Image default
Οικονομία

Γεννηματά : Αυξήθηκαν 50% οι εκκρεμείς συντάξεις – Ανίκανη η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η Φώφη Γεννηματά καταγγέλλοντας ότι έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο οι συντάξεις που εκκρεμεί η απόδοσή τους στους δικαιούχους.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη την ταλαιπωρία των πολιτών και των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ. 50% αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο οι εκκρεμότητες για την έκδοση συντάξεων. Οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης είναι γνωστές και δεδομένες αλλά δεν αποτελούν άλλοθι για τη σημερινή κατάσταση» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μετά την επίσκεψή της στο τμήμα συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Αδύνατη και ανίκανη

«Κύριε Υπουργέ, εκδώστε τις συντάξεις των ανθρώπων τώρα. Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό είναι κανονικότητα, η αποτελεσματικότητα. Αρκετά με τα συγχαρητήρια μεταξύ σας μονάχα για την επικοινωνία» πρόσθεσε η κα Γεννηματά.

Και κατέληξε: «Ο ΕΦΚΑ χρειάζεται τώρα, άμεσα ενίσχυση με προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές και βεβαίως ενιαίο κανονισμό παροχών και ασφάλισης. Πράξεις και όχι λόγια. Αρκετά».

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε την αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ, για να διαπιστώσει την αρνητική κατάσταση και ν’ αναδείξει το πρόβλημα αλλά και για να εντείνει την πίεση για άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισής του από την κυβέρνηση.

Ελλείψεις

Όπως επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη, δυστυχώς για τη χώρα μας αποτελούν καθεστώς οι μεγάλες καθυστερήσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις η αδυναμία ανταπόκρισης στις αιτήσεις για συνταξιοδότηση, ενώ η έγκαιρη και ορθή έκδοση των συντάξεων, είναι βασική υποχρέωση του κράτους προς τον πολίτη.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και οι απαράδεκτες ελλείψεις στο αναγκαίο λογισμικό για την έκδοση των συντάξεων (κατά τα άλλα υπάρχει και ειδικό Υπουργείο για την ψηφιακή εποχή) έχουν οδηγήσει σε εικόνες ντροπής, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ΚΙΝΑΛ.

Το συμπέρασμα του κόμματος της κυρίας Γεννηματά είναι πως «η κυβέρνηση στέκεται αδύναμη και ανίκανη μπροστά στο πρόβλημα μιας απίστευτης ταλαιπωρίας για τους πολίτες».

Αυτό το συμπέρασμα τεκμαίρεται κατά το ΚΙΝΑΛ στο χαρακτηριστικό γεγονός σύμφωνα με το οποίο, στις 31/12/2018 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ήταν 102.900 και οι εκκρεμείς επικουρικές 87.697. Ενώ στις 31/12/2019 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανήλθαν στις 151.495 και οι εκκρεμείς επικουρικές 91.108.

Άλλοθι

«Οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες, δεν αποτελούν όμως άλλοθι για την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας που βαδίζει «αμέριμνη» στον ίδιο δρόμο. Με τους Υπουργούς να εξαντλούνται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις στα ΜΜΕ» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα επισημαίνει:

– Δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης μεταξύ των 8 Εντασσόμενων Ταμείων που έχουν συγχωνευθεί σε 1.

– Υπάρχει πρόβλημα -λόγω έλλειψης λογισμικού- στην απονομή συντάξεων λόγω θανάτου (κύρια-επικουρική) από 1/012019.

– Επικουρικό-μεταβίβαση λόγω θανάτου. Δεν εκδίδονται αποφάσεις αν η αίτηση έχει γίνει πριν το 2018. (για ένα διάστημα λειτούργησε μόνο από 1-01-2019 έως 1-05-2019).

– Από 17-05-2019 επεκτάθηκε η χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στα ανήλικα μέχρι να φτάσουν 24 ετών. Ήταν μέχρι τα 18 ή μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους.

Αυτό πρακτικά δεν εφαρμόζεται λόγω έλλειψης λογισμικού.

– Διπλοσυναξιούχοι αποθανόντες. Δεν μεταβιβάζονται και οι δύο συντάξεις από 1-01-2017. Χορηγείται η 1, συνήθως ΙΚΑ που έχει καλύτερη μηχανογράφηση. Δεν υπάρχει διευκρίνιση αν πρέπει να δίνονται και οι 2.

– Συνταξιούχος Αναπηρίας (Η σύνταξη υπολογίζεται βάσει του ποσοστού αναπηρίας). Η μετατροπή της σύνταξης από αναπηρίας σε γήρατος δεν υλοποιείται από 1-01-2017 λόγω έλλειψης λογισμικού.

– Διαδοχική σύνταξη. Αν η αίτηση έχει γίνει πριν το 2018 εκδίδεται μια προσωρινή απόφαση και δίνεται η προσωρινή σύνταξη. Λόγω λογισμικού, ούτε αναθεωρείται ούτε προχωρά η διαδικασία για την έκδοση ολόκληρης.

-

Σχετικα αρθρα

Γερμανία : Στήριξη ΜμΕ με άμεσες πιστώσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση

admin

Eurogroup : Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία

admin

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Τουρκία

admin

ΗΠΑ: Η κλιματική αλλαγή «φρένο» για την ανάπτυξη τα επόμενα 30 χρόνια

admin

Eurogroup για κοροναϊό : Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία

admin

Αυξάνονται τα επιδόματα για τους φοιτητές

admin

Κοροναϊός – Κόντε : Παράταση μέτρων έως τις 3 Μαΐου – Ανεπαρκή τα μέτρα του Eurogroup

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Τι αλλάζει με τον νέο πτωχευτικό νόμο

admin

EastMed : Η πιο ανταγωνιστική επιλογή μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Γ. Στουρνάρας: Ευρώπη και Ελλάδα ισχυρότερες μέσα από την πράσινη ανάκαμψη

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Διεύρυνση στα μέτρα στήριξης για τον κοροναϊό

admin

ΦΠΑ : Σε ποια προϊόντα μειώνεται ο φόρος από Δευτέρα

admin

ΥΠΟΙΚ: Τεχνικές οι δυσκολίες στην πλατφόρμα για το μέρισμα – Συστάθηκε ομάδα εργασίας

admin

Αντικειμενικές αξίες… φωτιά σε 3.000 περιοχές

admin

Reuters: Το πλήγμα του κορονοϊού στον τουρισμό απειλεί κόπους και επιτεύγματα 10 ετών για την Ελλάδα

admin

Κοροναϊός : Η ΕΕ προτείνει τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής για τον τουρισμό

admin

Με αιχμές για τις «πολιτικές αδυναμίες» της Ευρωζώνης το αντίο του Κερέ

admin

Ακίνητα: Πώς κινήθηκαν οι τιμές για νέα και παλιά διαμερίσματα

admin