Image default
Τράπεζες

Δυναμικό comeback για τα αμοιβαία κεφάλαια

Μετά από μια περίοδο ισχνότατων αγελάδων, κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα αμοιβαία κεφάλαια αντεπιτίθενται. Προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, που μεταφράζεται σε σημαντικό τμήμα των αποταμιεύσεών τους.

Ήδη, μέσα στο 2019 οι καθαρές εισροές κεφαλαίων (νέες αγορές μείον ρευστοποιήσεις) προσέγγισαν σύμφωνα με πληροφορίες τα 600 εκατ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος την καρπώνονται κυρίως: οι «τραπεζικές» ΑΕΔΑΚ (περίπου 300 εκατ. για την Πειραιώς, 200-250 εκατ. για την Alpha, 100 εκατ. ευρώ για την Eurobank), ενώ από τις άλλες εταιρείες του κλάδου την καλύτερη επίδοση στο μέτωπο της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων είχε η 3Κ Investment Partners (γύρω στα 20 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί πως η αύξηση του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν σαφώς υψηλότερη από τα προαναφερθέντα 600 εκατ. ευρώ, καθώς πέρα από τις καθαρές εισροές χρημάτων είχαμε και άνοδο της τρέχουσας αξίας των παλαιότερων μεριδίων.

Οι κυριότεροι λόγοι

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν πολλούς επενδυτές να αποκτήσουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων είναι οι παρακάτω:

  1. Οι υψηλές αποδόσεις που σημείωσαν τα Α/Κ κατά τα τελευταία χρόνια έχουν λειτουργήσει ως κράχτης, αν και η πορεία του παρελθόντος δεν εγγυάται τη μελλοντική. Ειδικότερα, μεγάλα κέρδη έδωσαν πέρυσι όλες οι κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ πολύ ικανοποιητική πορεία εδώ και οκτώ τουλάχιστον χρόνια είχαν τα Ομολογιακά (Εξωτερικού και κυρίως Εσωτερικού, Κρατικά και Εταιρικά), τα Μετοχικά Εξωτερικού και τα Μετοχικά που τοποθετούνται σε μικρομεσαίους τίτλους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
  2. Τα οριακά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρουν πλέον οι τράπεζες, γεγονός που πείθει ορισμένους επενδυτές να μεταφέρουν τμήμα των αποταμιεύσεών τους σε Α/Κ, προσδοκώντας μεγαλύτερες αποδόσεις, έστω και αν σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν υψηλότερο ρίσκο.
  3. Η σημαντική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα Α/Κ που αποφασίστηκε το φθινόπωρο του 2019.
  4. Η έμφαση που έδωσαν οι περισσότερες τράπεζες στην προώθηση των Α/Κ, καθώς αφενός έχουν υπερεπάρκεια ρευστότητας (βλέπε δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις χαμηλότερο του 100%) και αφ’ ετέρου μέσα από την μεταφορά καταθέσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων γλυτώνουν την καταβολή τόκων (τόσο στους πελάτες, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ενώ παράλληλα εισπράττουν προμήθειες.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι οι τράπεζες έχουν θέσει πολύ αυξημένους στόχους οι τράπεζες έχουν θέσει πολύ αυξημένους στόχους σε σύγκριση με πέρυσι, σχετικά με τη διάθεση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει όχι μόνο για την πορεία του κλάδου, αλλά και για την έμμεση ανοδική ζήτηση που θα προκύψει για μετοχές και ομόλογα εσωτερικού και εξωτερικού.

Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν το Euro2day.gr, η βούληση των τραπεζών για διάθεση περισσότερων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική που αποσκοπεί στην μεγάλη άνοδο των καθαρών τους εσόδων από προμήθειες.

Ήδη στις τράπεζες, πέρα από τον όρο Net Interest Income (NII, καθαρά έσοδα από τόκους) δίνεται έμφαση ολοένα και εντονότερα στο Net Fee Income (NFI ή καθαρά έσοδα από προμήθειες), επίδοση που θα επιδιωχθεί να αυξηθεί σημαντικά μέσα από:

  • τη μεγαλύτερη χρήση των πιστωτικών καρτών
  • τη διάθεση περισσότερων ασφαλιστικών προϊόντων
  • την εντονότερη δραστηριότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων
  • τις πολυπληθέστερες ηλεκτρονικές συναλλαγές που γίνονται μέσα από τα δίκτυα των τραπεζών

Σχετικα αρθρα

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Θα πιαστούν οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

admin

Μειώθηκαν κατά 6,6 δισ. τα λεφτά στα… στρώματα

admin

Τριγμοί στην ΕΚΤ μετά την παραίτηση μέλους του ΔΣ

admin

Eurobank: Παραμένει αρνητική η αποταμίευση των νοικοκυριών

admin

Καλύτερα του αναμενόμενου τα κέρδη της Barclays το Q2

admin

Αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση της ΕΤΕ ζητά το ΤΧΣ

admin

Νέα δημοπρασία ακινήτων από την Πειραιώς

admin

Πολωνία: Ως $7,6 δισ. θα κοστίσει στις τράπεζες η απόφαση για τα δάνεια σε φράγκο

admin

ΤτΕ: Στα 139,69 δισ. αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο

admin

Ελληνική: Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση της Συνεργατικής Τράπεζας

admin

Στεγαστικά: Σε ποιους και με τι όρους δίνονται δάνεια

admin

Αυστραλία: Μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1%

admin

Κορμάς (Πειραιώς): Χρειάζονται μεγάλες εταιρείες για το Ελληνικό

admin

Αlpha Bank: Κερδοφορία 86,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

admin

Προμήθειες 700 εκατ. από τους καταναλωτές στις τράπεζες το α΄ εξάμηνο

admin

Τα top – picks της Euroxx στις ελληνικές τράπεζες

admin

Μπαρνιέ: Να μην έχει ψευδαισθήσεις το Λονδίνο για το City

admin

Attica Bank: Νέοι λογαριασμοί ταμιευτηρίου και νέα πράσινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

admin