Image default
Τράπεζες

Η κυβερνητική γραμμή στη μάχη για το zero risk στον «Ηρακλή»

Το «πράσινο φως» του SSM ώστε να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου (zero risk) οι τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής που θα φέρουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, δεν θα είναι απλά μια θετική τεχνική εξέλιξη στο θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Συνιστά θέμα ευρύτερα πολιτικό και αφορά την αξιοπιστία συνολικά της χώρας.

Το στίγμα αυτό μεταφέρουν σε συζητήσεις τους κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης, από όλες τις πλευρές, μιας εκκρεμότητας ουσιαστικής σημασίας, τόσο για την χώρα, όσο και για τις τράπεζες, οι οποίες θα μπορέσουν να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση του σχεδίου Ηρακλής.

Όπως υποστηρίζουν στο Euro2day.gr πηγές του οικονομικού επιτελείου, «το μυστικό της επιτυχίας για την εξασφάλιση των zero risk τίτλων θα είναι μια ενιαία, συμπαγής γραμμή, από όλους».

Είναι γνωστή άλλωστε η θέση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Ζαββού (φωτ.)- παράγοντα που επί 30 και πλέον χρόνια συναλλάσεται με την Κομισιόν γνωρίζοντας πώς σκέφτονται οι Βρυξέλλες – ότι αυτό που προέχει είναι να εξαλείψουμε κάθε δυσπιστία που προέρχεται από το εξωτερικό και να ανατρέψουμε μία αρνητικά παγιωμένη εικόνα που για πάνω από 10 χρόνια έχουν οι θεσμοί για την Ελλάδα.

Θα κερδηθεί αυτό το στοίχημα; αναρωτιέται η αγορά. Στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος υπάρχει σχετική αισιοδοξία ότι «αν δώσουμε όλοι μαζί μια συμπαγή μάχη, θα κλείσει θετικά το μέτωπο αυτό και μάλιστα στις επόμενες εβδομάδες (ίσως και μέσα σε ενάμιση μήνα)».

Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλείται η Αθήνα για να αντικρούσει το επιχείρημα ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας είναι ότι τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται μηδενικού ρίσκου, κάτι που δεν έχει αλλάξει στους κανονισμούς εποπτείας κεφαλαίων (Βασιλεία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ κ.α.) που θεσπίστηκαν αρχικά το 1998.

Η βάση αυτή παραμένει η ίδια, ενώ ενισχυτικά λειτουργεί και η πορεία των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Στην πρόσφατη έκδοση του 15ετους οι επενδυτές που πρόστρεξαν προσφέροντας 19 δισ. ευρώ, γεγονός που εξασφάλισε ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο.

Αρα, κατά τους ίδιους τους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, «θα ήταν μεγάλη παγίδα να αφήσουμε κάποιες φωνές την Ευρώπη να διατηρήσουν τις όποιες αμφιβολίες τους, όπως για παράδειγμα να αναβάλλουν το zero risk, μέχρι η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα».

«Προφανώς» -επισημαίνουν- «είναι ένα θέμα ευρύτερα πολιτικό και αφορά την αξιοπιστία της χώρας και την εδραίωση της χαμένης εμπιστοσύνης».

Υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων εμφανίζονται όλες οι χώρες του Νότου – Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, οι οποίες επίσης δεν θέλουν να αλλάξει το δεδομένο σε ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα (άρα και του zero risk). Υπέρμαχος φέρεται και ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria όπως έχει φανεί σε επίσημες, αλλά και «off the record» δηλώσεις του.

Για την ιστορία, η συζήτηση για το zero risk είναι αρκετά παλιά, αλλά πυροδοτήθηκε πρόσφατα από προτάσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας (του νυν αλλά και του πρώην).

Σύμφωνα με τους κύκλους του ελληνικού υπουργείου, υπάρχουν διαφορετικές νομικές ερμηνείες για το αν μια χώρα μπορεί ή όχι να τα λάβει τίτλους zero risk ως εγγυήσεις, αν δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα. «Και 500 φορές….να δίνονταν παραπάνω εγγυήσεις, δεν θα άλλαζε η αξιολόγηση. Αρα…..» σχολίαζε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου.

Την τελική απόφαση, θα την λάβει πάντως, ο επόπτης, δηλαδή ο SSM.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα από το υπουργείο της πλατείας Συντάγματος είναι ότι «αυτή τη στιγμή που οι θεσμοί κοιτάζουν την Ελλάδα, έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα σε νέες προοπτικές, να σταθούμε όλοι μαζί, με ενιαία θέση τόσο για τα θέματα του ελληνικού δημοσίου χρέους όσο και της συνολικής αξιοπιστίας της χώρας».

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Συμφωνία με Centerbridge για αγορά του 60% της Cepal

admin

Επιχειρήσεις: Μεγαλώνουν τα «κουρέματα» στα κόκκινα δάνεια

admin

Alpha Bank: Αναπροσαρμόζει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

admin

HSBC: Κόβει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας

admin

ΤτΕ: Αύξηση καταθέσεων και αρνητική ροή δανείων τον Μάιο

admin

Creta Farms: Οι μνηστήρες, η ρευστότητα και το χρονοδιάγραμμα

admin

Μειωμένες κατά 1,4 δισ. οι καταθέσεις τον Ιούλιο

admin

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank στις 20 Νοεμβρίου

admin

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκδόσεις SNP ομολόγων από τις ευρωτράπεζες φέτος

admin

Χαντζηνικολάου: Αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη

admin

ΕΤΕ: Επίπτωση 10 μβ στον CET1 από την πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο

admin

Ταχύτερη ανάκαμψη εργασιών βλέπουν οι τραπεζίτες

admin

Κομισιόν: Αυστηρότεροι κανόνες για διασώσεις τραπεζών

admin

Στα 10 δισ. τα νέα «κόκκινα» δάνεια από την κρίση

admin

Η ακτινογραφία του deal Eurobank- Fortress

admin

Ποταμίτης: Χωρίς αλλαγές στο πλαίσιο δεν αντιμετωπίζονται τα NPLs

admin

BoE: Προειδοποιεί το Facebook για σκληρή εποπτεία του Libra

admin

Σταϊκούρας: Εντονο το ενδιαφέρον τραπεζών και επενδυτών για τον Ηρακλή

admin