Image default
Επιχειρήσεις

Alpha Bank: Οι όροι της μέγα-τιτλοποίησης Galaxy

Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης τιτλοποίησης καταγγελμένων κυρίως δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank.

Πριν από μερικές ημέρες άνοιξε το Virtual Data Room και όσοι επενδυτές υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) απέκτησαν πρόσβαση στα πρώτα στοιχεία, με στόχο να είναι έτοιμοι για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μικτή λογιστική αξία των προς τιτλοποίηση δανείων ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ενυπόθηκα προβληματικά δάνεια από όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων, καθώς και ανεξασφάλιστα ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Για τον παραπάνω λόγο συστάθηκαν 5 οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), στα οποία μεταφέρθηκαν ή θα μεταφερθούν.

Το πρώτο SPV θα έχει αποκλειστικά «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ (σ.σ. η περίμετρος είναι περίπου ίδια με το ματαιωθέν project Orion), με εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Το δεύτερο καταγγελμένα, κυρίως, δάνεια λιανικής (καταναλωτικά, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων) μικτής λογιστικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ και το τρίτο προβληματικά δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μικτής λογιστικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω SPVs θα εκδώσουν τίτλους τριών τάξεων για τα παραπάνω δάνεια, αθροιστικής μικτής λογιστικής αξίας 10,7 δισ. ευρώ. Οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) θα διακρατηθούν από την νέα Alpha Bank, όπως και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Το υπόλοιπο 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα περάσει στην Alpha Συμμετοχών και από αυτή θα μεταβιβασθεί στον προτιμητέο επενδυτή.

Επιπρόσθετα, η τιτλοποίηση -«μαμούθ» περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, μικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, καθώς και απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης 0,3 δισ. ευρώ. Για τα συγκεκριμένα assets θα εκδοθεί ένας τίτλος από το κάθε ένα από τα άλλα δυο SPV και θα πωληθεί κατά 100% στον προτιμητέο επενδυτή.

Παρ’ ότι δεν έχουν διαρρεύσει ονόματα επενδυτών, που συμμετέχουν στη διαδικασία, η αγορά εκτιμά ότι PIMCO, Lone Star, Bain, Elliott, Cerberus, Varde περιλαμβάνονται μεταξύ όσων υπέγραψαν NDAs. Στον αντίποδα doValue και Intrum δεν συμμετέχουν, καθώς η πρώτη συμφώνησε με την Eurobank για την αγορά του 80% της FPS, και η δεύτερη έχει αποκτήσει το 80% της Intrum Hellas από την Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 80% της Cepal, «προικισμένης» με υπό διαχείριση απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ, αποτελεί την τελευταία… χρυσή βίζα για όσους επιδιώκουν να επενδύσουν δυναμικά στην δευτερογενή αγορά δανείων, που αποτελεί την πλέον υποσχόμενη πανευρωπαικά, λόγω του μεγάλου ακόμη αποθέματος NPEs (71 δισ. στις 30/9/2019) και της δέσμευσης των συστημικών τραπεζών να τα μειώσουν δραστικά, κατά την τρέχουσα διετία.

Πώληση της Cepal

Ο προτιμητέος επενδυτής, μαζί με το 95% των mezzanine και junior note τίτλων θα πάρει πλειοψηφικό πακέτο στη νέα Cepal. Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση και εισφορά στη Cepal του κλάδου διαχείρισης NPEs της τράπεζας. Προηγουμένως, θα ολοκληρωθεί η εξαγορά από την Centerbridge του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal και η εταιρεία θα «προικισθεί» με σύμβαση διαχείρισης του συνόλου των εν Ελλάδι NPEs της Alpha.

Μαζί με τον κλάδο θα μεταφερθούν στη Cepal, εφόσον συναινέσουν, οι εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης. Στόχος της τράπεζας είναι η μεταφορά και των 800 εργαζομένων της Διεύθυνσης, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η νέα αρχιτεκτονική του ομίλου

Η εισηγμένη θα μετατραπεί σε Holding, προκειμένου να υποστεί τη ζημιά της τιτλοποίησης, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο νόμος Χαρδούβελη, ενώ το σύνολο σχεδόν τραπεζικών δραστηριοτήτων θα εισφερθούν σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Alpha Bank).

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς δομή, που υιοθέτησε η Eurobank με τη διαφορά ότι οι επιμέρους στόχοι είναι πιο συντηρητικοί. Για παράδειγμα, στο τέλος του 2022 η Alpha υπόσχεται RoE περίπου 9%, δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 48% και κόστος πιστωτικού κινδύνου χαμηλότερο από 70μ.β.

Ως τα 2 δισ. ευρώ η κεφαλαιακή επίπτωση από Galaxy

Η κεφαλαιακή επίπτωση από τη συναλλαγή, μετά και το τίμημα από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της νέας CEPAL, καθώς και το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού, εφόσον οι τίτλοι πρώτης διαβάθμισης αναγνωριστούν με μηδενικό συντελεστή κάλυψης, δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ (επίπτωση ως 350μβ).

Ο δείκτης κεφαλαίων συνολικής επάρκειας από το 18% θα υποχωρήσει, στο σενάριο της μέγιστης ζημιάς, στο 14,5%, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κέρδη χρήσης 2020. Θα μείνει, ως εκ τούτου, πάνω από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση (13,75% για το 2019, 14% για το 2020). Σημειώνεται ότι η Alpha ανοίγει αύριο βιβλίο προσφορών για την έκδοση και διάθεση 10ετών ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II). Στόχος είναι η άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ με όσο το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση.

Σχετικα αρθρα

Πώς κοροϊδεύει η Turkish Airlines τους πελάτες που ζητούν τα χρήματά τους πίσω

admin

Το IQOS αδειοδοτήθηκε από τον FDA ως Προϊόν Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου

admin

ΑΕΓΕΚ: Ανέφικτη ακόμα η δημοσίευση των καταστάσεων χρήσεως 2019

admin

Μυτιληναίος: «Αλμα» τζίρου στα 990 εκατ. στο εξάμηνο

admin

Αύξηση πωλήσεων κατά 22% για την Παπαστράτος

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Αύξηση πωλήσεων 10,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2020

admin

Quest: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

admin

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Στα 20 εκατ. τα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου

admin

Μήνυμα αισιοδοξίας από την CEO της Grecotel – Aνοίγουν 20 από τα 36 ξενοδοχεία

admin

Citi: Η EasyJet μπορεί να χρειαστεί κεφάλαια έως και £1 δισ.

admin

ΟΤΕ: Αύξηση εσόδων κατά 3,6% στο α΄τρίμηνο -Τσαμάζ: Η πανδημία άλλαξε ουσιωδώς τις λειτουργίες μας

admin

ΟΠΑΠ και συνδρομητικά κανάλια περιμένουν με αγωνία τα Πρωταθλήματα – Απόψε ανακοινώσεις

admin

Χρέος 97,8 εκατ. λιρών αφήνει στη Folli Follie η Links of London

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Εκταμιεύθηκαν ομολογιακά δάνεια ύψους 49,7 εκατ. ευρώ

admin

ΔΕΗ: Τέλη Μαρτίου η πρώτη τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Forthnet: Όλα έτοιμα για την εξαγορά χρέους από τον Όμιλο United

admin

Ποιες κατηγορίες ακινήτων είναι στο στόχαστρο της BriQ

admin

ΗΠΑ:Το Κογκρέσο ανακρίνει τις Alphabet, Amazon, Apple και Facebook

admin