Image default
Επιχειρήσεις

Η Vodafone ανοίγει νέο κύκλο στη μάχη της συνδρομητικής TV

Πιο σκληρή γίνεται η μάχη στην συνδρομητική τηλεόραση μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Vodafone για νέες συνεργασίες στο περιεχόμενο, όπως η αποκλειστική συμφωνία με την HBO, και για τη διάθεση του Vodafone TV ως υπηρεσίας, ανεξάρτητα από το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του πελάτη (Over the Top – OTT).

Οι ανακοινώσεις της Vodafone Ελλάδας έρχονται λίγες εβδομάδες μετά τις αντίστοιχες του ΟΤΕ για τη διάθεση της συνδρομητικής πλατφόρμας της Cosmote TV ως υπηρεσία OTT. Δείχνουν, επίσης, πως ο νέος μέτοχος της Forthnet, στην περίπτωση που έχουν θετική κατάληξη οι προχωρημένες διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τον όμιλο Μαρινάκη, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κερδίσει η Nova το χαμένο έδαφος. Οσο για την Wind Ελλάς, που μπήκε τελευταία στη μάχη της συνδρομητικής τηλεόρασης, η διοίκηση δηλώνει ευχαριστημένη με την ανάπτυξη της υπηρεσίας Wind Vision η οποία έχει και το πλεονέκτημα συνεργασίας με την Netflix.

Η συνδρομητική βάση της τελευταίας στην Ελλάδα, όπως και της αντίστοιχης υπηρεσίας της Amazon (με την οποία θα συνεργάζεται πλέον και η Vodafone, όπως ανακοινώθηκε χθες, παράλληλα με την αποκλειστική συμφωνία με την HBO) είναι άγνωστη. Οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ανεβάζουν τους συνδρομητές της Netflix σε επίπεδα μεταξύ 300.000 και 500.000…

Στο τέλος του εννεαμήνου 2019 η Cosmote TV διάθετε 549.000 συνδρομητές, ενώ η Nova είχε ανακοινώσει για το τέλος εξαμήνου 2019 περί τους 351.000 συνδρομητές λιανικής Pay TV σε Ελλάδα και Κύπρο και 108.294 συνδρομητές χονδρικής (μέσω των συνεργασιών με Vodafone, Wind, Cyta Κύπρου, Cablenet, MTN και Primetel). Χθες η διοίκηση της Vodafone Ελλάδας είπε πως η Vodafone TV έχει φτάσει τους 120.000 συνδρομητές με στόχο να φτάσει τους 200.000 σε έναν χρόνο, ενώ στο εννεάμηνο του έτους είχε ανακοινωθεί πως η Wind Vision διαθέτει περί τους 55.000 συνδρομητές.

Οι ανακοινώσεις του OTE και της Vodafone Ελλάδος για τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης ως OTT δεν έγιναν τυχαία τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως επισημαίνεται και στην παρουσίαση εννεαμήνου του ΟΤE προς τους επενδυτές «οι υπηρεσίες ΟΤΤ κερδίζουν έδαφος» με αιχμή το Netflix, αλλά και νέες υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες όπως η Apple TV , η νέα συνδρομητική πλατφόρμα της Apple, η Disney Plus (που ήδη ξεκίνησε στις ΗΠΑ και θα λανσαριστεί σε αρκετά χώρες της Ευρώπης μέσα στον επόμενο μήνα), κ.α.

Στον ΟΤΕ υποστηρίζουν, πάλι στην παρουσίαση εννεαμήνου, πως «παρά τα χαμηλά επίπεδα διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, η αγορά δείχνει σημάδια ωρίμανσης». Οι ανακοινώσεις για υπηρεσίες ΟΤΤ και νέες συμφωνίες περιεχομένου συνδέονται, πάντως, με το φόβο των διοικήσεων για απώλεια πελατολογίου σε βάρος των διεθνών ανταγωνιστών όπως η Netflix και η Apple. Δεν είναι τυχαίο πως χθες η Vodafone ανακοίνωσε πως η νέα υπηρεσία ΟΤΤ της Vodafone TV θα διατίθεται με 9,40 ευρώ το μήνα, τιμή εξαιρετικά ανταγωνιστική έναντι του Netflix. Αλλά και ο ΟΤE είχε ανακοινώσει πως η αντίστοιχη υπηρεσία OTT της Cosmote TV διατίθεται με 8 ευρώ το μήνα (το βασικό πακέτο, καθώς υπάρχουν και άλλα τρία πακέτα με τιμή μέχρι 28 ευρώ το μήνα, για το Full Pack). Αντίστοιχη υπηρεσία είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Απρίλιο και η Nova (Novaflix).

Η στροφή προς τις OTT υπηρεσίες συνδέεται, επίσης, με το γεγονός πως έχει ενισχυθεί η πελατειακή βάση των παρόχων που διαθέτουν ευρυζωνικές συνδέσεις με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν. Οσο επεκτείνονται τα δίκτυα Νέας Γενιάς, τόσο πιο εύκολη θα γίνεται η διάθεση τέτοιων υπηρεσιών μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων.

Η αναχαίτιση του διεθνούς ανταγωνισμού και η αξιοποίηση των δικτύων Νέας Γενιάς είναι δύο από τους λόγους για τους οποίους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προχωρούν εσχάτως σε νέες κινήσεις στη συνδρομητική τηλεόραση. Ο τρίτος λόγος, παρά τις δηλώσεις περί «ωρίμανσης» είναι τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Πανευρωπαϊκά η διείσδυση των αντίστοιχων υπηρεσιών φτάνει το 60%, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται λίγο πάνω από το 30% αν συνυπολογιστεί και το Netflix (και οι άλλοι διεθνείς «παίκτες»).

Σχετικα αρθρα

Inform Λύκος: Σημαντική αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας

admin

Air France-KLM: Καθαρές ζημιές €1,8 δισ. κατά το α’ τρίμηνο

admin

Εσοδα 183,3 εκατ. ευρώ για τη Σφακιανάκης

admin

Ψάρια: Η «επόμενη μέρα» για Νηρέα-Σελόντα

admin

Ολο το σχέδιο της Lamda για το Ελληνικό

admin

Σερβία: 1.624 τα κρούσματα του κορονοϊού, πέντε νεκροί το τελευταίο 24ωρο

admin

ΕΤΕ: Λύσεις ενίσχυσης ρευστότητας επιχειρήσεων

admin

Διεθνής διάκριση για τη Stoiximan

admin

Nέος κύκλος χρηματοδότησης για την Mint Property Management

admin

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Νέες υπηρεσίες μέσα από mobile apps

admin

Προς έκδοση νέου ομολογιακού ο ΟΠΑΠ

admin

Ο Αναστάσιος Μάνος Διευθύνων Σύμβουλος στον ΔΕΔΔΗΕ

admin

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε τη λήψη σκληρών μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού

admin

Intralot – Κόκκαλης: Εθεσα τα θεμέλια μετασχηματισμού – Ζημιές 111,9 εκατ. ευρώ το 2019

admin

Η Emirates ξεκινάει πτήσεις – Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ

admin

Κανάκης: Τη μη διανομή μερίσματος ενέκρινε η ΓΣ

admin

O Πειραιάς βάση για το κρουαζιερόπλοιο MSC Lirica το 2021

admin

Φτηνότερο LNG φέρνει το πλήγμα του κορωνοϊού στη Κίνα

admin