Image default
Ευρώπη

Η Ευρώπη στρέφεται προς το LNG – Οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών για το 2020

Περί τα 100 εκατ. τόνους αναμένεται να φτάσει η εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη για το 2020. Ξένοι αναλυτές εκτιμούν πως η μείωση των αναγκών σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα καθώς και οι μειωμένη αύξηση στις περυσινές εισαγωγές της Κίνας θα κατευθύνουν το LNG προς τη γηραιά ήπειρο.

Για το 2019, οι εισαγωγές LNG κινήθηκαν περί τα 85 εκατ. τόνους ενώ οι μελετητές σχολιάζουν πως φέτος θα υπάρξει αύξηση που θα ξεπεράσει τους 10 τόνους συγκριτικά με τα προηγούμενα ετήσια αποτελέσματα – ρεκόρ. Σύμφωνα με τους New York Times, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη για τον Ιανουάριο του 2020 ξεπέρασαν κατά δύο εκατ. τόνους τις αντίστοιχες εισαγωγές για τον ίδιο μήνα το 2019. Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται αναλυτές του Refinitiv που σημειώνουν ότι τα αδέσμευτα φορτία θα καταλήξουν στη νοτιοδυτική Ευρώπη και συμπληρώνουν πως, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των φορτίων, θα πρέπει να αναλογιστεί ότι η Ιαπωνία εισήγαγε μόνο για το 2019 περίπου 76 εκατ. τόνους.

Στους παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση εντάσσεται και η περαιτέρω μείωση στις τιμές αερίου στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα πρότζεκτ για την εξαγωγή LNG από Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία έχουν στο επίκεντρό τους την ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχουν ξεκαθαρίσει πολλές φορές οι αμερικανοί αξιωματούχοι στο παρελθόν, το LNG αποτελεί μοχλό για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και των οδεύσεων και τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στη γηραιά ήπειρο.

Τα στοιχεία της Ε.Ε. για το 2018 μαρτυρούν πως εισήχθησαν 62 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε 13 κράτη – μέλη, με το 25% των εισαγωγών να αφορά την Ισπανία, το 22% τη Γαλλία, το 14% την Ιταλία και το 11% το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου είναι η Ρωσία (43%) και ακολουθεί η Νορβηγία (33%) ενώ η εγχώρια παραγωγή της Ε.Ε. δεν μπόρεσε να καλύψει ούτε το 30% των αναγκών της. Στον αντίποδα, κύριοι προμηθευτές LNG είναι το Κατάρ (33%), η Νιγηρία (17%) και η Αλγερία (13%). Την παγκόσμια πρωτιά, ωστόσο, στην προμήθεια LNG για το 2018 κατείχε το Κατάρ με 170 bcm αερίου ενώ ψηλά βρίσκονται Αυστραλία, Νιγηρία, Μαλαισία και ΗΠΑ.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ LNG

Το πρόβλημα για πολλά κράτη – μέλη της Ε.Ε. ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς LNG και, υπό αυτό το πρίσμα, είναι υποχρεωμένα να προμηθεύονται φυσικό αέριο χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα διαφοροποίησης των πηγών και των οδεύσεων. Όπως ανέφερε το - σε δημοσίευμά του, πάνω από το 75% του φυσικού αερίου των κρατών της κεντρικής Ευρώπης προέρχεται από αέριο αγωγού, και μάλιστα από πολύ συγκεκριμένες πηγές.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν αμφότεροι την από κοινού πρόσβαση όλων των κρατών – μελών στο LNG ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου. Το σενάριο διακοπής της τροφοδοσίας δεν θα πρέπει να αποτελεί κίνδυνο για και, υπό αυτή την έννοια, οι χώρες σε νότια και δυτική Ευρώπη έχουν εξασφαλισμένη θέση. Στην Ελλάδα, ειδικά, υπάρχει η υπό ανάπτυξη υποδομή της Gastrade για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη που θα λειτουργήσει τον μεθεπόμενο χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την επίσκεψη του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2018, συμφωνήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η αύξηση των ροών αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Σχετικα αρθρα

Η Γερμανία θέλει αναλυτικά στοιχειά για τις χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

admin

Κομισιόν: Εστιάζουμε στην εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατ. Μεσόγειο

admin

Λίβανος-Υεμένη: O σεχταρισμός οδηγεί στη διαφθορά

admin

Το Παρίσι απειλεί με βέτο ενδεχόμενη νέα αναβολή για το Brexit

admin

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής: Κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050

admin

ΕΥ: Εκτοξεύονται οι επενδύσεις σε εφαρμογές και υποδομές δικτύων 5G την επόμενη τριετία

admin

Σκάλκος: νομοθετικές αλλαγές για επιτάχυνση του ΕΣΠΑ – Πατούλης: πρόβλημα η γραφειοκρατία

admin

Tαμείο Αγροτικών Εγγυήσεων: Το χρονοδιάγραμμα, το παρασκήνιο, οι δηλώσεις

admin

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το app store της Apple

admin

Επίσημο: Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020

admin

Επίσκεψη Κουρτς στο Λονδίνο – Στο επίκεντρο οι εμπορικές σχέσεις Αυστρίας και Βρετανίας

admin

ΔΕΔΑ-ΥΠΕΝ «ξέχασαν» τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ στα έργα φυσικού αερίου

admin

Γαλλία: ΜΚΟ κατηγορεί την αστυνομία για ρατσιστική συμπεριφορά

admin

Στην Ελλάδα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για το μεταναστευτικό

admin

Η Κομισιόν δεν γνωρίζει πού είναι η Αγιά Σοφιά!

admin

Ευρωβαρόμετρο: Αισιοδοξούν οι Ευρωπαίοι κόντρα στις προκλήσεις- στηρίζουν το ευρώ

admin

ΣΕΣΜΑ: προβληματισμός για την απόδοση του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία

admin

Λεμέτρ: Στήριξη στις Περιφέρειες της Ελλάδας

admin