Image default
Επιχειρήσεις

Η Hines αλλάζει τα δεδομένα στην ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης

Κομβικό ρόλο αποκτά η Κρήτη στα σχέδια επέκτασης του αμερικανικού επενδυτικού fund «Hines» στην Ελλάδα.

Μετά την απόκτηση του Grand Hyatt Athens (πρώην Ledra του κυπριακού ομίλου Παρασκευαΐδη) της Λεωφ. Συγγρού στην Αθήνα, το επενδυτικό σχήμα επέλεξε να αξιοποιήσει την ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης ως βασικό  πυλώνα του ελληνικού χαρτοφυλακίου του. 

Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος «έτρεχε» δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την εξαγορά ξενοδοχείων της Κρήτης. Με την πρώτη από αυτές, η Hines απέκτησε έναντι 61 εκατ. ευρώ, τον έλεγχο τριών ξενοδοχείων του Cyan Group of Hotels, συμφερόντων της οικογένειας Κεφαλογιάννη. Πρόκειται για το Apollonia Beach Resort & Spa (πέντε αστέρων) και το Santa Marina Beach Resort (τεσσάρων αστέρων) που βρίσκονται σε μια από τις πιο γνωστές ξενοδοχειακές «πιάτσες» της Κρήτης, την Αμμουδάρα του νομού Ηρακλείου. Η τρίτη μονάδα (Sitia Beach City Resort & Spa) είναι πέντε αστέρων και βρίσκεται στη Σητεία του νομού Λασιθίου. 

Η δεύτερη διαπραγμάτευση αφορούσε δύο ξενοδοχεία της εταιρείας «Μαμιδάκης Συμμετοχών». Πρόκειται για τα Coral (τριών αστέρων)  και Hermes (τεσσάρων αστέρων) τα οποία βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Το ντιλ για τα δύο ξενοδοχεία θεωρείται ολοκληρωμένο και αποτελεί συνέχεια της πώλησης πριν δύο περίπου χρόνια στην Zeus International μιας τρίτης μονάδας που κατείχε ο όμιλος Μαμιδάκη στον κόλπο του Μιραμπέλο (Αγ. Νικόλαος Λασιθίου). Η τελευταία αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του αμερικανικού ομίλου Wyndham στην Κρήτη και φέρει, πλέον, το όνομα «Wyndham Grand Crete Mirabello Bay».

Η αλλαγή σκυτάλης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των πέντε ξενοδοχείων της Κρήτης σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, την έναρξη ενός κύκλου επενδύσεων από την Hines, αναγκαίων για την αναβάθμιση των μονάδων και την επανατοποθέτησή τους στην ολοένα πιο ανταγωνιστική ξενοδοχειακή αγορά. Μόνο για τα τρία πρώην ξενοδοχεία του Cyan Group of Hotels το επενδυτικό σχήμα φέρεται να έχει υπολογίσει επενδύσεις αναβάθμισης ύψους 30 εκατ. ευρώ. Εξίσου σημαντικά ποσά θα απαιτήσουν τα αναγκαία έργα και στα δύο ξενοδοχεία της «Μαμιδάκης Συμμετοχών». 

Στους κερδισμένους του δεύτερου κρητικού ντιλ της Hines συγκαταλέγεται και η Zeus International (στρατηγικός «συμπαίκτης» του ομίλου Wyndham στην Ελλάδα). Κι αυτό καθώς μέρος του ντιλ μεταξύ Hines-Μαμιδάκης Συμμετοχών και πιστωτριών τραπεζών του δεύτερου (Alpha, Eurobank, Πειραιώς) αφορά την καταβολή 3,5 εκατ. ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου στο Μιραμπέλο (Wyndham Grand)  έναντι δανείου που είχε χορηγήσει η εν λόγω εταιρεία στα ξενοδοχεία Coral και Hermes όταν οι τρεις μονάδες ήταν ακόμα «ομόσταυλες» στον όμιλο Μαμιδάκη.

Τα δύο ντιλ της Hines επί κρητικού εδάφους αποτυπώνουν, σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς της Κρήτης, την επενδυτική κινητικότητα που καταγράφεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και ιδιαίτερα το νομό Λασιθίου.

Την ίδια στιγμή, η  κάθοδος της Hines στην Κρήτη σηματοδοτεί την άφιξη του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη στο νησί, αλλά  σε απόσταση από το ζωτικό χώρο δραστηριοτήτων του πατρικού ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη (Grecotel). Υπενθυμίζεται πως ο Γ. Δασκαλαντωνάκης αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Hines. Μια συνεργασία η οποία ξεκίνησε με τη διαχείριση του Grand Hyatt Athens.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα ΕΚΤ: Ψηφιακός μετασχηματισμός και τηλεργασία οι προτεραιότητες για πολλές επιχειρήσεις

admin

Mytilineos: Ο Fitch αναθεωρεί το Outlook σε «σταθερό» και διατηρεί το «ΒΒ»

admin

Eurolife FFH: Νέο πακέτο ασφάλισης τουριστικών επιχειρήσεων

admin

Alumil: Στα €9,2 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη μετά φόρων – Αύξηση κατά 182,3%

admin

Vodafone Business: Υλοποιεί τέσσερις συμβάσεις του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αξίας 51 εκατ. ευρώ

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Παράταση (ξανά) στο πόρισμα για το Πόρτο Καρράς

admin

Alumil: Καθαρά κέρδη 9,2 εκατ. ευρώ το 2020

admin

ΔΕΗ – Ημέρα της Γης: Ρεύμα σε 4.500.000 νοικοκυριά μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

admin

Παπουτσάνης: Αύξηση κατά 15% στα κέρδη μετά φόρων το α’ τρίμηνο

admin

Έλαστρον: Στα 6 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα EBITDA το 2020

admin

Παπουτσάνης: Η πανδημία δυνάμωσε τα οικονομικά μεγέθη του α’τριμήνου 2021

admin

ΧΡΩΠΕΙ: «Φουντώνει» η «μάχη» για την «Πολιτεία Καινοτομίας»

admin