Image default
Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου

H Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε σήμερα δημόσια διαβούλευση για να ετοιμάσει έως το τέλος της χρονιάς ένα σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, της νόσου που είναι η αιτία για έναν θάνατο στους τέσσερις στην Ευρώπη.

«Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά: με την πρόληψη και την έρευνα, με μια νέα στρατηγική όσον αφορά τα δεδομένα και με την ίση μεταχείριση σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της Κομισιόν μίλησε για τον θάνατο της μικρής της αδελφής, στην ηλικία των 11 ετών, όταν εκείνη ήταν 13, από σάρκωμα. Προτού υποδεχτεί στο βήμα την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια για να καταρτίσει το πρόγραμμα, επιζήσασα η ίδια από έναν καρκίνο του μαστού.

«Καμιά από τις ιστορίες μας δεν είναι ασυνήθιστη. Όλοι έχουμε έναν φίλο, έναν συνάδελφο, έναν συγγενή που το βίωσε», τόνισε.

Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνιο με καρκίνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Η ασθένεια έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σύστημα της υγείας και της οικονομίας, καθώς το 40% των κρουσμάτων καρκίνου συνδέεται με αιτίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν», υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Το σχέδιο της Κομισιόν που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος της χρονιάς θα παρουσιάσει προτάσεις για τη δραστική αντιμετώπιση όλων των βασικών σταδίων της νόσου: πρόληψη, ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση, ποιότητα ζωής του ασθενή και του περιβάλλοντός του. Η Επιτροπή σκοπεύει επίσης να βελτιώσει την πρόσβαση στη θεραπεία, να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και σε προσιτή τιμή και να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς που περιθάλπουν τους ασθενείς.

«Η προσωπική μου εμπειρία μου άνοιξε τα μάτια γι αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη, να σπάσει η σιωπή, να πάψει το στίγμα. Η εμπειρία αυτή μου έδειξε ότι όλοι οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στη βέλτιστη αγωγή, σε προσιτά φάρμακα και σε ψυχολογική υποστήριξη», δήλωσε η Κυριακίδου.

Το 2016, σχεδόν 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η νόσος είναι η αιτία για έναν θάνατο στους τέσσερις. Στα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο είναι 37%.

Το ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με τον καρκίνο ήταν πιο υψηλό στην Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Αντίθετα, το ποσοστό ήταν πιο χαμηλό κατά μέσο όρο στην Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Μάλτα, τη Σουηδία και την Ισπανία.

Το ποσοστό είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ στη Γαλλία.

«Θα πρέπει όλοι να έχουμε την ίδια πρόσβαση στην υγεία», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γιατρός στο επάγγελμα. «Σχεδόν 25 κράτη μέλη έχουν προγράμματα για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Αυτό είναι καλό! Αλλά μόνο 20 κράτη έχουν για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια γυναίκα που έχει προσβληθεί από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ζει στη Ρουμανία διατρέχει 16πλάσιο κίνδυνο να πεθάνει από μια γυναίκα με την ίδια νόσο που ζει στην Ιταλία», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σχετικα αρθρα

Σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα ζητήσει η Αθήνα

admin

COP25: Ο πλανήτης έχει καταστραφεί και αυτή είναι μόνο η αρχή

admin

Ανδρουλάκης σε ευρωβουλευτές: Αναθεώρηση Συνθήκης του Δουβλίνου και πρόγραμμα μετεγκατάστασης

admin

Το μήνυμα Βαρβιτσιώτη για την έναρξη της γερμανικής Προεδρίας στην ΕΕ

admin

Κομισιόν για Brexit: Παραμένει ενιαία η θέση της Ε.Ε.

admin

Πυρά ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση της φον ντερ Λάιεν

admin

Πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις για το Brexit

admin

Ασημακοπούλου: Απρόθυμα τα κράτη–μέλη να υποδεχθούν προσφυγόπουλα από την Ελλάδα

admin

Γκουτέρες – ΟΗΕ: «Αν έχετε άσχημα νέα, μην έρθετε!» – πάνω από 60 ηγέτες θα μιλήσουν στη Σύνοδο για το Κλίμα

admin

690 εκατομμύρια κάθε χρόνο χάνει η Ελλάδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

admin

Ο «πατέρας» του παγκόσμιου ιστού αποκάλυψε το παγκόσμιο συμβόλαιo για να σώσει το Ίντερνετ

admin

Εκλογές στην Πολωνία: Το αποτέλεσμα θα καθορίσει τη σχέση Βαρσοβίας-ΕΕ

admin

Σαρλ Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

admin

Νέα φιλοσοφία Ζεεχόφερ για το άσυλο

admin

Έρευνα Viber: Ψηφιακά προσωπικά δεδομένα – Τι λένε οι χρήστες στην Ευρώπη

admin

ΣΕΣΜΑ: προβληματισμός για την απόδοση του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία

admin

φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή πρόκληση το πρόβλημα στα σύνορα της Ελλάδας

admin

Η Βαυαρία ζητά υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού για όσους επιστρέφουν στη Γερμανία

admin