Image default
Οικονομία

Πρώτη κατοικία : Χωρίς προστασία από την Πρωτομαγιά

Από την 1η Μαΐου μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Έτσι, ως κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 30η Απριλίου.

Από εκείνη την ημέρα και μετά κανένας δανειολήπτης δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών του, ούτε θα έχει οποιαδήποτε προστασία από τις κινήσεις των τραπεζών και των fund τα οποία έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος τόνισε από την Αθήνα ότι η μείωση των κόκκινων δανείων, που συνδέεται με τους πλειστηριασμούς, αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι τράπεζες αλλά και για να συζητηθεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η πρώτη κατοικία

Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ 100,3 κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και χρωστάνε δάνειο πρώτης κατοικίας να σπεύσουν στις τράπεζες έως τις 30 Απριλίου, προκειμένου να κάνουν αίτημα να ενταχθούν στην προστασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Είπε ότι τα κριτήρια για την προστασία των δανειοληπτών έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πως η τωρινή κυβέρνηση αφαίρεσε τη γραφειοκρατία και υποχρέωσε τις τράπεζες να έχουν υπαλλήλους που να εξυπηρετούν τους δανειολήπτες.

Από την Πρωτομαγιά και μετά η Ελλάδα επιστρέφει στην «κανονικότητα» των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, «κανονικότητα» σημαίνει απάλειψη όλων των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν ξεπεράσει τις 60.000. για τον μικρό αριθμό των εκκαθαρίσεων, που φτάνουν τις 250 με 300, τόνισε πως όταν ανέλαβε την εξουσία η παρούσα κυβέρνηση ήταν μηδενικές, έως τον Οκτώβριο έφτασαν τις 9 και το ότι σήμερα είναι 250, «είναι γεωμετρική άνοδος».

Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη

Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στον νόμο θα πάψουν να προστατεύονται.

Πρόκειται για 100.000 περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων που θα συνεχίσουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς, το οποίο ωστόσο δεν ισχύει για νέες αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 70.000 δανειολήπτες έχουν βρει προστασία στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, η οποία ωστόσο δείχνει σταδιακά να καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι πλέον αρνητικός για τους δανειολήπτες, αξιολογώντας ότι μερίδα των οφειλετών έχει καταφύγει στον νόμο μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και χωρίς να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κριτήρια.

Οι πλειστηριασμοί

Την ίδια στιγμή, η δοκιμασία για την κυβέρνηση πρόκειται να είναι στο πεδίο των πλειστηριασμών χωρίς περιορισμούς για την πρώτη κατοικία, οι οποίοι συνδέονται με τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα ιδιωτών.

Οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση την εντατικοποίηση των πλειστηριασμών.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία και – σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας – θα πρέπει αν προβλέπουν την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η συζήτηση σε αυτό το θέμα τελείωσε στο ότι εφεξής θα υπάρχει συνεχής επαφή για την δημιουργία του νέου καθεστώτος για το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.

-

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ και Κίνα υπέγραψαν τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κοροναϊός : Θετική έκπληξη η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο

admin

Κορονοϊός: Αύξηση ενίσχυσης επιχειρήσεων μέχρι 500.000 σε βάθος τριετίας

admin

Εκατό χιλιάδες περιπτώσεις «ξεχασμένων» εισοδημάτων ερευνά η ΑΑΔΕ

admin

Επίδομα 534 ευρώ σε εργαζομένους εποχικών ξενοδοχείων – Πώς θα γίνουν οι δηλώσεις

admin

Eurogroup – κοροναϊός : Στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας η πιστωτική γραμμή από τον ESM

admin

Σταϊκούρας: Διευρύνονται τα κριτήρια για τα 2 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

admin

Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP καταργεί 10.000 θέσεις εργασίας

admin

Αποζημίωση 50 δισ. δολαρίων σε πρώην μετόχους του ομίλου Yukos

admin

Κατώτατος μισθός : Τι αλλαγές έρχονται από το 2020 για τους εργαζόμενους

admin

Εκνευρισμός στην ΕΕ για Ερντογάν: Χρησιμοποιεί τους μετανάστες σε θανάσιμο πολιτικό παιχνίδι

admin

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιπτώσεις θα υπάρξει μείωση έως και 20%

admin

Οι νέες απειλές Τραμπ για αποχώρηση από τον ΠΟΕ, προκαλούν την αντίδραση του Κρεμλίνου

admin

Όμηρος του Ερντογάν η τουρκική λίρα – Αναζωπυρώνονται φόβοι για κρίση

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Έρχεται παράταση – Ποιοι θα πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο

admin

ΔΝΤ: Ο κοροναϊός θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Στήριξη του ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τη μείωση των πλεονασμάτων

admin