Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ: Περιμένει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Έμφαση θα πρέπει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση των “κόκκινων” δανείων καθώς ίσως να αποτελέσει και το “κλειδί” για την επίτευξη ενός από τους βασικούς στόχους για το 2020: Να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους και να πετύχει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Αν και δεν το λέει ξεκάθαρα, το αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος μιλώντας στην ΕΡΤ, φαίνεται να αναμένει νέες αναβαθμίσεις καθώς η ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα θα ανοίξει τη πόρτα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εμμέσως ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δηλώνει ότι η Ελλάδα πληρεί ήδη μία από τις βασικές προϋποθέσεις για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Η οικονομία της να είναι ανταγωνιστική. Η δεύτερη, στην οποία η Αθήνα θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση, είναι η σημαντική μείωση των “κόκκινων” δανείων.

«Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία ισχύουν για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Πρώτα απ ‘όλα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και τώρα η ελληνική οικονομία είναι ανταγωνιστική. Δεύτερον, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει ένα τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί. Επομένως, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην κατάσταση των τραπεζών. Είπα και πριν. Ο σεβασμός της δημοσιονομικής πολιτικής είναι πέρα ​​από τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ. Αλλά υπάρχει επίσης μια γενική σύσταση. Όταν τα δημόσια οικονομικά αρχίζουν να βελτιώνονται, αρχίζει να απολαμβάνεις τα οφέλη. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας. Τα επιτόκια μειώθηκαν κατά πολύ, τα spreads μειώνονται. Ακόμα και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να βελτιώνουν τις προοπτικές και τη βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων. Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχει πρόοδο» σημείωσε.

Για την ένταξη στο QE

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της ελληνικής οικονομίας. Επανέλαβε μάλιστα ότι μόλις τα ομόλογα υπαχθούν στην επενδυτική βαθμίδα, θα είναι δυνατή η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Νομίζω ότι η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Ξέρετε ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι θετική και νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στις αναβαθμίσεις. Υπήρξαν αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Επομένως, όταν τα ελληνικά ομόλογα υπαχθούν στην επενδυτική βαθμίδα, που ελπίζω ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα, ασφαλώς το ελληνικό ομόλογο θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Aδύναμο σημείο τα κόκκινα δάνεια 

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν με βάση τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ το μόνο αδύναμο σημείο. «Η  ελληνική οικονομία λειτουργεί αποτελεσματικά. Τώρα η Ελλάδα υπεραποδίδει σε σχέση με την πλειοψηφία των κρατών της Ευρωζώνης. Και νομίζω ότι ίσως, ξέρετε, αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα είναι μια ανταγωνιστική οικονομία και η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό, τι ήταν πριν από 2, 3 χρόνια. Νομίζω ότι το μόνο «αδύναμο» σημείο της ελληνικής οικονομίας είναι ο δείκτης των κόκκινων δανείων. Είναι πολύ υψηλός, όπως γνωρίζετε, είναι πάνω από 40%. Με μία τέτοια κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να επιτύχουν το βασικό ρόλο μιας τράπεζας. Να δανείζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επομένως, στην ΕΚΤ είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πραγματικά σημαντικό να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να το πετύχει αυτό. Όσον αφορά το σχέδιο Hercules, νομίζω ότι υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο, ένα σημαντικό μέσο και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ευνοήσουμε την βελτίωση του δείκτη των κόκκινων δανείων. Υπάρχουν κάποιοι νομικοί περιορισμοί, αλλά λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους νομικούς περιορισμούς, είναι πρωταρχικής σημασίας να συνεχιστεί η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ελπίζω ότι οι τράπεζες να βρουν τα μέσα ώστε να συνεχίσει, να περιορίσει τα κόκκινα δάνεια”.

Η αντιμετώπιση του κοροναϊού

Σχετικά καθησυχαστικός ήταν ο Λουίς Ντε Γκίντος γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του κοροναϊού. Όπως δήλωσε είναι ένα σημαντικό στοιχείο και είδαμε ότι είχε σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές. 

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί. Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο αυτής της επιδημίας. Γνωρίζουμε ελάχιστα για τα χαρακτηριστικά του ιού μέχρι στιγμής. Πρέπει να μάθουμε πολλά. Θα είναι λίγο απερίσκεπτο από την πλευρά μου να πω ποια πρόκειται να είναι η εξέλιξη. Αν κοιτάξετε στο παρελθόν από προηγούμενα κρούσματα, βλέπετε  ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, πολλές άγνωστες πτυχές. Στις αγορές, στις τιμές των εμπορευμάτων δεν αρέσουν οι αβεβαιότητες. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και η εξέλιξη του κοροναϊού θα είναι παρόμοια με τις προηγούμενες εστίες που είχαμε στο παρελθόν».

Και τα αρνητικά επιτόκια

Σε ερώτημα για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις καταθέσεις και στο εισόδημα των νοικοκυριών από τα αρνητικά επιτόκια ανέφερε πως “ήταν μέχρι στιγμής μια άχρηστη πολιτική. Είναι πίσω από τις καλές επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αλλά υπάρχει κάτι που είναι προφανές και έχει αναγνωριστεί από την ΕΚΤ, ότι υπάρχουν και παρενέργειες. Και αυτές οι παρενέργειες γίνονται όλο και πιο ορατές και πιο απτές. Ίσως το μήνυμα εδώ είναι ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι το μόνο μέσο, κι άλλες πολιτικές πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή οι δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτή είναι η κύρια σύσταση. Είναι θέμα χρόνου. Στην αρχή σίγουρα οι παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων ήταν πολύ περιορισμένες, αλλά τώρα, είναι πιο ορατές. Πρέπει να εφαρμοστούν κι άλλες πολιτικές, θα πρέπει να επιδιωχθούν. Η νομισματική πολιτική δεν είναι παντοδύναμη”.

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας

Για την παγκόσμια κρίση ανέφερε πως “η υπογραφή του πρώτου σταδίου της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ήταν θετική από την άποψη ότι έφερε κάποια ανακούφιση. Είδατε ότι οι αγορές αντιδρούσαν πολύ θετικά επειδή η Ιταλία δημιούργησε αβεβαιότητα. Θα δούμε τι θα συμβεί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες που έχουν για την Ευρώπη οι ποικίλες συνέπειες αυτής της εμπορικής συμφωνίας, είναι πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε τους κανόνες βάση του ποικιλόμορφου εμπορικού συστήματος. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί για τη δημιουργία ευημερίας και πλούτου σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η προσέγγιση, αυτή είναι η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και η ΕΚΤ συμφωνεί πλήρως με αυτό”.

Ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων

Σε ερώτημα για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων και για το πως θα μπορούσε να επηρεάσει τις τράπεζες ορισμένων χωρών, ανέφερε πως “πάντα υπερασπιζόμαστε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων ως ένα πολύ σημαντικό μέσο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Νομίζω ότι το ζήτημα της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα είναι κάτι που πρέπει να αναλύσουμε προκειμένου να γεφυρωθεί η σχέση μεταξύ των τραπεζών και τα κράτη”.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς προκειμένου να συνδεθεί το είδος του ανταλλάγματος μεταξύ του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και του ανοίγματος των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα . 

«Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να διερευνήσουμε, αλλά το σημαντικό στοιχείο είναι να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση. Να προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε το είδος της αδιεξόδου που έχουμε τώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τον τρόπο ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης. Θα ήθελα επίσης να τονίσω τη σημασία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Η ένωση των κεφαλαιαγορών θα είναι βασική κυρίως λόγω της διάσπασης του Brexit και πρέπει να έχουμε πολύ πιο βαθιές, βαθύτερες και πιο «ρευστές» κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη» σημείωσε ο Λουίς Ντε Γκίντος.

Σχετικα αρθρα

Η «μάχη» του οβελία – Πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές

admin

Εφορία : Απαλλάσσονται από τις e-δαπάνες οι 65 ετών και άνω

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Καταβάλλεται σήμερα η αποζημίωση ειδικού σκοπού – Ποιους αφορά

admin

Τα «καυτά» μέτωπα» με τους θεσμούς: Αξιολόγηση για πλειστηριασμούς, πτωχευτικό, χρέη και ΕΝΦΙΑ

admin

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται για εργαζόμενους σε αναστολή

admin

Συντάξεις : Πώς θα φορολογηθούν τα περσινά αναδρομικά

admin

ΕΝΦΙΑ : Παγώνει ο φόρος στα ακίνητα για το 2021

admin

Με πτώση έκλεισε η Wall Street

admin

Δουβλίνο: Περισσότερα εμπορεύματα μεταξύ Ιρλανδίας-Βρετανίας εκτρέπονται μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit

admin

Γεωργιάδης : Το 2021 θα είναι πολύ καλύτερη οικονομικά χρονιά – Τι θα γίνει με το ΕΣΠΑ

admin

Britcoin; Η Βρετανία ίσως εκδώσει ψηφιακή έκδοση της στερλίνας

admin