Image default
Οικονομία

Γιατί κάποιοι δε θέλουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ;

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν κάποια στοχευμένα δημοσιεύματα που έχουν σκοπό να παρουσιάσουν την ύπαρξη δήθεν βαριδιών στην ΔΕΠΑ, τα οποία καθιστούν δύσκολη ως αδύνατη την ιδιωτικοποίησή της. Επειδή όμως έχει ξανασυμβεί το ίδιο έργο στο παρελθόν, όταν τα υπέρογκα χρέη συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου οδήγησαν σε ναυάγιο την προηγούμενη απόπειρα ιδιωτικοποίησης το 2013, είναι προφανής ο σκοπός αυτών που υποκινούν τα δημοσιεύματα. Να παραμείνει η ΔΕΠΑ δημόσια, έτσι ώστε να την εκμεταλλεύονται όταν και όπως τους βολεύει, όπως ξανάκαναν και στο παρελθόν.

Ας θυμίσουμε λοιπόν τι είχε γίνει τότε: Τρεις εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίου ξεκίνησαν από το 2011 και δεν εξοφλούσαν κανονικά στη ΔΕΠΑ τους λογαριασμούς κατανάλωσης φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί ένα χρέος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ως αποτέλεσμα της μεθόδευσης αυτής, σε συνδυασμό με τα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που συσσώρευε την ίδια περίοδο η Αλουμίνιον της Ελλάδος επίσης και προς την ΔΕΗ, το 2012 οι τότε Οικονομικοί Εισαγγελείς κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης άσκησαν ποινική δίωξη κατά της διοίκησης του Ομίλου Μυτιληναίου.

Λόγω της ποινικής δίωξης, στις 2 Μαΐου 2012 υπεγράφη μεταξύ των παραπάνω τριών εταιρειών και της ΔΕΠΑ μια Σύμβαση Πλαίσιο για την από εκεί και πέρα ρύθμιση των υφιστάμενων αλλά και των μελλοντικών υποχρεώσεών τους. Το πιο σημαντικό σημείο αυτής της Σύμβασης Πλαίσιο ήταν ότι η μητρική εταιρεία «Όμιλος Μυτιληναίου» μπήκε εγγυητής ως προς την εμπρόθεσμη, προσήκουσα και ολοσχερή εξόφληση του συνόλου των υφιστάμενων ή μελλοντικών απαιτήσεων της ΔΕΠΑ για καταναλώσεις φυσικού αερίου, δηλαδή αν οι εταιρείες δεν εξοφλούσαν ή αύξαναν τα χρέη τους, η ΔΕΠΑ είχε το δικαίωμα να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή τους από την μητρική εταιρεία.

Παρόλα ταύτα, και μετά την υπογραφή της Σύμβασης Πλαίσιο οι 3 εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίου συνέχισαν να μην εξοφλούν κανονικά τους λογαριασμούς κατανάλωσης φυσικού αερίου χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός υπεύθυνου, με αποτέλεσμα το χρέος τους προς τη ΔΕΠΑ αντί να μηδενιστεί να διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα από τα περίπου 90.000.000 ευρώ τον Μάιο του 2012, το φθινόπωρο του 2013 το χρέος προς την ΔΕΠΑ είχε φτάσει σε ένα ποσό της τάξης των 190.000.000 ευρώ.

Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να συμβεί αν η ΔΕΠΑ είχε ιδιωτικοποιηθεί με τον τότε διαγωνισμό. Αντίθετα, η τότε διοίκηση της δημόσιας ΔΕΠΑ αντί να απαιτήσει την αποπληρωμή, άφησε να διπλασιαστεί το χρέος των 3 εταιρειών στην περίοδο μεταξύ Μαΐου 2012 και Σεπτεμβρίου 2013, χωρίς να ενεργοποιήσει την εγγύηση που είχε από την μητρική «Όμιλος Μυτιληναίος», η οποία της έδινε το δικαίωμα να απαιτήσει την άμεση εξόφλησή του.

Τα παραπάνω καθιστούν σαφές ποιον εξυπηρετεί η παραμονή της ΔΕΠΑ στο δημόσιο. Το θέμα όμως είναι τι εξυπηρετεί τους καταναλωτές που θέλουν καλύτερες τιμές και υπηρεσίες και όχι να πληρώνουν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει τώρα με την σκανδαλώδη προμήθεια ρεύματος κάτω του κόστους από την ΔΕΗ στην Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Σχετικα αρθρα

Νέο βραβείο για την e-fresh.gr από το ΕΒΕΑ και τον υπουργό ανάπτυξης

admin

Στο 16,5% η ανεργία τον Νοέμβριο του 2019

admin

ΣΒΕ: Οι 5 κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

admin

Η ευρωβουλή στηρίζει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

admin

Σταϊκούρας: Δυστυχώς η ανεργία θα αυξηθεί και το μέσο εισόδημα θα μειωθεί – Βαθιά η ύφεση

admin

Κανένα από τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ δεν σταματά, λέει ο γγ Επενδύσεων

admin

ΔΕΘ-Μητσοτάκης: Επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στις περιοχές που θα κλείσουν λιγνιτικές μονάδες

admin

Θεσμοί : «Παραγωγικές» οι συζητήσεις με την Αθήνα σχετικά με την πρόοδο και τις προκλήσεις

admin

Ποιοι δικαιούνται τη μείωση ενοικίου- Ποια η διαδικασία

admin

ΕΣΑ: Να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε οι εμπορικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν

admin

Nova & Sephora: Μια virtual συνεργασία για cloud υποδομές με όφελος & ασφάλεια

admin

ΕΛΣΤΑΤ : Χώρα φτώχειας η Ελλάδα – Σε 9.382 ευρώ το μέσο ατομικό εισόδημα

admin

Δεν θα το πιστεύετε: Του κούρεψαν το δάνειο 92%!

admin

Κοροναϊός : 10.000 οι αιτήσεις στην Εργάνη για τα 800 ευρώ

admin

Kίνα: Η πανδημία φρέναρε τις εξαγωγές τον Μάρτιο

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντικά κέρδη στη συνεδρίαση

admin

Στα 1.166,76 ευρώ ο μέσος μισθός για πλήρη εργασία

admin

Θεοχάρης στο MEGA: Μεγάλη η ζημιά σε τουρισμό και οικονομία από τον κοροναϊο

admin