Image default
Οικονομία

Απαισιόδοξοι οι 3 στους 4 βιοτέχνες, ικανοποίηση για τα φορολογικά μέτρα

Παρά το κλίμα ανεβασμένης ψυχολογίας στην επενδυτικό-επιχειρηματική κοινότητα φαίνεται πως οι βιοτέχνες δεν συμμερίζονται ακόμα αυτή την ευφορία.  Το 34.1% των Βιοτεχνών μόνο δηλώνει αισιόδοξο, ενώ λίγο και καθόλου το 65.2%. Πάντως, το 58.9% των Βιοτεχνών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για την φορολόγηση, τις εισφορές κ.λ.π η Κυβέρνηση, έναντι του 34.4% που έχουν αντίθετη άποψη.

Μεγαλύτερη απαισιοδοξία επικρατεί στην Μεταποίηση και στο Εμπόριο (70.6% και 69.1 λίγο και καθόλου αισιόδοξοι αντίστοιχα) ενώ η αισιοδοξία είναι ανεβασμένη στις Υπηρεσίες. Πιο συγκρατημένες είναι οι Επιχειρήσεις από την Δυτική Αττική (68.3% λίγο και καθόλου αισιόδοξοι, έναντι 64% από την ευρύτερη περιοχή) και οι παλιότερες Επιχειρήσεις, αυτές που ιδρύθηκαν πριν την Κρίση 68.6% έναντι 57.7% για όσες ιδρύθηκαν μετά το 2010. Παράλληλα, το 58.2% των Βιοτεχνών δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την πρόσβαση των Επιχειρήσεων στις Τράπεζες.

Σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll, που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 800 Βιοτέχνες που ανήκουν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά φαίνεται πως  τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μία αντίθεση σε σχέση με τον βαθμό αισιοδοξίας που εμφανίζεται να υπάρχει για την προσωπική επιχείρηση. Ενώ εμφανίζεται να είναι πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνική Οικονομίας  το 34.1%, πολύ και αρκετά ασιόδοξοι γα την πορεία της Επιχείρησής τους δηλώνουν το 55.6% των Βιοτεχνών. Πιο συγκρατημένοι με 46.8% εμφανίζονται οι Βιοτέχνες της Μεταποίησης και αρκετά πιο αισιόδοξοι όσοι δραστηριοποιούνται στις Υπηρεσίες (60.9%). Επίσης, πιο αιόδοξοι εμφανίζονται όσοι έχουν Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά το 2010.

Το 58.9% των Βιοτεχνών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για την φορολόγηση, τις εισφορές κ.λ.π η Κυβέρνηση, έναντι του 34.4% που έχουν αντίθετη άποψη.  Παράλληλα, φαίνεται να μην υπάρχει ικανοποίηση από την πλειοψηφία για τον ρόλο και τη συμβολή των Δήμων στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την Ανάπτυξη. Το 54.9% δεν είναι ικανοποιημένοι, έναντι ενός 39.2% που είναι ικανοποιημένοι.

Τζίρος

Ο τζίρος για το 2019 φαίνεται να ήταν στα ίδια επίπεδα με πριν για το 46.4% των Επιχειρήσεων. Στο 27.9% υπήρξε μείωση, ενώ στο 23.2% αύξηση. Το ποσοστό των Επιχειρήσεων που μειώθηκε ο τζίρος τους εμφανίζεται μεγαλύτερο στο Εμπόριο και τη Μεταποίηση ( 35.8% και 30% αντίστοιχα ) και στις προ του 2010 Επιχειρήσεις (30.3%). Το 79.5% δηλώνει ότι δεν αυξήθηκε, σχετικά έστω, ο τζίρος τους στο διάστημα μετά τις Εκλογές του Ιουλίου και την Κυβερνητική Αλλαγή, ενώ το 15.8% βλέπει μια σχετική αύξηση.

Το 69.2% των Επιχειρήσεων ικανοποιούν τις οφειλές κάθε είδους που έχουν. Το 15.5% το πράττουν αλλά κάπως καθυστερημένα και το 14.4% τις ικανοποιεί με κενά. Το 73.6% των Επιχειρηματιών θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των Επιχειρήσεών τους, έναντι του 22%. Το 12.4% δηλώνει κατηγορηματικά όχι ως προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Επιχειρήσεών τους.

Το 73% εμφανίζεται ικανοποιημένο από την κατάσταση των Υποδομών και τον Τεχνολογικό Εξοπλισμό έναντι του 26.2%. Ωστόσο το 45.2% δηλώνει ότι σκοπεύει να επενδύσει τόσο στις Υποδομές και τον Εξοπλισμό, όσο και στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Το 58.2% των Βιοτεχνών δηλώνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την πρόσβαση των Επιχειρήσεων στις Τράπεζες. Το 23.9% διαπιστώνει μία βελτίωση, ενώ το 15.3% βλέπει να έχει δυσκολέψει. Μόλις το 20.6% των Επιχειρήσεων έχει ενταχθεί σε κάποιο επιδοτούμενο Πρόγραμμα, ενώ το 78.5% όχι.

Το 33.9% των Βιοτεχνών δηλώνει ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένο Τεχνικό Προσωπικό. Ωστόσο το 76.7% σημειώνει πως δεν μπορεί να βρει εύκολα τέτοιο προσωπικό και σε σχετική ερώτηση δήλωσε σειρά τεχνικών ειδικοτήτων. Το στοιχείο αυτό αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο διότι το 33.2% δηλώνει πως σκοπεύει κατά την διάρκεια του 2020 να κάνει μία ή και παραπάνω προσλήψεις.

Ολη η έρευνα εδώ

RESEARCH SUMMARY OPINION

-

Σχετικα αρθρα

Γερμανία : Ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας βλέπει την Ευρώπη ως διαμεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

admin

Κοροναϊός : Ξεκινά το τύπωμα χρήματος η Βρετανία

admin

Τροπολογία για απαλλαγή δωρεών από τον ΦΠΑ

admin

Προστασίας πρώτης κατοικίας: Αίτημα για παράταση στους θεσμούς

admin

ΕSM: Καταργείται η επιτάχυνση του περιθωρίου επιτοκίου των ελληνικών δανείων

admin

Μίχαλος: Η επιτάχυνση της ανάπτυξης με βιώσιμους όρους αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση

admin

Γεωργιάδης: Το Ελληνικό αποτελεί «κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές των οικοδομικών υλικών σε μέσα επίπεδα το 2019

admin

Προϋπολογισμό 4,8 τρισ. δολ. θα προτείνει ο Τραμπ: Πού μπαίνει βαθύ μαχαίρι, πού αυξάνονται οι δαπάνες

admin

Σύνοδος Κορυφής : Νέα πρόταση από τον Σαρλ Μισέλ, μετά το χθεσινό θρίλερ

admin

ΕΤΕπ: Σήμερα το «πράσινο φως» για δάνεια 200 δισ. ευρώ

admin

Καλά νέα για την Ελλάδα: Ανοίγει «παράθυρο» για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2021

admin

Πιτσιλής : On line με την αγορά για διασύνδεση ταμειακών μηχανών – taxis

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Σκέψεις για παράταση υποβολής – Τα σχέδια για τις δόσεις

admin

Αυξήθηκε στο 60,3% το ποσοστό των επιχειρήσεων που καινοτομούν στην Ελλάδα

admin

Πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν οι τιμές της βενζίνης;

admin

Το ΔΝΤ υπέρ του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ με μεγάλο μέρος του ως επιχορήγηση

admin

Ποιον φόρο επιλέγουν να πληρώσουν πρώτα τα νοικοκυριά

admin