Image default
Ευρώπη

Εγκαινιάστηκε το Tαμείο επενδύσεων BlueInvest για την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Ένα νέο Tαμείο επενδύσεων, το «BlueInvest» για την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας, μετοχικού κεφαλαίου 75 εκατομμυρίων ευρώ εγκαινιάστηκε σήμερα Τρίτη και αναμένεται να συμβάλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η γαλάζια οικονομία αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και χερσαίες επιχειρήσεις που συμβάλλουν στη θαλάσσια οικονομία. Πολλές από τις εταιρείες και επιχειρήσεις είναι σε αρχικό στάδιο, και συχνά προκύπτουν από προγράμματα Ερευνας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Οι συγκεκριμένες εταιρείες αναπτύσσουν λύσεις για ΑΠΕ, προϊόντα βιώσιμης αλιείας, γαλάζια βιοτεχνολογία.

«Οι ωκεανοί είναι οι πρώτοι που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή, αλλά μπορούν και να προσφέρουν πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης σε κάθε τομέα της θαλάσσιας δραστηριότητας, από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, έως την υπεράκτια αιολική, κυματική και παλιρροϊκή ενέργεια, τη γαλάζια βιοτεχνολογία και πολλά άλλα πεδία καινοτομίας, δήλωσε ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών & Αλιείας.

«Το νέο επενδυτικό ταμείο είναι ένα εργαλείο το οποίο συμβάλλει, αφενός, στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και εξασφαλίζει, αφετέρου, την οικονομική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ΜμΕ που αναπτύσσουν καινοτόμα, βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Εμα Ναβάρο αρμόδια για τη γαλάζια οικονομία δήλωσε ότι «αναπτύσσουμε καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις για να στηρίξουμε τη γαλάζια οικονομία. Λύσεις που μας επιτρέπουν να παρέχουμε χρηματοδότηση για την προστασία των ωκεανών και να μετατρέψουμε τις θάλασσες σε βιώσιμο οικονομικό πόρο. Το ταμείο BlueInvest θα συμβάλει σημαντικά στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και στην εκκίνηση κρίσιμων έργων.»

«Οι επενδύσεις στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας που υπογράψαμε σήμερα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιοι πόροι στην ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του τομέα», τόνισε και ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδυσεων Αλέν Γκοντάρ.

Το ΕΤΕ αποτελεί μέρος του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Κεντρική αποστολή του είναι η υποστήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης μέσω διευκόλυνσης της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση. Το ΕΤΕ σχεδιάζει και αναπτύσσει επιχειρηματικά και αναπτυξιακά κεφάλαια, εγγυήσεις και μέσα μικροχρηματοδότησης που προορίζονται ειδικά για το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.

Το νέο πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (γνωστό ως Σχέδιο Γιούνκερ), τον χρηματοδοτικό πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.

Σχετικα αρθρα

Μισό εκατομμύριο νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο 2008-2017

admin

Η Κομισιόν προσφέρει επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών συνόρων

admin

Προειδοποίηση Βαρβιτσιώτη για την απειλή του λαϊκισμού στο μέλλον της Ευρώπης

admin

Χατζηδάκης: Στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU Αλεξανδρούπολης ο ΔΕΣΦΑ – Στις 22 Σεπτεμβρίου οι υπογραφές για το East Med Gas Forum

admin

«Έπεσαν» οι υπογραφές με κοινοπραξία TOTAL-ENI για το οικόπεδο 7

admin

Άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph

admin

Το ηράκλειο έργο της αποκατάστασης των αρχείων της Stasi

admin

ΕΕ: Βάζει κανόνες στο ίντερνετ, αλλά μένει πίσω στην καινοτομία. Γιατί;

admin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δέχεται προσφυγικές ροές ασύμμετρες με την έκταση και τον πληθυσμό της

admin

Η στάση της Ισπανίας για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

admin

ΦΠΑ οικοδομή: Η Κομισιόν λέει «όχι» στην αναστολή – Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

admin

Καταστροφικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αλιεία

admin

Δύσκολα αλλάζει η απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

admin

Ο αντισημιτισμός στη Γαλλία

admin

«Μετράει αντίστροφα» για την ολοκλήρωση του TAP

admin

Ολλανδική προσφυγή κατά της Volkswagen για το σκάνδαλο ντίζελγκεϊτ

admin

Από την Κομισιόν στο Μαξίμου, σύμβουλος του πρωθυπουργού

admin

Τί ζητά ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης από τον ΓΓ του ΟΗΕ – τί λέει για Ελλάδα – Τουρκία – ΑΟΖ κλπ

admin