Image default
Οικονομία

Μείωση έως 30% της προκαταβολής φόρου για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις

Σε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% μπορούν να προσβλέπουν οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν επενδύσεις, εφόσον εγκριθεί η κυβερνητική πρόταση για την αξιοποίηση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑNFAs) για επενδυτικούς σκοπούς.

Την πρόταση αυτή έχει καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  στους θεσμούς στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ήταν το επόμενο βήμα, μετά την απόφαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019, που ζητούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα SMPs και ΑNFAs για επενδύσεις, αντί για την εξόφληση χρέους, όπως γινόταν έως τώρα. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει παράλληλα ένα μίνι ΕΣΠΑ στο οποίο θα ενταχθούν ώριμα επενδυτικά σχέδια σε συμφωνία με τους θεσμούς κυρίως στους τομείς της πράσινης ενέργειας αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το συνολικό «πακέτο» φτάνει τα 4 δις ευρώ έως και το 2022, εκτιμάται δε ότι μπορεί να προσθέσει από μισή έως και μία μονάδα «έξτρα» ανάπτυξη και έξτρα δημοσιονομικό χώρο από 1 έως και 2 δις ευρώ διευκολύνοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο μείωσης των φόρων που έχει εξαγγείλει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι τα 4,2 δισ. ευρώ των SMPs και ANFAs, που απομένουν να επιστραφούν στη χώρα έως το 2022, θα ήταν σκόπιμο να μοιραστούν περίπου ισόποσα μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να κατευθυνθούν για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων. Ο τρόπος που σκέφθηκε η κυβέρνηση να το κάνει, όπως περιγράφεται στην πρόταση που υπέβαλε, είναι μέσω της χορήγησης φορολογικών κινήτρων, με κυριότερο τη μείωση της προκαταβολής φόρου επί των κερδών. Η σημαντική αυτή ελάφρυνση θα δίνεται μόνο στις επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις. Σημειώνεται ότι το 2019 είχε μειωθεί κατά 5% η προκαταβολή του φόρου, αλλά για όλες τις επιχειρήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση θα είναι ένα καθαρά επενδυτικό κίνητρο.

Οι προτάσεις δόθηκαν «μετρημένες» και αιτιολογημένες στους εκπροσώπους των θεσμών από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και «ζυγίζονται» εκ του μακρόθεν. Η απάντησή τους  ή τυχόν αντιπρόταση αναμένεται γύρω στις 20 Φεβρουαρίου και αν δεν αλλάξει κάτι, επισήμως το θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών στις 16 Μαρτίου.

Με τα σημερινά δεδομένα όμως, απόφαση δεν φαίνεται πριν το Eurogroup του Ιουνίου καθώς οι θεσμοί φέρονται να θέλουν να εξασφαλίσουν στο ενδιάμεσο μία ακόμα επιτυχημένη αξιολόγηση , την έκτη κατά σειρά.

Στο πακέτο προτάσεων το οποίο υπεβλήθη στους θεσμούς, η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράλληλα την καθιέρωση «γέφυρας» μεταφοράς  των υπερπλεονασμάτων από τον ένα χρόνο στον άλλο αλλά και την εξαίρεση δαπανών της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό από τις μετρήσεις του (κατά πρόγραμμα) πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σχετικα αρθρα

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Euro Working Group, Χανς Βίλμπριφ

admin

Σκυλακάκης: Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ελαφρύνσεις φόρων

admin

Απώλειες 1,43% κατέγραψε το Χρηματιστήριο σε εβδομαδιαία βάση

admin

Η Λαγκάρντ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

admin

Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τον διορισμό Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ : Δασμούς 7,5 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα ετοιμάζει ο Τραμπ

admin

Γουίλμπορ Ρος: Η Ελλάδα διέψευσε τα προγνωστικά

admin

Οι σημαντικότερες αποκρατικοποιήσεις που φέρνει το 2020

admin

Το σύνδρομο… Τζέισον Μπορν χτύπησε τη Wall Street

admin

Εθνική Τράπεζα: Ηρθε η πρώτη ανταμοιβή για τους συνεπείς δανειολήπτες -Τα τρία «μπόνους» επιβράβευσης

admin

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Εκπτωτικά κουπόνια για συνεπείς καταναλωτές

admin

Θετικό momentum στο Χ.Α. παρά τη νευρικότητα στην Ευρώπη

admin

Τράπεζα της Ελλάδος : Πάνω από 20 δισ. τα κόκκινα δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης

admin

Γερμανόφωνος Τύπος: Το πολιτικό μήνυμα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

admin

Brexit : Τα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας

admin

Μητσοτάκης με κοινωνικούς εταίρους: Δρομολογούνται μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις

admin

Με κοροναϊό άνοιξε στο Τόκιο η εβδομάδα των αγορών

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin