Image default
Ευρώπη

Κνάους για προσφυγικό: Η Ελλάδα ξαναζεί ήδη το 2015 και το 2020 θα είναι χειρότερο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά κρούει ο εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους, ο οποίος προβλέπει επιδείνωση της κατάστασης στο άμεσο μέλλον.

«Πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα 74.000 άνθρωποι από την Τουρκία. Αναλογικά με τον πληθυσμό είναι σαν να έρχονταν στη Γερμανία 600.000. Εδώ και χρόνια ακούμε ότι “το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί”. Αλλά η Ελλάδα ξαναζεί ήδη το 2015 και το 2020 θα είναι χειρότερο εάν δεν αλλάξει κάτι» αναφέρει ο Αυστριακός ειδικός σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel της Κυριακής.

Όπως σημειώνει, το ό,τι γερμανικές πόλεις προσφέρονται να υποδεχθούν μερικές χιλιάδες ανθρώπων «είναι αξιέπαινο, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα» και «χρειάζεται στρατηγική».

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, την οποία εμπνεύστηκε ο ίδιος, ο Γκέραλντ Κνάους επισημαίνει: «Στην Ελλάδα απέτυχε εξαρχής. Στην Τουρκία ήταν εξαρχής μια επιτυχία και βελτίωσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Εάν δεν πήγαιναν σήμερα στην Τουρκία 680.000 παιδιά Σύρων στο σχολείο, εάν το σύστημα υγείας δεν ήταν ανοιχτό για τους Σύρους, τότε θα έρχονταν πέρσι στην Ελλάδα πολύ περισσότεροι από τα συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια των Σύρων της Τουρκίας».

Αυτό που προέχει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Αυστριακό ειδικό, είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες ασύλου και να γίνεται ταχύτερη ανακατανομή των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Όλα αυτά προϋποθέτουν βέβαια πολιτική βούληση, όπως επισημαίνει: «Ναι, αυτό πρέπει να έρθει από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Μητσοτάκης, Μέρκελ, Ρούτε και Μακρόν θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να πουν: Θα τα καταφέρουμε. Θα δείξουμε πώς πρέπει να είναι τα ανθρωπιστικά σύνορα με ελέγχους. Και δεν θα αφήσουμε στη μοίρα τους ούτε την Αθήνα, ούτε την Άγκυρα αλλά ούτε και τα δυτικά Βαλκάνια. Εξάλλου είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας διότι η Γερμανία παραμένει βασικός προορισμός εκείνων που προσεγγίζουν την ηπειρωτική Ελλάδα».

O Γκέραλντ Κνάους εκτιμά ότι με φόντο τις μεγάλες διεθνείς εστίες κρίσης αλλά και τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, πολλοί στην Ε.Ε. υποτιμούν τη σοβαρότητα του προσφυγικού και την αναγκαιότητα ανάληψης δράσης. «Όταν υποχωρεί στη Γερμανία ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου και παράλληλα και ο αριθμός εκείνων που διασχίζουν τη Μεσόγειο, τότε είναι μεγάλος ο πειρασμός να αγνοήσει κανείς το πρόβλημα. Έτσι όμως σβήνεις τη μια φωτιά μετά την άλλη χωρίς να αναπτύσσεις μια στρατηγική πυρόσβεσης» σημειώνει.

Σχετικα αρθρα

Επαναλειτουργεί έπειτα από 4 μήνες η Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι

admin

Αποχωρούν και επίσημα οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

admin

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη θα κλιμακώσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

admin

Χαμηλοί τόνοι από τον Κουρτς για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

admin

Επίσκεψη Ζάεφ και τρία νομοσχέδια στη Βουλή για τη συνεργασία Αθήνας – Σκοπίων

admin

Σε 100 μέρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

admin

Ύφεση ρεκόρ για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

admin

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον κορονοϊό στην Καταλονία

admin

Ποια προγράμματα πάσχουν στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

admin

Έρχεται ευρωπαϊκή ειδική ομάδα για την επίλυση της έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο

admin

Η Ελλάδα δίνει έμφαση στο multimobility – τί είπε ο Κ. Καραμανλής στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών

admin

Covid-19: Προσφέρει 150 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά ιατρικών ειδών η Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Οι αρχές του Βερολίνου απαγόρευσαν τους ψευτοαμερικανούς στρατιώτες στο Checkpoint Charlie

admin

Τραμπ και Μέρκελ προσβλέπουν σε μία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ε.Ε. το συντομότερο δυνατόν

admin

Ανατροπή για τα Σκόπια μετά το πάρε-δώσε Μέρκελ και Μακρόν

admin

Κομισιόν: Πρόταση για αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης

admin

Γιούνκερ: Ο Τζόνσον είπε πολλά ψέματα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα

admin

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τους πρέσβεις των 26 κρατών-μελών της ΕΕ

admin