Image default
Οικονομία

«Καμπανάκι» για τις οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες η τιμωρία της Ιταλίας

Νέα διάσταση λαμβάνει το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Πλέον δεν είναι μόνο οι θεσμοί που πιέζουν για την μείωσή τους.

Την ώρα που περίπου 2 δισ. ευρώ παραμένουν απλήρωτα, το ζήτημα λαμβάνει και δικαστική διάσταση.

Ανοίγει ο δρόμος για δικαστική διεκδίκηση

Η καθυστέρηση στην πληρωμή των υποχρεώσεων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον επιχειρηματικό κόσμο απασχόλησε το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, η Ιταλία καταδικάστηκε για το «καυτό» αυτό ζήτημα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.  Μένει να φανεί αν θα ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα.

Το ζήτημα έχει δημοσιονομική πτυχή. Καθώς μπορούν οι εταιρείες, οι οποίες έχουν συμβάσεις με το δημόσιο, να ζητήσουν να εφαρμοσθεί η οδηγία που προβλέπει ακόμη και τόκο 8% στις οφειλές προς τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως αναφέρει το capital.gr. Έτσι, οι πιέσεις για την εξάλειψη της «πληγής» που μειώνει τη ρευστότητα προς την αγορά αυξάνονται.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκε και η εγκύκλιος που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη και προειδοποιούν τους αρμόδιους φορείς (νοσοκομείο, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.), που συνεχίζουν να παράγουν -αν και με μειούμενο ρυθμό- κρατικές οφειλές, να επιταχύνουν στοχευμένα τη δράση τους.

Η καταδίκη της Ιταλίας

Με την απόφαση «Επιτροπή κατά Ιταλίας» (Οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών C-122/18), η οποία εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020, το Δικαστήριο (τμήμα μείζονος συνθέσεως) διαπίστωσε παράβαση εκ μέρους της Ιταλίας της οδηγίας 2011/7/ΕΕ, για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Αναφέρεται ότι η Ιταλία παρέλειψε να διασφαλίσει την αποτελεσματική τήρηση των προθεσμιών πληρωμής, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 30 ή τις 60 ημερολογιακές ημέρες.

Στην Επιτροπή υποβλήθηκαν διάφορες καταγγελίες από επιχειρηματίες και ενώσεις επιχειρηματιών της Ιταλίας. Κατήγγειλαν τις υπερβολικά μακρές προθεσμίες εντός των οποίων οι ιταλικές δημόσιες αρχές συστηματικώς εξοφλούν τα τιμολόγιά τους όσον αφορά εμπορικές συναλλαγές με ιδιώτες επιχειρηματίες. Μετά από αυτές τις καταγγελίες, η Επιτροπή άσκησε κατά της Ιταλίας προσφυγή λόγω παραβάσεως ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η εγκύκλιος

Το ΓΛΚ προέβη σε αναλυτικές και αυστηρές οδηγίες για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2020. Γίνεται σαφές ότι η διάθεση του συνόλου των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αναφέρεται για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες ότι η ανάληψη υποχρεώσεων, που συνιστά υπέρβαση των εγκεκριμένων πιστώσεων ή ποσών διάθεσης, δεν συνεπάγεται μόνο την αυτοδίκαιη ακυρότητα των εν λόγω υποχρεώσεων, αλλά και ατομική ευθύνη για τα αρμόδια όργανα. Για αυτόν τον λόγο, από τους αρμόδιους ζητείται «λογαριασμός» το αργότερο 20 ημέρες μετά το τέλος του μήνα αναφοράς, αλλά και μηνιαίες και τριμηνιαίες εκθέσεις.

Καλούνται, επίσης, να μεριμνούν για την αποφυγή καθυστερήσεων στις πληρωμές για εμπορικές συναλλαγές, «προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή τόκων υπερημερίας και λοιπών αποζημιώσεων σε περίπτωση διενέργειας πληρωμών πέρα από τις προβλεπόμενες προθεσμίες που προβλέπει η κοινοτική οδηγία».

-

Σχετικα αρθρα

Στις 26 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 – 28 δόσεις – Ποιους αφορά

admin

Συνταξιούχοι : Αυξήσεις έως 48% και αναδρομικά έως 800 ευρώ

admin

Ανοδος στη Wall Street μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

admin

Προτάθηκε για πρόεδρος του ΣΕΒ ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε τα πρόστιμα

admin

Βρετανία: Στο στόχαστρο ο Μπόρις Τζόνσον για τις πολυτελείς διακοπές του στην Καραϊβική

admin

«Ιστορική η συμφωνία ΕΕ- Κίνας για την προστασία της φέτας»

admin

Σε λειτουργία το νέο site της Τράπεζας της Ελλάδας

admin

Εξαγωγείς: Νέα εποχή για τις εξαγωγές μετά την πλήρη άρση των capital controls

admin

«Τρίτης κατηγορίας» η κατανάλωση στην Ελλάδα

admin

Πόσα ξοδεύουν κάθε μήνα οι Έλληνες για αγορές

admin

Αποζημίωση ειδικού σκοπού : Τι ισχύει για τον Μάιο – Διαδικασία και δικαιούχοι

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 0,6% του δείκτη τιμών κατηγοριών έργων και κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών

admin

Voucher για τον Τουρισμό σε 250.000 δικαιούχους

admin

Θεοχάρης: Κρίσιμο ζήτημα η ανάδειξη της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού

admin

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

admin

Ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο ελληνικών τραπεζών

admin

Αχτσιόγλου : Διαλύουν τα ωράρια, χαρίζουν τα πρόστιμα με νέες αποφάσεις Βρούτση

admin