Image default
Επιχειρήσεις

Πιερρακάκης: Θα γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε τα ΕΛΤΑ να διασωθούν

Τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στα ΕΛΤΑ περιέγραψε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Μάριου Κάτση και Βασίλη Κεγκέρογλου στη Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Το 2014 τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ξεπερνούσαν τα 38.000.000 ευρώ – συσσωρευμένα κέρδη – σε αντίθεση με το 2019 όπου πλέον είχαμε συσσωρευμένες ζημίες με εκτίμηση ότι θα φτάσουν τα 115.000.000 ευρώ. Άρα ο Οργανισμός έχασε αξία 150.000.000 ευρώ. Ο όμιλος κάθε μήνα έχει έλλειμμα λίγο κάτω από τα 6.000.000 ευρώ».

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη απόφαση της Κυβέρνησης η διάσωση και η συνέχιση της λειτουργίας των ΕΛΤΑ με ένα βιώσιμο σχέδιο το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί. «Πράγματι, το σχέδιο διάσωσης θέλει χρόνο για να καταρτιστεί. Θεωρήστε όμως δεδομένο ότι θα καταρτιστεί. Είναι στα χέρια μας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μ’ αυτό. Τα ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός με 192 χρόνια ζωής, είναι εξίσου αρχαίος με το ελληνικό κράτος και γι αυτό το λόγο θα τα διασώσουμε».

Αναφορικά με το κλείσιμο καταστημάτων, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «είναι αποφάσεις της διοίκησης που γίνονται σε μια πολύ δυσχερή κατάσταση μέχρι να καταρτιστεί το σχέδιο διάσωσης του Οργανισμού» και, τέλος, σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού, σημείωσε ότι «έχουμε προκηρύξει 520 νέες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και όποιες ανάγκες προκύψουν θα λάβουν χώρα μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την διάσωση των ΕΛΤΑ».

Ακολουθούν σημεία από τις τοποθετήσεις του Υπουργού:

· «Λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει επί διακυβέρνησής του έναν οδικό χάρτη για τη διάσωση των ΕΛΤΑ. Εμείς όχι χάρτη δεν βρήκαμε – δεν βρήκαμε ούτε χαρτί. Και αν υπάρχει κάτι τέτοιο σας παρακαλώ να μας το δώσετε για να το ξέρουμε».

· «Στα συστήματα των ΕΛΤΑ έχουμε ακόμη Windows XP».

· Πράγματι, ανεστάλη η λειτουργία ορισμένων καταστημάτων, ως αποφάσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ μέχρι να εξεταστεί το πλήρες σχέδιο. Έχω όμως στα χέρια μου μια λίστα 70 καταστημάτων που έκλεισαν επί των ημερών σας. Το σχόλιό σας για αυτό;».

· «Όσον αφορά τις συμβάσεις, υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας, καθώς δεν πρέπει να υπάρχουν “δανεικοί εργαζόμενοι”, δηλαδή προσλήψεις μέσω παρένθετων εταιριών για τη μητρική εταιρεία. Γι αυτό τον λόγο έχει προκριθεί η λύση του ΑΣΕΠ».

· «Είπατε κύριε Κάτση ότι κρυβόμαστε πίσω από τη Διοίκηση. Ο προκάτοχός μου ξέρετε τι απαντούσε όταν λάμβανε ερωτήσεις για τα ΕΛΤΑ; Σας διαβάζω: “τα ερωτήματα που αφορούν σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, διοίκησης, διαχείρισης και οργάνωσης των ΕΛΤΑ δεν εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής”.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: ποιος έχει δίκιο εσείς ή ο προκάτοχός μου; Γιατί εσείς αυτή τη στιγμή κάνετε αυτή την ερώτηση και ουσιαστικά αναιρείτε το πνεύμα των απαντήσεων που έδινε ο προκάτοχός μου. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν κλείνει το Υπουργείο καταστήματα ή δεν ανοίγει ο Υπουργός καταστήματα. Εκτός εάν συνέβαινε έτσι επί των ημερών σας… Αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν ισχύει.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο σας ρωτάω δεν είναι επειδή εμείς κρυβόμαστε. Το σχέδιο καταρτίζεται από τον μέτοχο και από το Υπουργείο Οικονομικών και συμμετέχουμε κι εμείς. Σας ρωτάω για να ξέρουμε πού να στείλουμε τον λογαριασμό».

· «Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε ο οργανισμός να διασωθεί παρά το γεγονός ότι μιλάμε για έναν Οργανισμό που αυτή τη στιγμή χάνει έως και 6 εκατ. ευρώ το μήνα».

Σχετικα αρθρα

Fisikon: Οικονομία έως 65% για τους οδηγούς

admin

Η cosmoONE στους 10 καλύτερους Procurement Solution Providers της Ευρώπης

admin

Η Ελληνικά Καλώδια γιορτάζει τα εγκαίνια του έργου MOG της Elia

admin

ΛΑΡΚΟ: Η Κομισιόν τραβάει το σχοινί και ζητά την επιβολή βαριάς καμπάνας για τις κρατικές ενισχύσεις

admin

Σερβικό ενδιαφέρον για λιμάνια και ενέργεια

admin

Μηχανές στο… φουλ για τη Cenergy

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το σχέδιο Alpha Bank για τα NPEs

admin

Ιταλός ο νέος αντιπρόσωπος της Nike στην Ελλάδα

admin

MIG: Αναχρηματοδοτεί δάνεια 228,8 εκατ. ευρώ η Πειραιώς

admin

Μακρόν για ΠΟΥ: Αρνούμαι να τον εγκλωβίσουν σε πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

admin

Γαλλία: Το ταμείο για την οικονομική ανασυγκρότηση θα χρηματοδοτηθεί από κοινό χρέος

admin

Μειώθηκαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη Γαλλία, λόγω του κορονοϊού

admin

TP-Link: Σεμινάρια τηλεκατάρτισης στους επαγγελματίες συνεργάτες της

admin

ΔΕΗ: Οι 7 προκλήσεις για την επιστροφή στην κερδοφορία

admin

ΤΙΤΑΝ: Ψηφιακή πληροφόρηση για τα εναλλακτικά καύσιμα

admin

Η Redex κατασκευάζει το θέρετρο One & Only στη Τζιά

admin

Το Παρίσι κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη μετά από σχόλια για τον χειρισμό της πανδημίας από δυτικές χώρες

admin

Απίστευτο: Η Ζoom αξίζει περισσότερα από τις 7 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη

admin