Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιος μίκρυνε τελικά την Ε.Ε.;

«L’Angleterre, ce n’est plus grand chose» (Η Αγγλία δεν είναι πια κάτι σπουδαίο). Η φράση αποδίδεται στον Ντε Γκολ. Φέρεται να την είπε το 1963 όταν έκλεινε στους Βρετανούς την πόρτα της κοινότητας. Σήμερα, που την άνοιξαν οι ίδιοι για να φύγουν, ελάχιστοι θα υποστήριζαν κάτι τέτοιο. Το Νησί έχει μέγεθος, που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Και εμείς πρέπει να συνηθίσουμε σε νέα αριθμητικά δεδομένα.

Η Ε.Ε. των 27%. Ο πληθυσμός της; 445.996.515 ή 13% μικρότερος από ό,τι με το Ηνωμένο Βασίλειο στους κόλπους της. Το μερίδιό της στον παγκόσμιο πληθυσμό; Στο 6% από 7%. Και στο παγκόσμιο ΑΕΠ, στο 14,6% από 17%. Στο G7 η κοινότητα θα έχει πλέον μόνο ένα μέλος και στο G20 τρία.

Η κοινότητα μίκρυνε. Αλλά τις πταίει; Ήταν ο Μπόρις Τζόνσον που παραμύθιαζε τους Βρετανούς με ιστορίες για «τετράγωνες φράουλες» και άλλες παρανοϊκές υπαγορεύσεις από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών; Ήταν τα μετέπειτα τα παραμύθια για τα χρήματα, που θα κατευθύνονταν απευθείας στο δημόσιο σύστημα υγείας και το μπαράζ των άκρως ευνοϊκών εμπορικών συμφωνιών; Ήταν μήπως η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, που δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς το λεγόμενο δημοκρατικό έλλειμμα και τα αιτήματα για μεγαλύτερο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων; Οι συνεχείς διαφωνίες και παραφωνίες; Ήταν το γοητευτικό αφήγημα της «ανάκτησης του ελέγχου» και της «εθνικής κυριαρχείας» σε συνδυασμό με τις μνήμες των περασμένων μεγαλείων της αυτοκρατορίας;

Όλα τα παραπάνω έπαιξαν σίγουρα το ρόλος τους. Εξάλλου η Βρετανία ήταν πάντα ενός είδους «ξένο σώμα», εξασφαλίζοντας εξαιρέσεις και επιλέγοντας να μείνει μακριά από το κοινό νόμισμα. Την πόρτα την άνοιξε τελικά ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχόμενος ένα δημοψήφισμα για καθαρά εσωκομματικούς λόγους. Και δεν μπόρεσαν να την κλείσουν, ακόμη και εάν επισήμως δήλωσαν Remain, όλοι εκείνοι που επί χρόνια παρουσίαζαν την συμμετοχή στην Ε.Ε. ως αναγκαίο κακό. Αυτοί που δεν έχαναν ευκαιρία να της χρεώνουν προβλήματα και προκλήσεις, αλλά ξεχνούσαν να της πιστώσουν τα οφέλη της.

Αυτοί μίκρυναν την Ένωση, που όμως έστω και με ένα μέλος λιγότερο «θα συνεχίσει το έργο της όταν ανατείλει αύριο το πρωί ο ήλιος».

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin

2021: Αρχή του τέλους της πανδημίας και νέα οικονομική πραγματικότητα

admin

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 8 στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης

admin

Tο Ταμείο Ανάκαμψης,η πολιτική στήριξη και το πρόβλημα με το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

admin

Τρ.Πειραιώς: Εγκρίθηκε η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -Τι ειπαν οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Μεγάλου

admin

Το τρίτο κύμα πανδημίας σαρώνει την Τουρκία

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

ICAP:Αύξηση του κύκλου εργασιών και σημαντική διεύρυνση της καθαρής κερδοφορίας 21.349 επιχειρήσεων

admin

Γέφυρα 2: Αναλυτικά όλα τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

admin

Mεταξύ Θεού και Μαμωνά: Η διπλή ζωή του Μπιλ Χουάνγκ της Archegos Capital

admin

Χ.Σταϊκούρας:Πόσα παίρνουν οι κλειστές επιχειρήσεις τον Απρίλιο

admin