Image default
Οικονομία

Μήνυμα βρετανών επιχειρηματιών προς Τζόνσον : «Να μην κλειστεί η κυβέρνηση σε κόκκινες γραμμές»

Επιφυλακτικές ήταν οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των βουλευτών εντός του Ουέστμινστερ, ως προς τις θέσεις που παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, για την μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Επιφυλάξεις του επιχειρηματικού κόσμου

Ενώσεις των επιχειρήσεων ζήτησαν να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους που θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Ινστιτούτο των Διευθυντικών στελεχών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε κόκκινες γραμμές».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Μ. Βρετανίας, Τζον Αλαν, κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει οι βιομηχανίες της χώρας να βρεθούν στο επίκεντρο των πυρών, κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Η αισιοδοξία στις επιχειρήσεις επιστρέφει. Τα σωστά σήματα για την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ θα φέρουν εμπιστοσύνη στις επενδύσεις. Η σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού για παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο και διατήρηση των υψηλών επιπέδων μέσω μίας ευημερούσας σχέσης με την ΕΕ θα βοηθήσει. Η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δεν θα βρεθεί ανάμεσα στα πυρά μίας σκληρής, δημόσιας διαπραγμάτευσης» είπε.

Επικριτικά τα κόμματα αντιπολίτευσης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράμπ, παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων τις θέσεις της κυβέρνησης για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά ούτε και δικαιοδοσία των δικαστηρίων της τελευταίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τώρα είναι η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία. Ας δείξουμε στον κόσμο ότι τα καλύτερα επιτεύγματα και οι μεγαλύτερες συνεισφορές βρίσκονται μπροστά μας» είπε στους βουλευτές.

Αλλά ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Πολ Μπλόμφιλντ, εκτίμησε ότι πολλά από τα θέματα που απασχόλησαν τη χώρα στην προ του Brexit περίοδο, θα επανέλθουν στην επιφάνεια και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Η νέα σχέση θα καθοριστεί από τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας ή από τις ιδεολογικές δεσμεύσεις αποχωρισμού από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ώθησε τόσο πολλούς υποστηρικτές του Brexit;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Λυπάμαι που θα πω ότι οι σημερινές τοποθετήσεις υποδεικνύουν ότι η ιδεολογία επισκίασε την κοινή λογική».

Αλλά και βουλευτές του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας καταδίκασε τις θέσεις όπως παρουσιάστηκαν σήμερα από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ρισκάρουν να μετατρέψουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα μικρότερο, εσωστρεφές και περισσότερο απομονωμένο μέρος.

Ο προσωρινός επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβεϊ, επέκρινε το ενδεχόμενο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για μία συμφωνία με την ΕΕ στο πρότυπο της Αυστραλίας, λέγοντας ότι θα αφήσει «καμμένη γη» για την οικονομία της χώρας.

Επιφυλάξεις για την σκληρή διαπραγματευτική θέση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μάικ Ντρέικφορντ, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική των κόκκινων γραμμών δεν είχε εξυπηρετήσει τη χώρα ούτε κατά το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου νωρίτερα, ο Ντρέικφορντ δήλωσε ότι η Ουαλία θα εργαστεί το επόμενο διάστημα για να ενισχύσει τις σχέσεις της με εμπορικούς εταίρους, συμμετέχοντας σε γεγονότα στο Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, τους επόμενους μήνες. Ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες προώθησης των εμπορικών σχέσεων της Ουαλίας με τον Καναδά και τις ΗΠΑ. «Κατανοούμε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να διασφαλίσουμε ότι η Ουαλία θα είναι γνωστή, επιτυχημένη και προωθημένη σε όλο τον κόσμο» είπε.

Σχετική η έννοια του ισότιμου ανταγωνισμού

Η έννοια του «ισότιμου ανταγωνισμού είναι μία αντίληψη της ΕΕ, που δεν είναι γενικά αποδεκτή» δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, σχολιάζοντας το σημείο αυτό της τοποθέτησης από τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ θα είναι απαιτητική σε αυτόν τον τομέα, ώστε να μην μειονεκτεί η βιομηχανία της.

«Μερικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου περιλαμβάνουν χαλαρές προβλέψεις για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, το περιβάλλον και τα συναφή. Μόνο η ΕΕ θέλει να επιβάλλει τους δικούς της νόμους σε αυτούς τους τομείς και να τους επιτηρεί μόνη της. Και η θέση μας είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο από τις προβλέψεις που έχει συμφωνήσει η ΕΕ με χώρες όπως ο Καναδάς ώστε να περιορίσουμε τέτοιου είδους εμπορικές στρεβλώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

-

Σχετικα αρθρα

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street

admin

Το Κυτίον της Γεωργίας Ακριβείας

admin

Κορονοϊός: Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να ενταχθούν στο “καθεστώς” της τηλεργασίας

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Πώς διαμορφώνεται το εργασιακό τοπίο εν μέσω κοροναϊού;

admin

ΗΠΑ: Η μείωση στις τιμές των φαρμάκων πλήττει τον ευρωπαϊκό κλάδο υγείας

admin

Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 3% στη Wall Street

admin

Wall Steet : Θετικό πρόσημο με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στη FED

admin

Τηλεπικοινωνιακές δαπάνες : Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες σε σταθερό, κινητό και ίντερνετ

admin

Γερμανία : Ματαιώνεται η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού λόγω κοροναϊού

admin

Χρηματιστήριο : Νευρικότητα και χαμηλός τζίρος πριν τις αργίες του Πάσχα

admin

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Πηγές ΥΠΟΙΚ για Τσακαλώτο: Κινούμενος προφανώς σε άλλο σύμπαν

admin

Γεννηματά : Αυξήθηκαν 50% οι εκκρεμείς συντάξεις – Ανίκανη η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα

admin

Προς καθολικό κραχ στον τουρισμό η Ισπανία – Οι Βρετανοί τη βάζουν σε καραντίνα

admin

Παράταση στην επανυποβολή αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης

admin

Μαζικές ακυρώσεις ταξιδιών στην Αυστραλία λόγω των πυρκαγιών, πλήγμα στον τουρισμό

admin

Η «Σούπερ Τρίτη»… εκτίναξε τη Wall Street

admin