Image default
Επιχειρήσεις

Η Hines αλλάζει τα δεδομένα στην ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης

Κομβικό ρόλο αποκτά η Κρήτη στα σχέδια επέκτασης του αμερικανικού επενδυτικού fund «Hines» στην Ελλάδα.

Μετά την απόκτηση του Grand Hyatt Athens (πρώην Ledra του κυπριακού ομίλου Παρασκευαΐδη) της Λεωφ. Συγγρού στην Αθήνα, το επενδυτικό σχήμα επέλεξε να αξιοποιήσει την ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης ως βασικό  πυλώνα του ελληνικού χαρτοφυλακίου του. 

Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος «έτρεχε» δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την εξαγορά ξενοδοχείων της Κρήτης. Με την πρώτη από αυτές, η Hines απέκτησε έναντι 61 εκατ. ευρώ, τον έλεγχο τριών ξενοδοχείων του Cyan Group of Hotels, συμφερόντων της οικογένειας Κεφαλογιάννη. Πρόκειται για το Apollonia Beach Resort & Spa (πέντε αστέρων) και το Santa Marina Beach Resort (τεσσάρων αστέρων) που βρίσκονται σε μια από τις πιο γνωστές ξενοδοχειακές «πιάτσες» της Κρήτης, την Αμμουδάρα του νομού Ηρακλείου. Η τρίτη μονάδα (Sitia Beach City Resort & Spa) είναι πέντε αστέρων και βρίσκεται στη Σητεία του νομού Λασιθίου. 

Η δεύτερη διαπραγμάτευση αφορούσε δύο ξενοδοχεία της εταιρείας «Μαμιδάκης Συμμετοχών». Πρόκειται για τα Coral (τριών αστέρων)  και Hermes (τεσσάρων αστέρων) τα οποία βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Το ντιλ για τα δύο ξενοδοχεία θεωρείται ολοκληρωμένο και αποτελεί συνέχεια της πώλησης πριν δύο περίπου χρόνια στην Zeus International μιας τρίτης μονάδας που κατείχε ο όμιλος Μαμιδάκη στον κόλπο του Μιραμπέλο (Αγ. Νικόλαος Λασιθίου). Η τελευταία αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του αμερικανικού ομίλου Wyndham στην Κρήτη και φέρει, πλέον, το όνομα «Wyndham Grand Crete Mirabello Bay».

Η αλλαγή σκυτάλης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των πέντε ξενοδοχείων της Κρήτης σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, την έναρξη ενός κύκλου επενδύσεων από την Hines, αναγκαίων για την αναβάθμιση των μονάδων και την επανατοποθέτησή τους στην ολοένα πιο ανταγωνιστική ξενοδοχειακή αγορά. Μόνο για τα τρία πρώην ξενοδοχεία του Cyan Group of Hotels το επενδυτικό σχήμα φέρεται να έχει υπολογίσει επενδύσεις αναβάθμισης ύψους 30 εκατ. ευρώ. Εξίσου σημαντικά ποσά θα απαιτήσουν τα αναγκαία έργα και στα δύο ξενοδοχεία της «Μαμιδάκης Συμμετοχών». 

Στους κερδισμένους του δεύτερου κρητικού ντιλ της Hines συγκαταλέγεται και η Zeus International (στρατηγικός «συμπαίκτης» του ομίλου Wyndham στην Ελλάδα). Κι αυτό καθώς μέρος του ντιλ μεταξύ Hines-Μαμιδάκης Συμμετοχών και πιστωτριών τραπεζών του δεύτερου (Alpha, Eurobank, Πειραιώς) αφορά την καταβολή 3,5 εκατ. ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου στο Μιραμπέλο (Wyndham Grand)  έναντι δανείου που είχε χορηγήσει η εν λόγω εταιρεία στα ξενοδοχεία Coral και Hermes όταν οι τρεις μονάδες ήταν ακόμα «ομόσταυλες» στον όμιλο Μαμιδάκη.

Τα δύο ντιλ της Hines επί κρητικού εδάφους αποτυπώνουν, σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς της Κρήτης, την επενδυτική κινητικότητα που καταγράφεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και ιδιαίτερα το νομό Λασιθίου.

Την ίδια στιγμή, η  κάθοδος της Hines στην Κρήτη σηματοδοτεί την άφιξη του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη στο νησί, αλλά  σε απόσταση από το ζωτικό χώρο δραστηριοτήτων του πατρικού ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη (Grecotel). Υπενθυμίζεται πως ο Γ. Δασκαλαντωνάκης αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Hines. Μια συνεργασία η οποία ξεκίνησε με τη διαχείριση του Grand Hyatt Athens.

Σχετικα αρθρα

ΤΕΝΕΡΓ: Ο Γεώργιος Κούβαρης εξελέγη νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Uni Systems: Τρεις συμβάσεις για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

admin

Αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας για την Oteglobe το 2019

admin

Στην Andromeda ο έλεγχος της Περσεύς

admin

ΔΕΗ: Ολο το επικαιροποιημένο business plan

admin

Entersoft: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως €163.200 ενέκρινε η ΓΣ

admin

Παρασκευή οι προσφορές για την ταινιοθήκη του Mega

admin

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική:  Βράβευση στο διαγωνισμό Mobile Excellence Awards

admin

Συμφωνία ΔΕΠΑ-ΕΤΕπ για κατασκευή πλοίου τροφοδοσίας LNG

admin

Eurobank: Πούλησε 370 ακίνητα στην Brook Lane

admin

Mytilineos: Στήριξη της μετοχής με όπλο τη ρευστότητα των 700 εκατ. ευρώ

admin

ΕΤΕ: Κέρδη 500 εκατ. από το νέο swap

admin

Η Coco-Mat επενδύει στη SoftOne για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό

admin

Διάκριση για ΟΚ! Anytime Markets στα Franchise Business Awards

admin

ΔΕΗ: Ο Γεώργιος Βενιέρης εκ νέου πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου

admin

Τράπεζες: Πού κερδίζουν και πού χάνουν στις ασφαλίσεις ζωής

admin

Προσφορά πακέτου καρδιολογικών εξετάσεων από το Ιατρικό Αθηνών

admin

Γενική Εμπορίου: Μείωση κερδών στο 6μηνο

admin