Image default
Τράπεζες

Goldman Sachs: Μικρό πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον κορωνοϊό

Μικρό πλήγμα θα δεχθεί η παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 από την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Goldman Sachs, υποθέτοντας ότι θα υπάρξει επιθετική αντίδραση από τις κινεζικές αρχές αλλά και από άλλες, για να μειωθεί δραματικά το ποσοστό των νέων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Oπως μεταδίδει το -, η Goldman Sachs υποβαθμίζει την ανάπτυξη παγκοσμίως κατά 0,1 με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η πιο σημαντική επίπτωση του κορωνοϊού θα υπάρξει στην Κίνα –ωστόσο, με δεδομένη τη σημασία της Κίνας στην παγκόσμια ανάπτυξη, θα υπάρξουν συνέπειες παγκοσμίως.

Ανά τομέα, ο κινεζικός ιός θα έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στον κλάδο των προϊόντων και των υπηρεσιών εντός και εκτός Κίνας, που βασίζονται στους Κινέζους καταναλωτές.

Η Moody’s αναμένει ότι η έξαρση του ιού θα έχει προσωρινή επίπτωση στην κινεζική οικονομία ενώ εκτιμά ότι η αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ στην Κίνα θα παραμείνει σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψή της για 5,8% το 2020.

Μετά την έξαρση του SARS το 2003, οι χρηματοοικονομικές αγορές στην Κίνα αποδυναμώθηκαν σημαντικά, αλλά μόνο για μία σύντομη περίοδο. Ωστόσο, το ζήτημα του SARS δεν μπορεί να συγκριθεί εντελώς με το σημερινό θέμα του κορωνοϊού, καθώς η κινεζική οικονομία έχει αλλάξει αισθητά από το 2003.

Οι εταιρείες που νιώθουν τις επιπτώσεις:

*Apple: Εδωσε πιο μεγάλο εύρος, από ό,τι συνήθως, για τις προοπτικές όσον αφορά τα έσοδα του τριμήνου που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, καθώς έχει προμηθευτές στην Ουχάν, κινεζική περιοχή που βρίσκεται στην πηγή του προβλήματος.

*Baidu: Ανέβαλε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου.

*Carlsberg: Αναμένει πλήγμα, αλλά όπως είπε, είναι νωρίς να δώσει κάποια εκτίμηση.

*Electrolux: Η επιδημία θα έχει σημαντική επίπτωση, δήλωσε η εταιρεία, εάν οι Κινέζοι προμηθευτές επηρεαστούν περαιτέρω.

*Foxconn: Οι παραγγελίες της προς τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της Apple, θα μπορούσαν να διαταραχθούν, εάν ένα κινεζικό εργοστάσιο συνεχίσει να είναι εκτός λειτουργίας για δεύτερη εβδομάδα. Η Foxconn έχει διακόψει σχεδόν όλη την παραγωγή της στην Κίνα, σύμφωνα με πηγή του -.

*H&M: Εχει κλείσει περίπου 45 καταστήματα στην Κίνα.

*Jaguar, Land Rover: Η μητρική τους εταιρεία, Tata Motors, αναμένει ότι η έξαρση του ιού θα εμποδίσει την παραγωγή στην Κίνα και θα χτυπήσει τα κέρδη.

*Levi Strauss: Εκλεισε τα μισά καταστήματα στην Κίνα και δήλωσε ότι θα έχει βραχυπρόθεσμο πλήγμα.

*LG Display: Δεν έχει κλείσει εργοστάσια στην Κίνα, αλλά προειδοποίησε ότι η εξάπλωση του ιού αυξάνει την αβεβαιότητα για τους προμηθευτές.

*McDonalds’s: Εκλεισε αρκετές εκατοντάδες καταστήματα από τα 3.300 σημεία του στην Κίνα, ενώ ανακοίνωσε ότι η συνολική επίπτωση στα κέρδη θα είναι «αρκετά περιορισμένη», εάν ο ιός παραμείνει στην Κίνα.

*Samsung Electronics: Εδωσε παράταση στην αργία για τον εορτασμό του νέου Σεληνιακού Ετους και κράτησε κλειστά κάποια εργοστάσια, σε ευθυγράμμιση με τις οδηγίες της κινεζικής κυβέρνησης. Δεν έκανε ωστόσο κάποιο σχόλιο για τις επιπτώσεις.

*Sony: Ενίσχυσε το ετήσιο outlook για τα κέρδη, αλλά δήλωσε ότι η επίπτωση από τον ιό θα μπορούσε να την οδηγήσει σε αναθεώρηση.

*Πανδώρα: Ο κινεζικός ιός έχει οδηγήσει σε «άνευ προηγουμένου» πτώση της καταναλωτικής κίνησης στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε η εταιρεία κοσμημάτων, προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις.

*Starbucks: Εκλεισε περισσότερα από τα μισά καταστήματα (συνολικά διαθέτει 4.300 στην Κίνα), καθυστέρησε το προγραμματισμένο update για τις προβλέψεις του 2020 και αναμένει ουσιαστικό αλλά προσωρινό χτύπημα.

*Tesla: Προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση 1-1,5 εβδομάδας στην παραγωγή των Model 3 στη Σανγκάη θα μπορούσε να είναι πλήγμα για τα κέρδη του τριμήνου που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, καθώς η Κίνα έδωσε εντολή για κλείσιμο του εργοστασίου.

Σχετικα αρθρα

Ξανά στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς με τιμή 4,785 ευρώ

admin

Β.Ψάλτης: «Η Alpha Bank έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

admin

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες – Τι είπε για τρ.Πειραιώς

admin

«Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove

admin

Πηγές ΤΧΣ: Προέχει το δημόσιο συμφέρον για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Πειραιώς

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Απαντήσεις για την ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη

admin

Τράπεζες: Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ

admin

Τρ.Πειραιώς:Εξηγήσεις για την ΑΜΚ στην ΕΚ

admin

ΕΚΤ:Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα φτίαξουμε ψηφιακό ευρώ

admin