Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης: Με αναφορές στη μητέρα του το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Με προσωπική αναφορά στον αγώνα της Μαρίκας Μητσοτάκη ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
«Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η σκέψη μας πηγαίνει σε όλους τους συμπολίτες μας και στις οικογένειές τους που έδωσαν και δίνουν αυτή τη μάχη. Μάχη που είναι πάντα δύσκολη, αλλά πολλές φορές και νικηφόρα. Το έχω βιώσει λόγω του αγώνα της μητέρας μου» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην πρόληψη, τον μεγάλο εχθρό του καρκίνου, που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και σύντομα θα ψηφιστεί «φέροντας το όνομα ενός κορυφαίου γιατρού και οραματιστή πολιτικού: του Σπύρου Δοξιάδη». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η σκέψη μας είναι στους συμπολίτες μας και στις οικογένειές τους που έδωσαν και δίνουν αυτή τη μάχη. Ο καρκίνος έχει έναν μεγάλο εχθρό: Την πρόληψη. Και αυτήν έχουμε βάλει σε πρώτη προτεραιότητα. #WorldCancerDay https://t.co/nAIVKti1t5— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 4, 2020

Τι προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης
Ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του περιέγραψε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης, που θα υλοποιείται από δημόσιες δομές, δωρεάν για κάθε πολίτη. «Ο οικογενειακός γιατρός, ο γιατρός πρώτης επαφής, θα καθοδηγούν κάθε πολίτη συστήνοντας τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις. Δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη των πιο διαδεδομένων και επικίνδυνων μορφών καρκίνου. Τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η προληπτική εξέταση θα επεκταθεί και τελικά θα γίνει καθολική. Για να φτάσουμε στον πολυπόθητο στόχο να μην χάνεται κανείς συνάνθρωπός μας από καρκίνους που μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς», πρόσθεσε.
Παράλληλα, προανήγγειλε κέντρα αποκατάστασης των ασθενών με καρκίνο και δημιουργίες ομάδων κατ’ οίκον αποκατάστασης.
Παράλληλα, τόνισε ότι πριν την πρόληψη έρχεται η πρόνοια «με συστηματική άθληση και σωστή διατροφή, με λίγο αλκοόλ και καθόλου κάπνισμα. Προνοούμε για τη δική μας ευεξία και δίνουμε το καλό παράδειγμα σε όλους.

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η σκέψη μας πηγαίνει σε όλους τους συμπολίτες μας και στις οικογένειές τους που έδωσαν και δίνουν αυτή τη μάχη. Μάχη που είναι πάντα δύσκολη, αλλά πολλές φορές και νικηφόρα. Το έχω βιώσει λόγω του αγώνα της μητέρας μου.
Ο καρκίνος έχει έναν μεγάλο εχθρό: Την πρόληψη. Τομέας τον οποίο η χώρα μας έχει, δυστυχώς, φτωχές επιδόσεις. Παρόλο που η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση σώζει ζωές. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά έχουμε βάλει την πρόληψη σε πρώτη προτεραιότητα.
Η επιτυχημένη εφαρμογή του Αντικαπνιστικού νόμου αποδεικνύει ότι η κοινωνία μπορεί να κινητοποιηθεί σε θέματα υγείας και ότι αναγνωρίζει πια τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος για τη Δημόσια υγεία.
Σήμερα, κάνουμε ένα νέο βήμα στην ίδια κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Πολύ σύντομα θα είναι νόμος του κράτους φέροντας το όνομα ενός κορυφαίου γιατρού και οραματιστή πολιτικού: του Σπύρου Δοξιάδη.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης περιλαμβάνει μια σειρά από δημόσιες δράσεις υγείας προσανατολισμένες στην ολόπλευρη πρόληψη. Δράσεις που θα υλοποιούνται από τις δημόσιες δομές υγείας και θα είναι προσιτές δωρεάν σε κάθε πολίτη. Ο οικογενειακός γιατρός, ο γιατρός πρώτης επαφής, θα καθοδηγούν κάθε πολίτη συστήνοντας τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις. Δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη των πιο διαδεδομένων και επικίνδυνων μορφών καρκίνου. Τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η προληπτική εξέταση θα επεκταθεί και τελικά θα γίνει καθολική. Για να φτάσουμε στον πολυπόθητο στόχο να μην χάνεται κανείς συνάνθρωπός μας από καρκίνους που μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.
Ο καρκίνος θα πάψει, επίσης, να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά εντός των νοσοκομείων. Θα ιδρυθούν κέντρα αποκατάστασης της ασθένειας, εκτός νοσοκομειακών μονάδων και θα δημιουργηθούν ομάδες κατ οίκον αποκατάστασης με νοσηλευτές ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές με εξειδίκευση στους πάσχοντες από καρκίνο. Η περίθαλψη, η ιατρική φροντίδα, η ίαση τελικά του καρκίνου είναι υποχρέωση του κράτους. Η εγρήγορση όμως, η πρόληψη και πάνω απ’ όλα η ευαισθητοποίηση για την ασθένεια είναι χρέος όλων μας. Και έναντι των συμπολιτών μας αλλά και έναντι του εαυτού μας.
Πριν από την πρόληψη έρχεται η πρόνοια, με συστηματική άθληση και σωστή διατροφή, με λίγο αλκοόλ και καθόλου κάπνισμα. Προνοούμε για τη δική μας ευεξία και δίνουμε το καλό παράδειγμα σε όλους.
Γιατί η καλή υγεία είναι ατομικό κέρδος και συλλογικό όφελος».

Σχετικα αρθρα

Αντιπαράθεση Ταχιάου – Νοτοπούλου για το Μετρό στη Θεσσαλονίκη

admin

Μετανάστες στα σύνορα: Ο Τσαβούσογλου προκαλεί με fake news στους Financial Times

admin

Μαζί με Τσακαλώτο είδε ο Τσίπρας τον επίτροπο Τζεντιλόνι

admin

Επερώτηση 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εξαγορά Forthnet από την Alter Ego

admin

Δένδιας σε Γκουτιέρες: Ανύπαρκτη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

admin

Σκόπια: Άνω – κάτω η κυβέρνηση με την πινακίδα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» – Διάβημα από την Αθήνα

admin

Άσυλο: Νομοτεχνική βελτίωση από Κεραμέως – Επικοινωνία με Γεννηματά

admin

Σκουρλέτης για προανακριτική Novartis: Ρεβανσιστική και διχαστική επιλογή

admin

Παυλόπουλος: Ελλάδα και Κίνα διεκδικούν την ιστορική προοπτική που τους αναλογεί

admin

Γεωργιάδης: Η επενδυτική έκρηξη έχει ξεκινήσει – Μόνο ο Τσίπρας δεν το ‘χει καταλάβει

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μαραθώνιος επαφών στις ΗΠΑ με τριπλό στόχο

admin

Παυλόπουλος: Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ πολιτισμών δυσκολεύει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών

admin

Τα μέτρα της κυβέρνησης για το προσφυγικό και την προώθηση προσφύγων από την Τουρκία

admin

Παυλόπουλος: Ο Αθανάσιος Ψαλίδας έθεσε τη φιλοσοφία στην υπηρεσία του Φωτισμού του Γένους

admin

Ο Βαρθολομαίος στο Νταβός: Τραγικό να ταυτίζεται η θρησκεία με την τρομοκρατία

admin

Γιάννα Αγγελοπούλου για «Ελλάδα 2021»: Όπως το 2004 ένωσα τους Έλληνες, έτσι θα το κάνω και το 2021

admin

Τα πόθεν έσχες του Κωστή Χατζηδάκη

admin

Τσίπρας: Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο

admin