Είναι εξίσου μια επένδυση για το ασφαλές μέλλον των παιδιών μας, όπως και ο στόχος του 2% δαπανών για το ΝΑΤΟ».

«Ο κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο, η Διάσκεψη (για την Ασφάλεια που θα γίνει στο Μόναχο από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου) πρέπει να το περιγράψει αυτό. Ως εκ τούτου, δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά εφηύραμε έναν όρο που αντικατοπτρίζει ένα κεντρικό πρόβλημα ασφάλειας: Westlessness. Ο όρος εκφράζει ένα διπλό φαινόμενο: Η ίδια η Δύση φαίνεται να γίνεται ολοένα και λιγότερο δυτική, αν αναλογιστεί κανείς τη συζήτηση για τις αξίες της, τις διατλαντικές προστριβές, το Brexit, αλλά και την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τουρκία. Και ο κόσμος στο σύνολό του φαίνεται να επηρεάζεται όλο και λιγότερο από τη Δύση: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τις περιοχές κρίσης, η Ευρώπη αδυνατεί να δράσει. Το κενό που προκύπτει θα καλυφθεί από τη Ρωσία και περιφερειακές δυνάμεις όπως είναι η Τουρκία ή το Ιράν», τόνισε Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ στην εφημερίδα «Die Welt» (έκδοση του Σαββάτου).

Σχετικα αρθρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει διευκρινίσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Έρευνα: Μετανάστευση Ελλήνων στη Βρετανία από το 2010 και μετά

admin

Ε.Ε.: Μπορέλ εναντίον του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

admin

Στρατηγικό βάρος στη σχέση Αθήνας – Σκοπίων και στην ενέργεια

admin

Ε.Ε.: Ο Μπορέλ καλεί τους Ευρωπαίους να βρουν λύση στη Συρία

admin

Απαισιόδοξος ο Βαρβιτσιώτης για συμφωνία επί του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

admin

Πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις για το Brexit

admin

Σχέδιο για άμεση ανακατανομή προσφύγων

admin

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων στην Ευρωζώνη

admin

Το Παρίσι απειλεί με βέτο ενδεχόμενη νέα αναβολή για το Brexit

admin

Η ΕΕ καλεί την Ιαπωνία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για την προστασία παιδιών

admin

Συνοχή της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης ζητά ο Κόντε

admin

Τον Τιερί Μπρετόν προτείνει ο Μακρόν για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου

admin

COP25: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

admin

Οι επιχειρήσεις της Βρετανίας θέλουν διαλακτική στάση προς την ΕΕ για το εμπόριο

admin

Ισπανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους στην Μαδρίτη

admin

H Ευρωπαϊκή Ένωση διόρισε τον πρώτο πρεσβευτή της στη Βρετανία

admin

Η ΕΚΤ θέλει άμεση συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin