Image default
Οικονομία

Γ. Ζαββός: Ανερμάτιστες οι φημολογίες ότι ο «Ηρακλής» ξεσπιτώνει

Διαβεβαιώσεις ότι η προτεραιότητα του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια είναι σε ρυθμίσεις και όχι σε ρευστοποιήσεις της περιουσίας των δανειοληπτών, έδωσε στην Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι λένε ότι ο “Ηρακλής” θα ξεσπιτώνει. Είναι ακριβώς το αντίθετο που θα γίνει».

Και συμπλήρωσε: «Οι διαχειριστές είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν βιώσιμες και εξατομικευμένες λύσεις. Οι άκριτα διακινούμενες φημολογίες ότι ο “Ηρακλής” ξεσπιτώνει όχι μόνο είναι ανερμάτιστες και αντίθετες σε οποιαδήποτε πραγματικότητα λειτουργίας μίας νέας σημαντικής αγοράς με σκοπό την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά κυρίως ο “Ηρακλής”  ευνοεί τον Έλληνα φορολογούμενο που υπέφερε επί μία 10ετία και δεν μπόρεσε να βρει την στοιχειώδη ρευστότητα για το νοικοκυριό ή την επιχείρησή του. Ανοίγει το δρόμο αφαιρώντας από τις τράπεζες τα “κόκκινα” δάνεια και βρίσκει τώρα βιώσιμες λύσεις για την αποπληρωμή των οφειλών».

Ο κ. Ζαββός επιχείρησε να κατευνάσει την ανησυχία που υπάρχει για επικείμενο μπαράζ πλειστηριασμό μετά την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1ης Μαίου, λέγοντας ότι «καταρρέει η διακινούμενη φιλολογία περί πληθώρας πλειστηριασμών» και διευκρίνισε ότι ο «Ηρακλής» είναι «μια σαφής ρεαλιστική συστημική λύση μετά από μια μακροχρόνια περίοδο τελμάτωσης της ελληνικής οικονομίας».

Μάλιστα εκτίμησε ότι «ο ”Ηρακλής” είναι μια λύση τουλάχιστον για το μισό του όγκου των δανείων». «Δεν λέμε ότι λύνονται όλα τα προβλήματα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δίνει την δυνατότητα και ανοίγει τις πόρτες ώστε οι τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους». Μάλιστα απηύθυνε ένα «μήνυμα» προς τράπεζες και διαχειριστές: «Είμσαστε εν αναμονή. Έχουμε ανοίξει για δουλειές και περιμένουμε τις τράπεζες και τους διαχειριστές με τους πλήρεις φακέλους με τις προϋποθέσεις που ζητάει ο νόμος». «Ο Ηρακλής λειτουργεί και περιμένει να αρχίσει αυτή η διαδικασία», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών. Ανέφερε εξάλλου ότι με τον «Ηρακλή» επανεκκινεί το τραπεζικό σύστημα και «οι τράπεζες πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους σε σύντομο διάστημα».

Προανήγγειλε δε νομοσχέδιο για τις χρηματοδοτήσεις λέγοντας ότι «μας ενδιαφέρει εκείνος που δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα». Κατά τα λοιπά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις Αναστάσιος Πανούσης, ερωτηθείς σχετικά με τον πιθανό αριθμό των πλειστηριασμών απάντησε ότι «ο ακριβής αριθμός είναι αρκετά δύσκολο να εκτιμηθεί διότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δανειοληπτών που έρχεται τελευταία στιγμή και κάνει ρύθμιση».

O αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η οικονομία δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τις τράπεζες, το αντίστροφο ισχύει, οι τράπεζες υπάρχουν για να εξυπηρετούν την οικονομία». Και σημείωσε ότι «δεν θα αφήσουμε να γονατίσει η οικονομία για να εκκαθαριστούν τα βιβλία των τραπεζών». Όπως ανέφερε εξάλλου, «το 40% των νοικοκυριών αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις δαπάνες κατοικίας» και διερωτήθηκε «πόσα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία έχουν περάσει στους εξυπηρετητές και πόσοι πλειστηριασμοί υπολογίζονται για φέτος;».

-

Σχετικα αρθρα

Φοροελαφρύνσεις : Τα οφέλη για μισθωτούς και ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Thomas Cook: Ξεκινά άμεσα η χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις «χτύπησε» η πτώχευσή της 

admin

Κοροναϊός – Γαλλία : Ύφεση τουλάχιστον 8% «βλέπει» η διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας

admin

«Όχι» του ΔΝΤ στη Βενεζουέλα που ζήτησε δάνειο για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό

admin

Το νερό στην εποχή του IoT (Internet of Things)

admin

Eurogroup : Ξεκινά η συνεδρίαση για επικύρωση της συμφωνίας – Τι προβλέπει

admin

Στο φουλ οι μηχανές για ανάνηψη του τουρισμού – Δυσοίωνα μηνύματα από το πρώτο τρίμηνο

admin

Προειδοποίηση Κάρνεϊ για το κλίμα: Ας αλλάξουμε προτεραιότητες προτού να είναι αργά

admin

Πτωτικό ξεκίνημα στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Τα επόμενα βήματα για το Ελληνικό και τα σχέδια της Lamda Development

admin

Πόλεμος Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για τα παλιά μνημόνια και τον κίνδυνο νέου

admin

Επίδομα παιδιού: Κάθε πότε υποβάλλεται Α21 – Πότε θα καταβληθεί η δ’ δόση

admin

Πετρέλαιο : Συμφωνία για μείωση της παραγωγής, έρχεται αύξηση τιμών

admin

Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο

admin

Έτοιμη για «κορωνο-δάνειο» η Κύπρος

admin

Κορωνοϊός: Στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου οι αποφάσεις για τη λήψη μέτρων

admin

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει τους όρους του για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

admin

Βρούτσης: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προαπαιτούμενο για ελκυστική αγορά εργασίας

admin