Image default
Τράπεζες

Ζαββός: Οι διαχειριστές θα δώσουν λύσεις στα κόκκινα δάνεια

Το σχέδιο Ηρακλής έχει την ψήφο εμπιστοσύνης όλων των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, τόνισε ο Γιώργος Ζαββός μιλώντας στη Βουλή για το θέμα, τονίζοντας ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν.

Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι ειδική επιτροπή θα παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία τιτλοποίησης και θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις επί του θέματος. «Το Δημόσιο πρέπει να ξέρει τι γίνεται, γιατί έχει δώσει την εγγύησή του», συμπλήρωσε.

Η τιτλοποίηση μεταφέρει τα κόκκινα δάνεια σε όχημα ειδικού σκοπού και η διαχείρισή τους ανατίθεται σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. «Το σημαντικό και κρίσιμο θέμα είναι αν και πώς αυτοί οι διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Στο παρελθόν υπήρξαν δυστοκίες από τις τράπεζες στο να κάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε από φόβο των τραπεζικών υπαλλήλων είτε λόγω του κεφαλαιακού κόστους».

Ο διαχειριστής έχει ευελιξία λύσεων, εκτίμησε ο Γ. Ζαββός, και όπως δήλωσε, έχει ίδιο όφελος να επιδιώξει συναινετικές λύσεις γιατί μια ρευστοποίηση είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα. «Εχει κάθε συμφέρον να προσεγγίσει τον δανειολήπτη με διάθεση λύσης», τόνισε, θυμίζοντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν και την τεχνογνωσία όσο και τους πόρους.

Ο Ηρακλής δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν εξυπηρετούμενα δάνεια στην τιτλοποίηση, θύμισε ο υπουργός, αλλά εκτίμησε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου συμμετέχοντας στη συζήτηση τόνισε ότι το ζήτημα είναι να προχωρήσουμε μπροστά και γρήγορα.

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Παππάς άσκησε κριτική στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Ο Ηρακλής δεν είναι σχήμα για τις τράπεζες, έπρεπε να είναι ένα σχήμα για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι απόλυτος στόχος να βελτιώσουν τα βιβλία τους οι τράπεζες». Χαρακτήρισε μείζον θέμα το αποτύπωμα που θα έχει η διαχείριση των κόκκινων δανείων στην ελληνική οικονομία.

Όπως είπε αναδεικνύεται ένα μεγάλο κενό. Πρέπει να συζητήσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική. Δεν την έχετε φέρει προς συζήτηση παρότι ψηφίσατε το σχέδιο Ηρακλής και ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η οικονομία παραμένει σε κρίση με την ανεργία στο 17%. Ζήτησε σαφή απάντηση για το πόσα δάνεια με πρώτη κατοικία έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης και πόσοι πλειστηριασμοί θα γίνουν επί αυτών. «Δεν ταιριάζουν απόψεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει προστασίας πρώτης κατοικίας», τόνισε.

Ο Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε παράλληλα αν υπάρχει διασφάλιση ότι θα είναι μηδενικού ρίσκου τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης.

Σχετικα αρθρα

Η ΕΕ πιέζει τη Μάλτα για τα «χρυσά διαβατήρια» της Bank of Valletta

admin

Οι φάκελοι Μητσοτάκη στη συνάντηση με τους τραπεζίτες

admin

JP Morgan: Θετική για ελληνικές τράπεζες η άρση της «φραγής» στα ομόλογα

admin

Τι πέτυχαν και που υστερούν οι τράπεζες το H1

admin

Πού θα κριθεί το «στοίχημα» των επενδύσεων

admin

Ισπανία: €62,7 δισ. το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τομέα

admin

ΤτΕ: Επιτυχώς πέρασαν το stress test οι μη συστημικές τράπεζες

admin

Συνάντηση Σταϊκούρα με την διοίκηση του ΣΕΤΕ

admin

Τράπεζες: Παρατείνονται οι διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των δανείων

admin

Online έκδοση πιστωτικής κάρτας από την Eurobank

admin

Αlpha Bank: Κερδοφορία 86,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

admin

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου εγκρίνεται από το Δ.Σ. το σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank

admin

Goldman Sachs: Εσοδα υψηλότερα από τις προσδοκίες το Q4

admin

ΤτΕ: Ανοδος επιτοκίων σε εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια

admin

Eurobank: Αρραβώνας με Pimco για το mega deal

admin

Πώς θα δοθούν δάνεια με κρατική εγγύηση

admin

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για αύξηση των «κόκκινων» δανείων στο 50%

admin

Μυλωνάς: Δημιουργούνται συνθήκες για μεγάλη αύξηση επενδύσεων

admin