Image default
Τράπεζες

Πειραιώς: Υπόσχεται άλμα 11 δισ. ευρώ στη μείωση των NPEs

Άλμα 11 δισ. ευρώ στο μέτωπο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures- NPEs) της υπόσχεται για φέτος η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω δύο τιτλοποιήσεων για δάνεια, ονομαστικής αξίας 5 2 δισ. ευρώ, ρυθμίσεων και εκποιήσεων, χωρίς να αποκλείεται η πώληση κάποιου μικρού κλαδικού χαρτοφυλακίου.

Αξιολογώντας τη ψήφιση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, η διοίκηση της Πειραιώς αποφάσισε να επιταχύνει το σχέδιο μείωσης των NPEs, προσθέτοντας στο σχεδιασμό τη διενέργεια, φέτος, άλλης μιας τιτλοποίησης.

Ειδικότερα, η Πειραιώς θα ξεκινήσει, άμεσα, την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ (project Phoenix), την οποία είχε προαναγγείλει από τα μέσα της περσινής χρονιάς. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών τον Μάρτιο, την υποβολή δεσμευτικών και την υπογραφή SPA τον Μάιο και ολοκλήρωση της συναλλαγής τον Ιούλιο.

Τη σκυτάλη θα πάρει η δεύτερη τιτλοποίηση NPLs και NPEs από όλες τις υποκατηγορίες, ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ. Το project Vega, όπως ονομάζεται, αναμένεται να ολοκληρωθεί, βάσει του ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος, τον Δεκέμβριο, με υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο.

Από τις δύο τιτλοποιήσεις η τράπεζα αναμένεται να εγγράψει ζημιά της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ η επίπτωση στα κεφάλαιά της θα είναι κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ χαμηλότερη ( περίπου 900 εκατ. ευρώ ή 180 μ.β), λόγω της μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού.

Σπάει σε Holding και «νέα Πειραιώς»

Με δεδομένο ότι οι παραπάνω ζημιές δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τη φετινή κερδοφορία, η Πειραιώς θα προχωρήσει, όπως αποκάλυψε το Euro2day, σε εταιρικό μετασχηματισμό, κατά το πρότυπο της Eurobank, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η διάταξη του νόμου Χαρδούβελη που επιβάλει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου. Δηλαδή, θα αποσχισθεί ο κλάδος τραπεζικών εργασιών και θα εισφερθεί σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Πειραιώς). Η νέα Πειραιώς θα ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη, που θα μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών.

Η νέα Πειραιώς θα διατηρήσει το 100% των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης των δύο τιτλοποιήσεων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ ( 1,1 δισ. του Vega και 0,9 δισ. του Phoenix), οι οποίες θα λάβουν κρατική εγγύηση, καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης.

Η Πειραιώς Συμμετοχών, πέραν του 100% της νέας Πειραιώς, θα διατηρήσει το 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων Vega και Phoenix και θα τους μεταβιβάσει στους αγοραστές, εγγράφοντας τη ζημιά, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Εκδόσεις τίτλων Tier I και Tier II ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ

Η επίπτωση στα κεφάλαια από τη ζημιά των δύο τιτλοποιήσεων θα αντισταθμισθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, από εκδόσεις νέων τίτλων Tier I ή Tier II, συνολικού ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια από τις νέες εκδόσεις θα ενισχύσουν το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας κατά 120 μονάδες βάσης. Στο τέλος της χρονιάς ο σχετικός δείκτης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 15,5% από 16% τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Ταυτόχρονα, μέσω ρυθμίσεων και εκποιήσεων η τράπεζα επιδιώκει να συρρικνώσει τα NPEs της κατά 4 δισ. ευρώ.

Εφόσον ο φετινός στόχος συνολικής μείωσης των NPEs κατά 11 δισ. ευρώ επιτευχθεί, το ποσοστό των εν Ελλάδι NPEs θα υποχωρήσει στο τέλος της χρονιάς στα επίπεδα του 29% (περίπου 13 δισ. ευρώ) από 49% στο τέλος του 2019 (24 δισ. ευρώ). Το 2021 τα NPEs θα περιοριστούν σε περίπου 10 δισ. (NPE ratio 22%), το 2022 κάτω από τα επίπεδα του 8 δισ. ευρώ (NPE ratio περίπου στο 15%). Σε μονοψήφιο ποσοστό θα πέσουν στο τέλος του 2023.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο πλάνο τριετίας 2019-21 προέβλεπε την υποχώρηση των NPEs φέτος σε περίπου 17 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2021 θα διαμορφωνόταν σε περίπου 12 δισ. ευρώ.

RoTE 10% στο τέλος του 2022

Η ταχύτερη μείωση των NPEs και η επακόλουθη μείωση των προβλέψεων, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αύξηση των χορηγήσεων και της μείωσης του δείκτη cost to income κάτω από τα επίπεδα του 50% θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση της απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων από 3% σήμερα (σ.σ. στοιχεία 9μήνου 2019) σε περίπου 10% στο τέλος του 2022 (ένα χρόνο νωρίτερα από το στόχο του πλάνου Ατζέντα 2023).

Σχετικα αρθρα

Eurobank Κύπρου: Κέρδη 24,2 εκατ. και σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019

admin

HSBC: Εξατομικευμένη η τραπεζική του μέλλοντος

admin

Αναστασάτος (Eurobank): Κρίσιμη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων

admin

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση υπό τον Ντράγκι – Ποια τα πέντε βασικά ερωτήματα

admin

Deutsche Bank: Πιο αισιόδοξοι οι αναλυτές για Πειραιώς και Alpha

admin

Ξεκινά το Ταμείο Εγγυοδοσίας

admin

Μικρή μείωση καταθέσεων στα 139,5 δισ. το Νοέμβριο

admin

Η ακτινογραφία του deal Eurobank- Fortress

admin

Περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ζητά η ΤτΕ

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα στο ραντεβού SSM-τραπεζιτών

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς στην 28η AGROTICA

admin

Μεγάλου: Προχωράμε δυναμικά στην εξυγίανση του ισολογισμού

admin

Τράπεζες: Αυξάνεται το όριο των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες

admin

Eurobank: Γιατί κατέβασαν ταχύτητα οι εξαγωγές στο οκτάμηνο

admin

Σταϊκούρας: Τα οφέλη για το Δημόσιο από το swap ομολόγων με την Εθνική

admin

Καμπανάκι ΤτΕ για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

admin

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Νέο δάνειο της EBRD στην Akbank της Τουρκίας

admin