Image default
Τράπεζες

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας και οι δύο επιλογές

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό, έχει μόνιμο ως προς τη ρύθμιση χαρακτήρα, θα γίνεται εξωδικαστικά και καταργεί την προστασία οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία.

Στηρίζεται στη φιλοσοφία της «δεύτερης ευκαιρίας», καθώς όσοι οφειλέτες με χρέη σε εφορία, ταμεία, ΔΕΚΟ δηλώσουν πτώχευση, θα χάσουν μεν την περιουσία τους, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές, θα έχουν όμως τη δυνατότητα να βγουν καθαροί από χρέη και σε χρονικό διάστημα που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κινείται στην περιοχή των 2 ετών να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση είτε στο επιχειρείν είτε σε δανεισμό.

Η καινοτομία του νέου πλαισίου είναι πως για πρώτη φορά θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα πτωχευτικό καθεστώς για τα φυσικά πρόσωπα. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο νέος πτωχευτικός νόμος θα ενσωματώσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό με αλλαγές, όμως, οι οποίες θα σχετίζονται με το μέγεθος (τζίρος, οικονομικά μεγέθη) της επιχείρησης, αλλά και το ποσοστό των πιστωτών που πρέπει να κινήσουν πτωχευτική διαδικασία.

Κοινή Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές -υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Ένωση Τραπεζών- θα συστήσουν μια κοινή επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις προτάσεις.

Η ρύθμιση ή η αίτηση πτώχευσης θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω μιας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και θα είναι συνδεδεμένη με το Taxis, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, τον Τειρεσία, το Κτηματολόγιο, μερίδες αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών και με το περιουσιολόγιο, το οποίο θα προκύψει από τον «λευκό Τειρεσία» και θα περιέχει όλη την οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Ρύθμιση

Οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα) θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους (εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ) σε μία ρύθμιση. Επί της ουσίας, το δημόσιο θα έρθει να συγχωνεύσει τις επιμέρους ρυθμίσεις σε μία, υπό την αυστηρή προϋπόθεση κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα ισχύσει μέχρι την 30ή Απριλίου.

Η ρύθμιση θα γίνεται εξωδικαστικά, με την υποχρέωση του οφειλέτη να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με τα στοιχεία που θα αντλεί η πλατφόρμα από τα συνδεδεμένα με αυτήν μέρη (εφορία, τράπεζες, κτηματολόγιο κ.λπ.) και κατόπιν επεξεργασίας αυτών από τους πιστωτές, θα του προτείνεται ένα δοσολόγιο, το οποίο θα διαφέρει ως προς το ύψος της δόσης αλλά και τον αριθμό (των δόσεων) από πιστωτή σε πιστωτή.

Πτώχευση

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να δηλώσει πτώχευση ή οι πιστωτές κρίνουν -δυνατότητα που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα τους δίνει ο νόμος- ότι πρέπει να πτωχεύσει διότι έχουν διαπιστώσει ότι αποκρύπτει περιουσιακά και οικονομικά στοιχεία και ταυτόχρονα δεν είναι συνεργάσιμος για ρύθμιση, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια άλλη -άγνωστη έως σήμερα για τα ελληνικά δεδομένα- κατάσταση.

1) Εφόσον δηλώσει πτώχευση, θα ρευστοποιηθεί η περιουσία για να αποπληρωθούν τα χρέη του προς τους πιστωτές.

2) Στην περίπτωση που η αξία της περιουσίας που θα ρευστοποιηθεί υπολείπεται των χρεών, τότε το υπόλοιπο μέρος των οφειλών θα υπαχθεί σε ρύθμιση.

3) Διαγραφή (κούρεμα) του υπολοίπου των χρεών που θα μείνει μετά και τη ρευστοποίηση από τους πιστωτές της περιουσίας θα προβλέπεται στον νέο πτωχευτικό και θα δίνεται σε όσους πραγματικά δεν έχουν εισοδήματα και περιουσία και εφόσον «δεν λειτούργησαν με δόλο». Δηλαδή δεν ανήκουν σε όσους μπορούσαν να εξυπηρετούν τα χρέη τους ρυθμίζοντάς τα και δεν το έπρατταν συνειδητά (στρατηγικοί κακοπληρωτές).

4) Μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας και για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο δεν έχει ακόμη κλειδώσει αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί στα δύο χρόνια, ο πρώην οφειλέτης θα καθαρίσει εντελώς από τη «στάμπα» των χρεών και θα μπορεί -εφόσον έχει εισόδημα- ακόμη και να ξαναδανεισθεί. Επί της ουσίας, αποκτά εκ νέου πιστοληπτική ικανότητα.

Σχετικα αρθρα

Κορμάς (Πειραιώς): Χρειάζονται μεγάλες εταιρείες για το Ελληνικό

admin

Προσεκτικά αισιόδοξη η ΕΚΤ πριν από τον κορωνοϊό

admin

CEO Intrum: «Είμαστε εδώ για να μείνουμε»

admin

Λαγκάρντ: Χρειάζεται νέο μείγμα ευρωπαϊκών πολιτικών

admin

Αντιπρόεδρος της Εθνικής η Αικατερίνη Μπερίτση

admin

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Off για δεύτερη μέρα η πλατφόρμα-Ξεκινάει το «ξεσκαρτάρισμα» των αιτημάτων

admin

Morgan Stanley: Απολύει traders που έκρυψαν ζημίες έως $140 εκατ.

admin

Alpha Bank: Τελειώνει η «μάχη» για το project Neptune

admin

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το APS των τραπεζών

admin

Το Μαξίμου καλεί τους τραπεζίτες για τις χρεώσεις στις συναλλαγές

admin

Κεντρική Τράπεζα Ιρλανδίας: Πρόστιμο €1,6 εκατ. στη JP Morgan

admin

Στο υποθηκοφυλακείο «σκαλώνουν» οι ρυθμίσεις δανείων

admin

Μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ινδίας

admin

Axia: Ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο το ομόλογο της Πειραιώς

admin

Εθνική: Στα πολιτικά δικαστήρια η τελική κρίση για ΛΕΠΕΤΕ

admin

ΥΠΟΙΚ: Δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Ερευνα ΕΚΤ: Στο 1,1% υποβαθμίζεται η ανάπτυξη φέτος στην ευρωζώνη

admin

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκδόσεις SNP ομολόγων από τις ευρωτράπεζες φέτος

admin