Image default
Οικονομία

Στην Αθήνα το παζάρι με τους Ευρωπαίους για πλεονάσματα και δημοσιονομικό χώρο

Μετά τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, η κυβέρνηση συνεχίζει στην Αθήνα τις ζυμώσεις για τα μικρότερα πλεονάσματα που θέλει από το 2021 και τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο που αναζητά για να ανοίξει ακόμα  περισσότερο τη βεντάλια των ελαφρύνσεων.

Δυο επισκέψεις ευρωπαίων αξιωματούχων θα συγκεντρώσουν αυτήν την εβδομάδα τα φώτα της δημοσιότητας.

Η πρώτη επίσκεψη αφορά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουί Ντε Γκίντος ο οποίος στο πλαίσιο εκδήλωσης που  διοργανώνει το ΙΟΒΕ, θα μιλήσει για μιλήσει για «Τις τάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομίας και τις Προοπτικές της Ελλάδας».

Στην ίδια εκδήλωση θα βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οπότε στο περιθώριο της εκδήλωσης οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία για ένα σύντομο διάλογο πάνω στα ελληνικά θέματα. Με τον Λουί Ντε Γκίντος θα έχει συνάντηση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη χώρα μας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει με κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να βρεθούν η πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

Ιδιαίτερη θέση αναμένεται να κατέχει η σειρά αιτημάτων που έχει «καταθέσει» η Κυβέρνηση με ορίζοντα την απόφαση για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Είναι η πρώτη φορά που Πάολο Τζεντιλόνι έρχεται στην χώρα μας και θεωρείται κομβικής σημασίας αυτή η επίσκεψη λόγω της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας για την Ελλάδα καθώς από αυτές τις επαφές θα κριθεί εάν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα υπάρξουν αναφορές, έστω και με την μορφή προθέσεων για τα αιτήματα που έχει καταθέσει η Αθήνα. Ο  Τζεντιλόνι έρχεται στην Αθήνα, την ημέρα που συνεδριάζει το Euroworking Group (6 Φεβρουαρίου) και το οποίο καλείται να πιστοποιήσει ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, εν συνεχεία, στο Eurogroup του Μαρτίου να επικυρωθεί η 5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.

Στις 5 Μαρτίου μεσολαβεί μία ακόμη συνεδρίαση EWG, όπου είναι ακόμη πιο σημαντική για την ελληνική πλευρά. Επειδή ακριβώς σε αυτή τα μέλη της ευρωομάδας θα ανοίξουν τους δύο από τους τρεις ελληνικούς φακέλους που έχουν στα χέρια τους.

Πρόκειται για τη χρήση για επενδυτικούς σκοπούς των κερδών της ΕΚΤ και Κεντρικών Τραπεζών κρατών-μελών από τα ελληνικά ομόλογα ( και όχι για την εξυπηρέτηση του χρέους) και τη υιοθέτηση μηχανισμού μεταφοράς πρωτογενών υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο.

Το γεγονός ότι  θα ανοίξουν οι ελληνικοί φάκελοι δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν και αποφάσεις. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τον Μάιο που θα ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις, σε επίπεδο 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι τελικές αποφάσεις θα αργήσουν…

Σχετικα αρθρα

Μειωμένα ενοίκια: Η ΑΑΔΕ κλείνει εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 : Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης – Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Πότε ανοίγει το Taxisnet – Τι θα αλλάξει με τις αποδείξεις

admin

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται για εργαζόμενους σε αναστολή

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Νέο επεισόδιο… στο σήριαλ του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

admin

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τα 5 «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τις διπλές αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια

admin

«Θα πάμε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;» – Τι εκτιμά έκθεση της BofA

admin

Ο γερμανικός Τύπος «υμνεί» τις διακοπές στην Ελλάδα

admin

Σε νέο χαμηλό τα αποθέματα NPLs της Ευρωζώνης

admin

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος : Γιατί χάνουμε την παγκόσμια μάχη κατά της διαφθοράς

admin

«Θα πάτε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;» – Οι προβλέψεις της BofA για το στοίχημα του τουρισμού

admin

Διαγράφονται οφειλές μέχρι 10 ευρώ προς τους δήμους και περιφέρειες

admin