Image default
Οικονομία

Και οι «βασιλιάδες» του πλαστικού χρήματος στο κλαμπ του ενός τρισ. δολαρίων;

Οι κολοσσοί τεχνολογίας και Διαδικτύου ήταν οι πρώτοι που είδαν την κεφαλαιοποίησή τους να ξεπερνάει το φράγμα του ενός τρισ. δολαρίων. Οι επόμενες εταιρείες που πιθανότατα θα κάνουν την επόμενη έκπληξη και θα εισέλθουν στο κλαμπ του ενός τρισ. δεν θα είναι από το χώρο της τεχνολογίας, αλλά οι «βασιλιάδες» του πλαστικού χρήματος: Visa και MasterCard.

Το μακροβιότερο ράλι στην ιστορία της Wall Street σπρώχνει ολοένα και πιο ψηλά τη χρηματιστηριακή αξία των Visa και Mastercard, που κατατάσσονται ήδη στην 7η και 11 θέση μεταξύ των μεγαλυτέρων -βάσει κεφαλαιοποίησης- εταιρειών του δείκτη S&P 500. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, οι μετοχές των δύο εταιρειών έκδοσης πιστωτικών καρτών έχουν ανατιμηθεί σχεδόν 50%.

Αν και το ράλι «σκοντάφτει» τις τελευταίες ημέρες στις ανησυχίες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, η κεφαλαιοποίηση των Visa και Mastercard εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το φράγμα του ενός τρισ. δολαρίων έως το 2023, εάν διατηρηθούν οι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μετοχικών κερδών της προηγούμενης τριετίας, όπως δείχνουν υπολογισμοί του - και ξεπερνώντας την κεφαλαιοποίηση των Facebook και Berkshire Hathaway. 

Πέραν της γενικότερης τάσης, η στροφή προς χρηματοοικονομικές συναλλαγές χωρίς μετρητά και με πλαστικό χρήμα τροφοδοτεί την άνοδο των μετοχών τους, συν την αύξηση των αγορών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Η κεφαλαιοποίηση της Visa ανέρχεται στα 449 δισ. δολάρια και της Mastercard στα 324 δισ. δολάρια(με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης). Στο κλαμπ του ενός τρισ. δολαρίων συγκαταλέγονται οι Apple, Μicrosoft, Alphabet-μητρικός όμιλος της Google- και η Amazon.com, επιστρέφοντας την Παρασκευή στον απόηχο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτω-ρεκόρ.

Τα έσοδα των Visa και Mastercard σχεδόν διπλασιάσθηκαν στα προηγούμενα οικονομκά έτη σχεδόν στα 23 δισ. δολάρια για τη Visa και κοντά στα 17 δισ. δολάρια για τη Mastercard, με βάση το -, που επικαλείται στοιχεία της Refinitiv.

Περίπου το 43% των καταναλωτικών αγορών ανά τον κόσμο -εξαιρουμένης της Κίνας- πραγματοποιούνται μέσω κάποιας ψηφιακής μορφής πληρωμών, από 28% το 2010, σύμφωνα με τη Λίσα Έλις, αναλύτρια στην MoffettNathanson. Η Visa ελέγχει το 60% της αγοράς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ακολουθούμενη από τη Mastercard με 30%, σύμφωνα με την κ. Έλις, ενώ το μερίδιο της American Express είναι μόλις στο 8,5%.

Παρά τη σημασία τους στη χρηματοοικονομική, Visa και Mastecard υπάγονται στον κλάδο τεχνολογίας πληροφοριών στον S&P 500. Και ενώ Apple, Microsoft και εταιρείες ημιαγωγών, όπως η Intel κλέβουν την παράσταση, οι μετοχές των Visa και Mastercard έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο ράλι των τεχνολογικών μετοχών.

Σχετικα αρθρα

Αύξηση 5%-25% στις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα την περίοδο 2022-2027

admin

Η Τουρκία αναζητά τον CEO που «εξαφάνισε» τα  2 δισ. δολάρια σε bitcoin

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 341 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του δ’ τριμήνου πέρυσι

admin

Νέα παράταση μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ

admin

Ευρωζώνη: Ιστορικό υψηλό για τη μεταποίηση

admin

Συνάντηση Φραγκάκη- Χαρδαλιά με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου

admin

Γ.Ζαββός: Τα νέα κόκκινα δάνεια δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ

admin

ΥΠΟΙΚ- ΥΠΕΡΓ: Στη Δικαιοσύνη υποθέσεις πιθανής καταστρατήγησης μέτρων στήριξης

admin

Σύνοδος για το Κλίμα: Αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος του πλανήτη

admin

Αρχίζει από σήμερα η πληρωμή των συντάξεων Μαΐου

admin

Κορωνοϊός- Κίνα: Αύξηση περίπου 58,4% κατέγραψε το ΑΕΠ της Γουχάν στο πρώτο τρίμηνο του 2021

admin

Ακριβότερες οι «μετοχές» των αμνοεριφίων το Πάσχα

admin