Image default
Οικονομία

Κτηματολόγιο: Πότε ξεκινά η διαδικασία της ανάρτησης για την Αθήνα -Τι πρέπει να κάνετε

«Σινιάλο» προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα έστειλε το Κτηματολόγιο, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία της ανάρτησης.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, η πρώτη φάση της διαδικασίας κτηματογράφησης κινήθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς το τελευταίο οκτάμηνο. Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο προκύπτει ότι η υποβολή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής ξεπέρασε το 72%, με τον συμβατικό στόχο να είχε τεθεί στο 55%.

Η τάση αυτή οδήγησε τη διοίκηση του Κτηματολογίου στην εκτίμηση ότι εντός του Φεβρουαρίου το ποσοστό θα «αγγίξει» το 93% της επικράτειας.

Κτηματολόγιο: Πότε ξεκινά η διαδικασία της ανάρτησης

Στην ίδια ανακοίνωση το Κτηματολόγιο γνωστοποίησε ότι στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία της ανάρτησης για την Αθήνα. Η φάση της ανάρτησης είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr το πιθανότερο σενάριο είναι το Κτηματολόγιο να «εγκαινιάσει» τη διαδικασία της ανάρτησης εντός του Μαρτίου -με τους απαισιόδοξους να τοποθετούν την ημερομηνία εκκίνησης στις αρχές Απριλίου.

Η διαδικασία της ανάρτησης του Κτηματολογίου στην Αθήνα θα διαρκέσει δυο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων διαμένουν στο εξωτερικό. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν την ορθότητα της καταγραφής της περιουσίας τους και αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν εμπρόθεσμα οι απαραίτητες αντιρρήσεις. Εντός του 2020 στο στάδιο της ανάρτησης θα μπαίνουν σταδιακά και άλλες περιοχές της χώρας.

Τι είναι η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων

Στο σχετικό οδηγό, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφέρει ότι η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) είναι κορυφαία στιγμή στη διαδικασία σύνταξης του Κτηματολογίου, καθώς δημοσιοποιείται για δύο μήνες στα Γραφεία Κτηματογράφησης, η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και δίνεται η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, τα στοιχεία της Ανάρτησης είναι:

1. Ο κτηματολογικός πίνακας, που περιλαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων μιας περιοχής, οργανωμένος ανά τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου που είναι μοναδικός για κάθε ακίνητο) και

2. Το κτηματολογικό διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζονται τα γεωμετρικά στοιχεία των ακινήτων (όρια, θέση).

Εκτός από την Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στα Γραφεία Κτηματογράφησης, οι δικαιούχοι θα λάβουν ταχυδρομικά αποσπάσματα από τους κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχουν δηλώσει.

Πώς υποβάλλεται αίτηση διόρθωσης στο Κτηματολόγιο

Το Κτηματολόγιο επισημαίνει ότι στην περίπτωση που δεν συμφωνεί με κάποιο στοιχείο ο ενδιαφερόμενος, κατά τη φάση της ανάρτησης, μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης προσωπικών στοιχείων ή προδήλου σφάλματος (ατελώς) ή ένσταση (καταβάλλοντας πέντε ευρώ) μέσα σε προθεσμία δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού (και τεσσάρων μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού) στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Η αίτηση διόρθωσης προσωπικών στοιχείων αφορά π.χ. στοιχεία επικοινωνίας ενώ  η «αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος» υποβάλλεται στις περιπτώσεις σφάλματος πληκτρολόγησης (στοιχεία τίτλου, εκδότη, στοιχεία μεταγραφής, χρήση, αριθμό κτιρίου ή ορόφου στον τίτλο κ.λπ)

Η αίτηση διόρθωσης εξετάζεται από το Γραφείο Κτηματογράφησης του Κτηματολογίου και η ένσταση από τριμελή επιτροπή στην οποία πρόεδρος είναι δικαστικός λειτουργός. Να σημειωθεί ότι εάν έχει υποβληθεί κανονικά η δήλωση ιδιοκτησίας αλλά δεν έχετε παραλάβει φάκελο πριν την ανάρτηση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Η φόρμα της αίτησης διόρθωσης:

Σχετικα αρθρα

Επίδομα 800 ευρώ: Το ένα εκατομμύριο θα φτάσουν οι δικαιούχοι – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: Σχεδόν αμετάβλητα τα επιτόκια τον Νοέμβριο

admin

Πώς θα γίνει η νέα αίτηση χορήγησης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο2

admin

Φορολοταρία Ιουλίου: Οι τυχεροί λαχνοί, πώς θα δείτε αν κερδίσατε

admin

EKT: Την ευελιξία του PEPP συζήτησαν τον Ιούλιο αξιωματούχοι της Τράπεζας

admin

Προϋπολογισμός: Μειωμένα κατά 16% έναντι του στόχου τα έσοδα τον Ιανουάριο

admin

Ευρωζώνη: Μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο

admin

Λεσότο: Στη Νότια Αφρική διέφυγε ο πρωθυπουργός Ταμπάνε -Κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του

admin

Στο Taxisnet η δήλωση IBAN για τις επιστροφές φόρου

admin

Κοροναϊός – Σουηδία : Σε οικονομική ύφεση έως 4% – Άνοδος της ανεργίας

admin

Ο Πολ Τόμσεν βγήκε στη σύνταξη: Ο Τροϊκανός που στοίχειωσε την Ελλάδα -Ιστορίες πίσω από τις κλειστές πόρτες με τους υπουργούς

admin

Χειμερινές εκπτώσεις : Πώς κινήθηκε η αγορά

admin

Αλλαγές και στον τρόπο των συναλλαγών «επέβαλε» ο κοροναϊός

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα το ένα τέταρτο της Ιταλίας – 133 θάνατοι σε μία ημέρα

admin

Ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο με κέρδη 7,78%, κόντρα στις διεθνείς αγορές

admin

«Βραχυκύκλωσαν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων

admin

Κορωνοϊός: Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

admin