Image default
Επιχειρήσεις

Πειραιώς: Κρατικές εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ για τις τιτλοποιήσεις

Η τράπεζα Πειραιώς θα αποπληρώσει τα CoCos στην ώρα τους και σε μετρητά, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών με βασικό θέμα την επίσπευση κατά ένα έτος, το 2022 από το 2023, της σημαντικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων που ανακοινώθηκαν, το Vega ύψους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και τα υπόλοιπα στεγαστικά και καταναλωτικά, αλλά και το Phoenix ύψους 2 δισ. ευρώ (το οποίο η τράπεζα είχε γνωστοποιήσει από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2019) καθώς και με άλλες ενέργειες με αιχμή τις ρυθμίσεις η Πειραιώς θα μειώσει συνολικά τα NPE`s της κατά 11 δις ευρώ το 2020.

Η τιτλοποίηση του Vega θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 ενώ του Phoenix στα μέσα της χρονιάς. Στόχος της τράπεζας, όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, είναι ο δείκτης των NPEs θα περιορισθεί σε μονοψήφιο αριθμό το 2023 και στο 13% το 2022. Στις τιτλοποιήσεις η τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των senior τίτλων και το 5% των mezzanine και Junior, αντίστοιχα. Το ύψος των εγγυήσεων για τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων που θα αντλήσει η τράπεζα από τον Ηρακλή ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.

Ισχυρό ενδιαφέρον

Στο ερώτημα αν τα μεγάλα πακέτα τιτλοποιήσεων που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες το 2020 ενέχουν ρίσκο και κινδύνους ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι: «Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τους επενδυτές και είναι ενήμεροι για όλα τα εγχειρήματα. Βλέπουμε ότι υπάρχει σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ελληνικά assets. Πιστεύω ότι η ζήτηση θα είναι μεγάλη».

Zero risk

Η διοίκηση της τράπεζας εξέφρασε την αισιοδοξία της για το ζήτημα του zero risk όσον αφορά τους senior τίτλους και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απόρριψης της εγγύησης του δημοσίου μέσω του Ηρακλή κατά τη διάρκεια του ελέγχου, κατά περίπτωση, της τιτλοποίησης από τις εποπτικές αρχές.

Οι πυλώνες ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου οι πυλώνες ανάπτυξης της τράπεζας Πειραιώς στηρίζονται σε τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον, στην μείωση του ρίσκου του ισολογισμού μέσω της δραστικής μείωσης των NPEs, δεύτερον στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (κυρίως) με νέα δάνεια 5,5 δισ. ευρώ το 2020 σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση που αναμένεται στα έσοδα από προμήθειες τόσο στο asset management όσο και στο cross selling και τρίτον στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας όλων των πηγών παραγωγής εσόδων.

Σχετικα αρθρα

Αίγυπτος: Τα τζαμιά θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να εξαλειφθούν τα κρούσματα κορονοϊού

admin

Νέο εστιατόριο McDonalds στη Βάρη

admin

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα κορονοϊού

admin

Γ. Περιστέρης: Ετοιμος για επενδύσεις 1 δισ. ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα

admin

BP: Ετοιμάζεται να επιβάλει απομειώσεις έως $17,5 δισ. λόγω κορωνοϊού

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Aύξηση 11,2% στην παραγωγή ασφαλίστρων το 2019

admin

Εργο στο Καμερούν ανέλαβε η Intracom Telecom

admin

Folli-Follie: Ζημιές 121 εκατ. ευρώ το 2019 (μη ελεγμένες καταστάσεις)

admin

Εστίαση και… κατεψυγμένα τονώνουν τα έσοδα της Vivartia

admin

Γερμανία: Yπέρ των ομολόγων κορονοϊού ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς

admin

ΝP Ασφαλιστική: 208 σεμινάρια επαναπιστοποίησης από το 2015

admin

Συνεχίζει η Doppler την άνω του 90% εξαγωγική της δραστηριότητα

admin

Jumbo: Η αμφισβήτηση των μετόχων και το μανιφέστο Βακάκη

admin

Στις 5 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση της Attica Group

admin

Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μουστάκας, ιδρυτής της ομώνυμης αλυσίδας παιχνιδιών

admin

«Δώρο» 600.000 ευρώ στους εργαζόμενους από τη ΜΕΒΓΑΛ

admin

Νέα τιμολογιακή πολιτική από τα ΕΛΤΑ

admin

Στις 31 Ιανουαρίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Eurobank

admin