Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς το 2019 έγινε ένα ιστορικό έτος για τη χρηματιστηριακή αγορά

Του Sergei Klebnikov

Ανοδικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά το 2019 με τα μεγάλα χρηματιστήρια να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ και τις μετοχές να καταγράφουν την καλύτερη ετήσια απόδοσή της τελευταίας εξαετίας χάρη στην ήπια ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ η οποία κράτησε σταθερή την αισιοδοξία στη Wall Street. 

Με τη συνεδρίαση της Τρίτης ολοκληρώθηκε ένα ισχυρό έτος για την χρηματιστηριακή αγορά. Το 2019 S&P 500 ενισχύθηκε κατά 29%, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατά 35% και ο Dow Jones κατά 22%. Τόσο ο S&P και ο Nasdaq παρουσίασαν τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από το 2013, ενώ η απόδοση του Dow ήταν η καλύτερα από το 2017. 

Την ίδια ώρα που οι μετοχές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, η Wall Street βάζει στον πάγο τους φόβους της ύφεσης ειδικά από τη στιγμή που ο ήπιος ρυθμός επέκτασης της αμερικανικής οικονομίας διατηρείται σταθερός. Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες, η ισχυρή αγορά εργασίας και η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας ήταν όλοι καλοί δείκτες. 

Άλλος ένας σημαντικός λόγος για την αισιοδοξία της αγοράς το 2019 είναι η υπογραφή σημαντικών νέων εμπορικών συμφωνιών κατά το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένης της αναθεωρημένης εμπορικής συμφωνίας της Βόρειας Αμερικής που θα αντικαταστήσει τη NAFTA μετά από μήνες διαπραγματεύσεων όπως και της πρώτης φάσης της πολυαναμενόμενης εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα. 

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας κατέληξαν τον Οκτώβριο σε μια συμφωνία “πρώτης φάσης”. Οι δύο πλευρές θα επιβεβαιώσουν επίσημα τους όρους της συμφωνίας τον Δεκέμβριο. Η “πρώτη φάση” της συμφωνίας αναμένεται να υπογραφή την πρώτη εβδομάδα του 2020 με τις δύο πλευρές να εργάζονται για την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας και της μετάφρασης. 

Η αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα έδωσε ώθηση στην παγκόσμια οικονομία καθώς οι δασμοί που έχουν επιβληθεί έχουν ζημιώσει σημαντικά τον όγκο του διεθνούς εμπορίου. 

Επιπλέον η Wall Street εμφανίζεται ανακουφισμένη από τη στιγμή που γνωρίζει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής είναι στην αναμονή αφού δεν σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια το 2020.

Τι πρέπει να προσέξουμε: Η αγορά είναι αισιόδοξη ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί αφού η πίεση που ασκούν οι δασμοί φτάνει στο τέλος της και η Fed βρίσκεται στην αναμονή. Οι φόβοι για ύφεση έχουν μειωθεί, προς το παρόν, με τις μετοχές να αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2020 ωστόσο με πιο μέτριο ρυθμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του -. H αγορά πρέπει να ενισχυθεί λαμβάνοντας ώθηση από την σταθερότητα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών και φυσικά την βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα. 

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin