Image default
Πρώτο Θέμα

ΧΑ:Χωρίς αντισώματα

Η ένταση του φαινομένου της εξάπλωσης του κορονοιού δεν άφησε πολλά περιθώρια για διαφοροποιήσεις στην συνολική εικόνα της Ελληνικής Αγοράς.

 Η ροή δεδομένων από το μέτωπο της εξέλιξης των κρουσμάτων δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί καθησυχαστική και ως εκ τούτου η εστίαση της επενδυτικής κοινότητας θα παραμείνει σταθερά στο θέμα έως ότου καταγραφεί επιβράδυνση του φαινομένου ή κάποια πιο αποτελεσματική ιατρική αγωγή που θα συμβάλει στον περιορισμό των κρουσμάτων.

Η ιστορία έχει δείξει πάντως ότι σε κάθε νέα επιδημία τα αντανακλαστικά καταστολής σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο ενεργοποιούνται ταχύτερα (SARS, Η1Ν1) ενώ στην τωρινή κατάσταση προοδευτικά καταγράφεται ηπιότερος ρυθμός θνητότητας από τις αρχικές ενδείξεις γεγονός που δημιουργεί κάποια αισιοδοξία σε ότι αφορά τις επιπτώσεις και το αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Από την άλλη πλευρά οι αγορές δείχνουν πάντοτε μεγαλύτερη ευαισθησία σε αρνητικά φαινόμενα, ο φόβος είναι ένα πιο ισχυρό και πιο μεταδοτικό συναίσθημα από ότι ο ενθουσιασμός. Όπως και να έχει οι επενδυτές βρήκαν μια πιο ουσιώδη αφορμή διόρθωσης από τα πολυετή υψηλά τους σε ένα φαινόμενο που θεωρητικά δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.

Στο εσωτερικό η επιτυχία της έκδοσης της ελληνικής 15ετίας με χαμηλό κουπόνι και η μεγάλη υπερκάλυψη από πλευράς συγκέντρωσης κεφαλαίων και η αναβάθμιση από την Fitch δεν είχε αντίκρισμα στο Χρηματιστήριο. Οι «γεμάτες» αποτιμήσεις σε πολλούς σημαντικούς κλάδους για την πορεία του Γενικού Δείκτη και οι εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο δεν βοήθησαν στο να βγουν αντισώματα που θα αναχαίτιζαν την επιδημία των πωλήσεων με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα κέρδη του μήνα σε μία εβδομάδα αδιάλειπτης πτώσης.

Ωστόσο οι εισροές προς την θεσμική διαχείριση συνεχίστηκαν καθώς άλλα 22,2 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν την εβδομάδα που πέρασε προς τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού. Ενδεχομένως η προέλευση των πωλήσεων στο ΧΑ συνδέεται με μια γενικότερη στάση αποστροφής ρίσκου που υπάρχει στο εξωτερικό η οποία λόγω της ρηχότητας της Ελληνικής αγοράς δημιούργησε μεγαλύτερο πτωτικό ίχνος. Επομένως στην παρούσα φάση ο διεθνής παράγοντας είναι πιο καθοριστικός από την όποια εγχώρια ειδησεογραφία και η αποφασιστική αφορμή για το γύρισμα της αγοράς θα έχει την βάση του στις ξένες αγορές.

 Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθαρά πτωτικά σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τριών πρώτων εβδομάδων της χρονιάς. Η ζώνη των 950 μονάδων επιβεβαίωσε την φήμη της ως επίπεδο αντίστασης, οι πωλήσεις εντάθηκαν και πλέον το διάγραμμα απέκτησε ενδιαφέρον καθώς οι πωλητές κατάφεραν να γράψουν την πρώτη τους νίκη μετά από αρκετό καιρό. Η βασική στήριξη βρίσκεται στην γνώριμη ζώνη των 900 μονάδων, επίπεδο το οποίο κατακτήθηκε μετά από τρεις απόπειρες σε διαφορετικούς χρόνους το 2019.

Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν εισέλθει σε κάποια ζώνη υποτιμητικής υπερβολής ενώ η εβδομαδιαία εικόνα του MACD αποφορτίστηκε μετά την συνεχή διολίσθηση των τιμών. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έδωσε το πρώτο σήμα πώλησης για την φετινή χρονιά ενώ ο κινητός μέσος των 50 ημερών κινείται οριακά χαμηλότερα (907 μονάδες) αλλά με ανοδική τροχιά φλερτάροντας με την αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Συμπερασματικά η διαγραμματική εικόνα δεν δείχνει ακόμα σημάδια εκτόνωσης και ενδεχομένως προς την περιοχή των 900 – 890 μονάδων να υπάρξει κάποια πιο πειστική αντίδραση σε μια λογική σφοδρών βραχυπρόθεσμων υποτιμήσεων. Χωρίς ιδιαίτερα γεγονότα από το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον ξεκινάει η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

 Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση Tier II της Alpha Βank ενώ την Δευτέρα λήγει η περίοδος επιλογής του μερίσματος σε μετοχές από τον ΟΠΑΠ. Στις 5 Φεβρουαρίου παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Άβαξ.

Ακόμα, την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων με πιθανή καταγραφή νέου χαμηλότερου επιτοκίου μετά την έκδοση των εξάμηνων εντόκων με αρνητικό επιτόκιο -0,05%. Την Δευτέρα τέλος αναμένεται η επανέναρξη των συναλλαγών στο κινέζικο χρηματιστήριο μετά την πολυήμερη αργία της αλλαγής του κινέζικου έτους.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

Σχετικα αρθρα

Το κρεσέντο υποσχέσεων και… ο φόβος της τρόικας

admin

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει μπει σε έναν παράξενο κόσμο

admin

Η Ελλάδα οπισθοχωρεί ήσυχα από τις μεταρρυθμίσεις

admin

Μια νέα προσφυγική κρίση τύπου 2015 θα διέλυε την ΕΕ – κι ο Ερντογάν το ξέρει

admin

Θερμό το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

admin

Το σφάλμα του Brexit που θα μπορούσε να βλάψει την Ευρώπη

admin

Bloomberg: Πώς ένα lockdown μετέτρεψε την Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» στον «παράδεισο» των Ευρωπαίων

admin

Ο «Χορός των Σκιών» των Μεγάλων Τραπεζών

admin

Η εμμονή της ΕΚΤ για αποπληθωρισμό

admin

Η πολιτική της βραδείας ανάπτυξης στην Ευρώπη

admin

Η Βρετανία πρέπει να προσφέρει περισσότερα χρήματα για ένα ομαλό Brexit

admin

Μια ιστορία του τι θα μπορούσε να γίνει στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ

admin

Γερμανική κριτική κατά της Ελλάδας για την προσφυγική κρίση

admin

Η μεταναστευτική κρίση πυροδοτεί τη μεγαλύτερη διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

admin

Η ΕΚΤ «μοιράζει» χρήμα αλλά οι ευρωπαϊκές τραπεζες λενε όχι!

admin

Οι Μακιαβέλι της Ιταλίας παίζουν ένα αδίστακτο παιχνίδι

admin

Η μονόπλευρη «ειδική» σχέση της Βρετανίας με την Αμερική

admin

Το αμερικανικό κατεστημένο εγκαταλείπει τον Τραμπ

admin