Image default
Οικονομία

Συμφωνία 8,7 δισ.δολαρίων Ingenico με την Worldline για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής πληρωμών

Η εταιρεία πληρωμών Worldline συμφώνησε τη Δευτέρα να αγοράσει τον γαλλικό αντίπαλο Ingenico αντι ευρώ 7,8 δισ. Ευρώ (8,7 δισεκατομμύρια δολάρια) Οι εταιρίες ασχολούνται με τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού ηγέτη στον κλάδο και την αποφυγή του ανταγωνισμού από τις επιχειρήσεις διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών.

Η αγορά από την εταιρεία Worldline, η οποία γεννήθηκε από τη γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos, είναι η τελευταία συμφωνία στον τομέα των πληρωμών, όπου οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν τα πάντα από μικρά καταστήματα που χρειάζονται τερματικά καρτών για μεγάλες επιχειρήσεις στο διαδίκτυο.

Η αυξανόμενη χρήση smartphone για online πληρωμές και η αυξανόμενη επιτυχία της Apple Pay, Google Pay  και Amazon έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, με συγχωνεύσεις και εξαγορές που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν κλίμακα και να μειώσουν το κόστος.

Η παγκόσμια βιομηχανία πληρωμών προβλέπεται να φθάσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στα έσοδα κατά 2023 ως περισσότεροι άνθρωποι μεταβαίνουν από μετρητά σε ψηφιακές πληρωμές για ηλεκτρονικές αγορές και αγορές, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey.

Το 2019, η Fiserv Inc αγόρασε την First Data Corp για $ 29 δισεκατομμύρια, ενώ η Εθνική Υπηρεσία Πληροφόρησης αγόρασε το Worldpay για περίπου $ 35, εδραιώνοντας τις θέσεις τους ως οι δύο κορυφαίοι παίκτες παγκοσμίως.

Η εξαγορά της Ingenico δίνει στην εταιρεία τεκμαρτή αξία ιδίων κεφαλαίων ύψους 7,8 δισ. Ευρώ και θα αυξήσει άμεσα τα κέρδη ανά μετοχή της Worldline, με περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να εξοικονομηθούν από 2024.

Η τιμή υποδηλώνει πριμοδότηση περίπου 16 Ε στην αξία κλεισίματος της Ingenico την Παρασκευή, ύψους περίπου 6,7 δισ. ευρώ.

Οι εταιρείες αναμένουν ότι η συναλλαγή, η οποία απαιτεί ρυθμιστική έγκριση, θα κλείσει κατά το τρίτο τρίμηνο 2020.

Οι μέτοχοι της Ingenico θα λάβουν 35 Μετοχές της Worldline και 160 ευρώ σε μετρητά για επτά μετοχές της Ingenico, σε πρωτογενή προσφορά. Θα υπήρχε επίσης μια δευτερεύουσα προσφορά με 56 μετοχές της Worldline που ανταλλάχθηκαν με 29.

Οι μετοχές της Ingenico αυξήθηκαν 2% έως 117 ευρώ στις πρώτες συναλλαγές, ενώ οι μετοχές της Worldline μειώθηκαν κατά 4,2%, αντανακλώντας κάποιες ανησυχίες ότι η Worldline πληρώνει ένα υψηλό Τιμημα για να αγοράσει το Ingenico.

Κατά το κλείσιμο της συμφωνίας, οι πρώην μέτοχοι της Worldline θα ήταν ιδιοκτήτες 65% της ενοποιούμενης οντότητας και οι πρώην μέτοχοι της Ingenico θα είναι κύριοι 35%. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Worldline Gilles Grapinet θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της συνδυασμένης εταιρείας και ο πρόεδρος της Ingenico Bernard Bourigeaud θα γίνει μη εκτελεστικός πρόεδρος.

Η δημιουργία ενός πρωταθλητή Ευρώπης που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με μεγαλύτερους αμερικανούς ανταγωνιστές θα μπορούσε επίσης να χαιρετιστεί από τους ευρωπαίους πολιτικούς, ενώ ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής αντιμονοπωλιακής ομάδας εξέφρασε ανησυχίες για την Apple Pay.

«Η τοπική δέσμευση της Ingenico και της Worldline έχει νόημα ώστε αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στον οικιακό τους χώρο, η συνδυασμένη εταιρεία μπορεί να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερα ψάρια για τηγάνισμα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της MB Capital.

«Δεν βλέπω να υπάρχουν αντιμονοπωλιακά ζητήματα σε ό, τι θα πρέπει να είναι μια καθαρά απλοποιημένη συμφωνία που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους μετόχους της συνδυασμένης εταιρείας», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός : Με το βλέμμα στα αεροδρόμια – Από τις 15 Ιουνίου και μετά ελπίζουν οι φορείς

admin

Οι νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση από τον ΠΟΕ, προκαλούν την αντίδραση του Κρεμλίνου

admin

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης: Με άνοδο έκλεισε η συνεδρίαση της Τρίτης

admin

Χριστούγεννα 2019 : Αυτό είναι το ωράριο των καταστημάτων

admin

Κοροναϊός : «Κύμα» αιτήσεων για τα 800 ευρώ – Τι πρέπει να κάνετε

admin

Πρώτη κατοικία : «Κληρώνει» για την προστασία της – Τα χαρακτηριστικά του νέου σχήματος

admin

Η Ελλάδα διοργανώνει το 2021 φόρουμ για τις επενδύσεις στον τουρισμό

admin

Σοκ και δέος για το «μπαζούκας» των 750 δισ. της Κομισιόν – Ξεκινά η μάχη εν όψει της Συνόδου του Ιουνίου

admin

Πόλεμος τιμών στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος

admin

Οι αλλαγές που θα έρθουν στη φορολογία, ποιοι θα επωφεληθούν

admin

Είκοσι ερωτήσεις – απαντήσεις για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Mastercard: Πειρατεία προσωπικών δεδομένων 90.000 πελατών της

admin

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ανοίγουν και οι κλειστοί χώροι στην εστίαση

admin

Παπαθανάσης: Μεγάλο βήμα το άνοιγμα της εστίασης – Τι είπε για ίντερνετ καφέ και γυμναστήρια

admin

Κοροναϊός : Θα υπερδιπλασιαστεί το δημοσιονομικό πακέτο των 6,8 δισ. ευρώ, λέει ο Σταϊκούρας – Η κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ

admin

Φόβοι για την επόμενη ημέρα στην οικονομία – Το 2023 ο τουρισμός θα ξαναγγίξει επίπεδα 2019

admin

Στην 92η θέση η Ελλάδα, μεταξύ 162 χωρών, στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας το 2018

admin

ΤτΕ: Μικρή αύξηση της αξίας του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στο γ΄ τρίμηνο

admin